GRAFIC Proliferarea coronavirus și prăbușirea prețului petrolului readuc indicele BET de la BVB sub reperul de 10.000 de puncte

GRAFIC Proliferarea coronavirus și prăbușirea prețului petrolului readuc indicele BET de la BVB sub reperul de 10.000 de puncte
scris 3 feb 2020

Bursa românească a reluat parcursul corectiv, impulsul de vânzare resimțindu-se în principal pe acțiunile bancare, conectate puternic cu piețele externe care sunt sub stres pe fondul informațiilor privind virusul din China, dar și cele ale companiilor din energie care reacționează la picajul cotației petrolului.

Săptămâna de tranzacționare a debutat la Bursa de Valori București cu o ședință negativă, marcată de vânzări pe acțiunile tradițional conectate la oscilațiile din mediul extern. Profit.ro semnala de vineri că piața locală s-a închis înainte de puseul de vânzare din a 2-a parte a ședinței de la New York, iar piața s-a deschis cu perspectiva recuperării ecartului de declin, cu atât mai mult cu cât recuperările au fost minore pentru indicii futures pe parcursul sesiunii asiatice.

Cum încă bursele lumii încă sunt dominate de știrile negative privind epidemia de gripă în urma infecțiilor cu coronavirus din China, întreaga zi de tranzacționare de la BVB a fost una negativă, la un moment dat indicii principali având chiar și retrageri de peste 1%. Finalul de ședință a regăsit indicele BET Plus cu 0,68% sub referință, iar indicele reprezentativ a pierdut 0,70%, până la nivelul de 9.958,13 puncte. Este din nou o pierdere a avanspostului de la 10.000 de puncte, o zona maximelor ultimilor peste 12 ani, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Proliferarea coronavirus și prăbușirea prețului petrolului readuc indicele BET de la BVB sub reperul de 10.000 de puncte

Sub aspect tehnic au apărut primele semnale negative, fără însă ca trendul ascendent să fie compromis. Având în vedere comportamente tehnicede manual din piețele internaționale, cel mai probabil scenariu pentru această săptămână îl reprezintă o etapă de consolidare în care indicele acțiunilor lichide de la BVB să oscileze neconcludent între mediile mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) și 55 de zile (EMA55).

Ministrul Economiei și-a cedat participația la benzinăriile Petrom controlate de soția unui coleg de partid, consilier județean și trezorier al PNL Mehedinți CITEȘTE ȘI Ministrul Economiei și-a cedat participația la benzinăriile Petrom controlate de soția unui coleg de partid, consilier județean și trezorier al PNL Mehedinți

Încurajator pentru piață este că, așa cum spune teoria, trendul de creștere este întrerupt de corecții în care volumele sunt reduse, ar astăzi rulajul de 35,09 milioane lei (7,34 milioane euro) a fost unul dintre cele mai mici din ultimele săptămâni.

Spre deosebire de alte etape ale pieței, lichiditatea nu a mai fost concentrată de primul emitent sau de cele mai tranzacțonate 2-3 titluri. Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au corectat cu 0,74%, până la prețul de 16,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 6,95 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit o retragere de 0,58%, până la prețul de 2,5700 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 6,45 milioane lei.

Pe contrasens față de restul pieței, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au urcat cu 1,12%, până la prețul de 2,7000 lei/acțiune, pe transferuri de 5,94 milioane lei, context în care și indicele financiar BET-FI a supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,59%, până la nivelul de 50.592,17 puncte. Pe volume echivalente cu 2,25 milioane lei, cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,75% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,3300 lei/acțiune, nivel cu 4,31% sub prețul de 1,3900 lei/acțiune al oferztei publice de răscumpărare pe care societatea o derulează până la începutul lunii martie pentru 200 milioane de acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social.

Digi Communications, care deține operatorul telecom RCS&RDS, a atras, prin obligațiuni, fonduri peste țintă CITEȘTE ȘI Digi Communications, care deține operatorul telecom RCS&RDS, a atras, prin obligațiuni, fonduri peste țintă

Bursa de la București a fost mai degrabă în corelare cu impulsul negativ din finalul sesiunii de vineri și de aceea culoarea a fost diferită de „verdele” afișat până la urmă de piețele europene: +0,56% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,55% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,45% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,49% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,34% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,74% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,18% pentru indicele PX de la Praga.

Stresul a continuat însă pe piața petrolului, unde cotația țițeiului de tip Brent a mai scăzut cu 3% și a atins în zona de 55 dolari/baril un minim al ultimelor 12 luni. Șocul s-a transmis și la BVB, unde titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,36%, până la prețul de 0,4185 lei/acțiune, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 5,00 milioane lei, iar titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au suferit un recul de 1,28%, până la prețul de 34,65 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,93 milioane lei. Indicele energetic BET-NG a pierdut, de asemenea, 0,68%.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
sif oltenia