Indicele BET de la BVB pierde un procent, tras în jos de corecția ex-dividend pe acțiunile BRD. Acțiunile OMV Petrom – inerte într-o zi de maximă nervozitate pe piața internațională a petrolului

Indicele BET de la BVB pierde un procent, tras în jos de corecția ex-dividend pe acțiunile BRD. Acțiunile OMV Petrom – inerte într-o zi de maximă nervozitate pe piața internațională a petrolului

Sursa foto: Volkovslava / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 8 mai 2018

Într-o sesiune în care peste jumătate din rulajul bursier a fost realizat pe titlurile bancare, tendința a fost preponderent negativă la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Etapa de oscilații neconcludente în care bursa românească se află de la jumătatea săptămânii trecute s-a prelungit și în sesiunea de astăzi, când piața a consemnat un recul, influențat, este adevărat, și de corecția ex-dividend de aproape 10% pe acțiunile BRD Groupe Société Générale (BRD).

Tabloul preponderent „roșu” de la BVB a fost favorizat și de ziua negativă din Europa, unde indicii burselor mature au avut deprecieri pe linie: +0,61% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,86% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, închiderile au fost divergente la nivel regional: +1,00% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -1,00% pentru indicele BUX de la Budapesta, cu piața de la Praga închisă.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

La București, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,84%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un recul de 0,98%, până la nivelul de 8.762,92 de puncte. Din punct de vedere tehnic, acesta se află într-o zonă neconcludentă, la confluența retragerii Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls ascendent cu media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) și cu mediile mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) și 21 de zile (EMA21). Ar mai fi nevoie de măcar 2 ședințe cu direcții mai bine conturate pentru a se vedea dacă mișcarea corectivă continuă către media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55) sau dacă se reia creșterea pentru atingerea unor noi maxime post-criză.

Indicele BET de la BVB pierde un procent, tras în jos de corecția ex-dividend pe acțiunile BRD. Acțiunile OMV Petrom – inerte într-o zi de maximă nervozitate pe piața internațională a petrolului
Amplitudinea declinului de astăzi a fost influențată în acord cu procentajul în structura indicilor a acțiunilor BRD care au avut o corecție de 9,81% ex-dividend, până la prețul de 14,40 lei/acțiune, pe transferuri de 9,02 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe acest emitent s-au realizat și cele mai mari tranzacții speciale în piața deal, cu 380.000 de titluri, valoarea acestor schimburi ridicându-se la 5,45 milioane lei. De remarcat, corecția nu a fost integrală cu ajustarea dividendului brut de 1,64 lei/acțiune, caz în care închiderea ar fi trebuit să fie la nivelul de 14,26 lei/acțiune.

Pe primul rulaj al zilei de pe segmentul regular, cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a crescut cu 2,70%, până la prețul de 2,6600 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,55 miliarde lei (2,48 miliarde euro). Investitorii au aflat săptămâna trecută că de pe bilanțurile băncii ies 24,57 milioane lei, echivalentul a 106,06 milioane lei moldovenești, pentru achiziția a încă 5,42% din acțiunile Victoriabank, a 3-a bancă din sistemul bancar al Republicii Moldova, în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii. Astfel, Banca Transilvania a ajuns la o deținere de 44,62% din titlurile Victoriabank, iar concertat cu cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va controla 72,19% din acțiunile băncii unde pentru care prima tranzacție, vizând 39% din acțiuni s-a consumat în luna ianuarie.

Oscilații puternice pe piața petrolului în ziua denunțării acordului dintre SUA și Iran. La BVB, acțiunile OMV Petrom de neclintit

Piața a fost polarizată la BVB, primele cele mai tranzacționate acțiuni concentrând 3 sferturi din rulajul de 40,50 milioane lei (8,71 milioane euro) al pieței de acțiuni. Cel de-al 3-lea simbol din topul tranzacțiilor, cel al OMV Petrom (SNP), a adunat schimburi de 3,69 milioane lei în piața reglementată unde au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 0,3565 lei/acțiune, cărora li se adaugă un transfer de tip deal cu 10,00 milioane acțiuni, a cărui valoare se ridică la 3,65 milioane lei.

Cu câteva ore înainte ca președintele american Donald Trump să facă un anunț privind acordul nuclear cu Iranul semnat de Administrația precedentă a lui Barrack Obama, la Londra prețul țiețiului de tip Brent a avut momente foarte agitate, în care prețul a oscilat chiar și cu peste 2 dolari/baril.

La BVB, acțiunile cu profil energetic au supraperformat pieței, cu un declin de numai 0,22% al indicelui BET-NG. Din componența acestuia, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au corectat cu 0,27%, până la prețul de 37,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,18 milioane lei. Pe tranzacții cu puțin peste 1 milion de lei, acțiunile Transgaz (TGN) și Electrica (EL) s-au depreciat 0,77% și, respectiv 0,74%. Pe ultimele titluri s-a mai efectuat și un schimb în piața deal în valoare de 1,08 milioane lei.

Zi favorabilă pentru acțiunile Romcarbon. Rally de 28% după anunțul unei tranzacții imobiliare de 7 milioane euro

Un declin încă și mai mic față de media pieței, de 0,07%, a înregistrat indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 38.759,31 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a pierdut 1,56%, până la prețul de 0,9450 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,47 milioane lei.

Am mai remarcat volume peste media obișnuită a respectivului emitent, echivalentul a aproximativ 340.000 de lei, pe titlurile Romcarbon Buzău (ROCE) într-o sesiune în care cotația a urcat cu 5,21%, până la prețul de 0,1920 lei/acțiune. Tendința pozitivă a fost favorizată de vânzarea pentru 7 milioane de euro a unui teren din Iași, o intrare de cash pe bilanțuri pe care nu scontau investitorii. De la publicarea anunțului chiar în ziua desfășurării Adunărilor Generale ale Acționarilor și până în prezent, cotația a urcat cu 28,00%.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romcarbon
romgaz