Indicele BET ezită la 3% de trecerea „pe verde” de la începutul anului

Indicele BET ezită la 3% de trecerea „pe verde” de la începutul anului
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 aug 2016

Bursa de Valori București a avut o săptămână pozitivă în ceea ce privește cotațiile, însă tendința de apreciere s-a estompat în a doua parte a intervalului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Indicele BET a închis ședința de tranzacționare de astăzi la nivelul de 6.789,05%, ceea ce echivalează cu o apreciere săptămânală de 0,55% față de reperul de 6.752,01 puncte de vinerea trecută. Cea mai mare parte a avansului se datorează primelor 2 sesiuni din săptămână, la finele zilei de marți, indicele BET aflându-se deja la 1,77% de nivelul de 7.004,32 puncte, reprezentând ultima valoare  a anului precent. Este momentul de la care a urmat o ezitare pentru ca piața să treacă în teritoriu pozitiv de la începutul anului.

Ședința de azi a confirmat șovăiala investitorilor de a împinge mai sus cotațiile, indicele BET pierzând 0,67%, ceea ce l-a depărtat la 3,07% de nivelul care ar marca trecerea „pe verde” a anului bursier românesc.

Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom CITEȘTE ȘI Prețul scăzut al petrolului și intrarea în revizie a Petrobrazi au redus cu peste 60% profitul OMV Petrom

Închiderea nefavorabilă de săptămână a fost în sensul mișcărilor neconcludente de astăzi a piețelor europene, al căror indice Eurostoxx50 a pierdut 0,13%. Dacă indicele FTSE100 de la Londra a urcat marginal peste referință (+0,02%), în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au depreciat cu 0,08% și, respectiv 0,27%.

Piața de la București nici nu a avut volumele care să miște piața. Rulajul pieței de acțiuni abia atins nivelul de 12,83 milioane lei (2,88 milioane euro). Spre deosebire de alte ședințe când activitatea de tranzacționare este concentrată puternic, acum au fost transferuri pe mai mulți emitenți, impulsionate de publicări ale raportărilor semestriale.

BRK Financial, pierdere de un milion de lei în primul semestru CITEȘTE ȘI BRK Financial, pierdere de un milion de lei în primul semestru

Astfel, abia 3 emitenți au depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion. Pe primul loc în topul lichidității, cu transferuri de 4,01 milioane lei, s-au situat titlurile Transgaz Mediaș (TGN), care au staționat la prețul de 284,00 lei/acțiune.

Pe locul 2 în acest clasament s-a găsit tot un simbol din sectorul energetic, respectiv cel al producătorului de gaze naturale Romgaz (SNG), care astăzi a venit cu o raportare semestrială ce arată o diminuare cu 17% a afacerilor și o scădere de 20% a profitului net de 615,30 milioane lei. Pe acest emitent au fost efectuate schimburi de 2,20 milioane lei, cotația depreciindu-se cu 0,22%, până la prețul de 22,80 lei/acțiune.

Indicele sectorial BET-NG a pierdut 0,56%. Prin contrast, indicele financiar BET-FI a avut cel mai atenuat recul, de 0,31%, până la valoarea de 28.325, puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,65% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,766 lei/acțiune într-o zi cu unul dintre volumele cele mai slabe, echivalente cu aproape 436.000 de lei.

Fondul Proprietatea trimite la Complexul Energetic Oltenia un expert în companii cu probleme CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea trimite la Complexul Energetic Oltenia un expert în companii cu probleme

Băncile au mai captat interesul investitorilor, tranzacțiile pe Banca Transilvania (TLV) totalizând 1,74 milioane lei, în cotextul unei corecții de 1,05% a prețului la 2,36 lei/acțiune. Instituția încheie o săptămână bună la Bursa de Valori București, cu o apreciere de 5,56%, în pofida recului de astăzi. Instituția de credit are o capitalizare de piață de 8,60 miliarde lei (1,93 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale, s-a depreciat cu 0,57%, la 10,44 lei/acțiune, pe transferuri de apropape 756.000 de lei.

BRD are un nou director general. Banca anunță profit în creștere după primele șase luni din an CITEȘTE ȘI BRD are un nou director general. Banca anunță profit în creștere după primele șase luni din an

Tendința negativă a pieței la nivelul indicilor poate induce puțină confuzie pentru că mișcarea cotațiilor nu a fost câtuși de puțin unitară. Unele titluri au avut o zi „verde”, cele mai multe antrenate de rezultatele financiare semestriale în dinamică pozitivă. Aprecieri de celm puțin 2% am consemnat pe titlurile Compa Sibiu (CMP), Electroargeș (ELGS), Prebet Aiud (PREB), Biofarm București (BIO), THR Marea Neagră (EFO), Mecanică Fină București (MECE), Alro Slatina (ALR), Alumil Rom Industry (ALU), Zentiva România (SCD), Șantierul Naval Orșova (SNO), Sinteza Oradea (STZ), Conted Dorohoi (CNTE) și UAMT Oradea (UAM).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
transgaz
bvb
bursa
fonbdul proprietatea
alro
brd
biofarm