GRAFIC Zi de tranzacționare cu volume reduse la BVB în vacanța de 1 Mai. La vânzare nu a fost în aceeași măsură pauză. Corecțiile nu s-au oprit

GRAFIC Zi de tranzacționare cu volume reduse la BVB în vacanța de 1 Mai. La vânzare nu a fost în aceeași măsură pauză. Corecțiile nu s-au oprit

Sursa foto: Natee Meepian / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 apr 2018

Indicele principal de la BVB a pierdut 3 sferturi de procent, în continuarea tendinței descendente de la sfârșitul săptămânii trecute. Acțiunile bancare au dat tonul deprecierilor. Ordinele ascunse au reapărut, semn că sunt vânzători mari la butoane.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Între un weekend și ziua de 1 Mai, în condițiile unei zi libere de la guvern, deși la Bursa de Valori București piața a fost deschisă, activitatea de tranzacționare a fost slabă. Rulajul pieței de acțiuni a fost de 17,25 milioane lei (3,70 milioane euro), reflectând o prezență slabă a investitorilor.

Nu toți au luat pauza la fel. Vânzătorii au fost per total mai activi, deși la debut, indicii principali se aflau peste referință. Tendința de „descărcare” apărută încă de joi și care s-a precipitat în ultima sesiune a săptămânii precedente a continuat și astăzi, așa cum anticipa încă de vineri pentru Profit.ro Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring. „Eu zic acum că măcelul o să continue și luni, chiar dacă poate o să lase piața să revină în primele ore”, declara acesta pentru Profit.ro. Este exact parcursul sesiunii de astăzi, așa cum îl indică garficul intraday de mai jos.

GRAFIC Zi de tranzacționare cu volume reduse la BVB în vacanța de 1 Mai. La vânzare nu a fost în aceeași măsură pauză. Corecțiile nu s-au oprit

Au reapărut și ordinele ascunse semnalate de broker și care în opinia sa trădează prezența la vânzare a unor investitori mari nerezidenți pe acțiuni precum Banca Transilvania (TLV) sau Electrica (EL). Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,67%, iar indicele reprezentativ a coborât cu 0,76% sub referință, la nivelul de 8.713,14 puncte.

Parametrii tehnici indică faptul că o revenire rapidă a pieței către maximele post-criză atinse săptămâna trecut este din ce în ce mai imporobabilă pe termen scurt, indicele trecând sub media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21). O blocare a cotației pentru următoarele sesiuni între reperul sus-menționat și cealaltă medie mobilă de viteză în proporție Fibonacci, cea de 55 de zile (EMA55) devine scenariul cel mai probabil, după un model asemănător cu cel indicat pe graficul de mai jos cu culoarea orange.

GRAFIC Zi de tranzacționare cu volume reduse la BVB în vacanța de 1 Mai. La vânzare nu a fost în aceeași măsură pauză. Corecțiile nu s-au oprit

În cazul în care indicele va continua mișcarea descendentă chiar și sub EMA55, următorul punct solid de regrupare a cumpărătorilor ar fi reprezentat de nivelul de 8.500 de puncte, același cu maximul de la jumătatea lunii ianuarie.

Deprecieri consistente pe acțiunile bancare. Alt semnal că la vânzare sunt străinii

Nu mai puțin de 58,90% din activitatea de tranzacționare a fost reprezentată de schimburile în valoare însumată de 10,16 milioane lei pe principalele acțiuni bancare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au suferit un recul de 1,35%, până la prețul de 2,5650 lei/acțiune, pe transferuri de 5,30 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 2,60%, până la prețul de 15,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,86 milioane lei.

Cele 2 acțiuni bancare lichide dețin ponderea în indicele MSCI pentru România și de aceea sunt și mai sensibile la mișcările de capital ale nerezidenților. Tranzacțiile sporite și declinul peste medie ar putea fi o indicație suplimentară că la originea impulsului descendent sunt investitorii instituționali străini.

Deocamdată, investitorii nu știu ce dividende vor veni de la transportatorii energetici Transgaz și Transelectrica

Al 3-lea rulaj al zilei, de 2,00 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Trangaz Mediaș (TGN) care au coborât cu 0,50%, până la prețul de 398,00 lei/acțiune. Vineri, în AGA de bilanț, acționarii nu au reușit să dea un vot favorabil niciuneia dintre propunerile de dividend, respectiv cea avansată inițial de Consiliul de Administrație, de 25,22 lei/acțiune, și cea suplimentată cerută de Ministerul Energiei, pentru un dividend brut de 45,38 lei/acțiune. Oricum, în AGA s-a votat ca de urgență acționarii să fie convocați în vederea aceluiași obiectiv, urmând ca data plății și data de înregistrare pentru încasarea dividendelor să rămână aceleași.

Astăzi s-a desfășurat și Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor de la Transelectrica (TEL), unde, de asemenea, cel puțin deocamdată, investitorii nu au aflat vreo veste că societatea ar putea distribui dividende. Președintele Consiliului de Supraveghere, Gheorghe Olteanu, spune că nu este neapărat că statul ar fi abdicat să ia dividende pentru anul 2017, dar momentan o astfel de opțiune nu a fost propusă acționarilor. Din afirmațiile directorului general Corina Popescu transpare ideea că acum conducerea executivă nu ar fi confortabilă cu luarea de lichidități de către stat, având în vedere planurile de investiții pentru interconectare, dar decizia finală aparține acționarilor. „Nu sunt impedimente tehnice sau legislative pentru acordarea de dividende suplimentare”, a afirmat Popescu în AGA.

După vânzările agresive de la finele săptămânii trecute, titlurile Transelectrica au consemnat astăzi o revenire de 0,23%, o mișcare similară, dar de o amplitudine mai mare având-o, pe fondul unor schimburi de aproximativ 631.000 de lei, titlurile Electrica (EL), care au ricoșat cu 1,54% din minimele de la listare atinse vineri.

Interes slab pe segmentul fondurilor închise de investiții

Tot la capitolul energetic, titlurile Romgaz (SNG) au închis cu 0,13% peste referință, la prețul de 37,20 lei/acțiune, pe transferuri de 1,22 milioane lei. Indicele sectorial BET-NG a suferit un recul de 0,30%, tras în jos de corecția severă, cu 1,30%, a titlurilor celui mai important titlu din structura sa, care a închis la prețul de 0,3425 o sesiune în care tranzacțiile pe acest emitent s-au cifrat la aproape 908.000 de lei.

Titlurile celei mai importante companii petroliere românești au mers pe contrasens față de prețul petrolului Brent care în ultima parte a sesiunii londoneze a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate, peste reperul de 76,00 dolari/baril.

Un declin în medie cu linia pieței, de 0,67%, l-a avut indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 39.369,48 de puncte. Cel mai important titlu din componența sa, cel al Fondului Proprietatea (FP), abia au adunat schimburi de aproximativ 851.000 de lei, într-o sesiune în care a suferit un declin de 0,31%, până la prețul de 0,9520 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
dragos mesaros
goldring
bvb
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea
omv petrom
brd