Indicii bursieri americani și petrolul scad în așteptarea deciziei lui Trump privind acordul cu Iran

Indicii bursieri americani și petrolul scad în așteptarea deciziei lui Trump privind acordul cu Iran
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 8 mai 2018

Indicii bursieri din SUA și cotațiile petrolului sunt în scădere, în contextul în care investitorii așteaptă, astăzi, decizia președintelui american Donald Trump privind o eventuală ieșire din acordul nuclear cu Iran.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicii Dow Jones Industrial Average, S&P și Nasdaq sunt în coborâre cu circa 0,3%. Totodată, cotațiile petrolului înregistrează corecții abupte, de circa 3%, după ce ieri au urcat la cel mai ridicat nivel din toamna anului 2014. Corecțiile vin în urma unui raliu recent provocat de așteptările privind retragerea SUA din acordul cu Iranul, măsură care ar putea afecta exporturile unuia dintre cei mai importanți producători din OPEC.

Dolarul a continuat trendul ascendent și a atins un nou maxim al acestui an. Indicele ICE Dollar, care surprinde evoluția dolarului american față de un coș format din 6 valute relevante, a continuat să crească și astăzi, depășind 93 de puncte pentru prima dată din decembrie anul trecut.

Bill Gates critică bitcoin și este gata de un pariu: Este o investiție bazată pe «teoria prostului mai mare». Gates a primit bitcoin de ziua lui CITEȘTE ȘI Bill Gates critică bitcoin și este gata de un pariu: Este o investiție bazată pe «teoria prostului mai mare». Gates a primit bitcoin de ziua lui

Potrivit unei surse citate de New York Times, președintele american Donald Trump i-a transmis, telefonic, omologului său francez, Emmanuel Macron, că a decis retragerea Statelor Unite din acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Pe de altă parte, sursele CNN susțin că Trump nu va anunța efectiv ruperea acordului, dar va impune sancțiuni împotriva Iranului. Sancțiunile, care ar putea fi aplicate peste câteva luni, ar putea pune capăt acordului nuclear încheiat în 2015.

Sancțiunile impuse Iranului de China, Franța, Regatul Unit, Rusia, Statele Unite și Germania au fost ridicate în 2015, cu condiția ca Teheranul să întrerupă programele în domeniul nuclear. 

După ridicarea sancțiunilor, Iranul a majorat constant producția de petrol. Anul acesta, Iran, care vrea să recupereze pierderile cauzate de sancțiunile internaționale, a anunțat că vrea să majoreze producția de petrol cu minimum 700.000 de barili pe zi în următorii 4 ani.

Președintele Donald Trump consideră că acordul din 2015 încheiat cu Iran conține "lacune teribile" și ia în calcul retragerea SUA din acesta. La rândul său, Iranul a avertizat joi că va părăsi acordul nuclear istoric încheiat cu cele șase mari puteri în 2015, în cazul în care Statele Unite ies din el.

viewscnt
Afla mai multe despre
trump
macron
bursa
iran
acord
petrol
dolar