Indicele BET revine în zona maximului istoric pe o lichiditate bună

Indicele BET revine în zona maximului istoric pe o lichiditate bună

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 2 oct 2023

Într-o sesiune susținută de protagonistele ofertei publice primare din vară, investitorii au arătat apetit pentru acțiunile românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare a debutat cu o sesiune de vânzări pe marile burse ale lumii, în pofida deschiderii favorabile a sesiunii europene. Impulsul descendent a aruncat contractele futures pentru indicele DAX40 din Germania sub nivelul de 15.200 de puncte, în zona minimului ultimelor 6 luni.

FOTO Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil CITEȘTE ȘI FOTO Hidroelectrica și-a lansat aplicația de mobil

La BVB, acest puseu de vânzare nu s-a suprapus cu orarul de tranzacționare, astfel încât indicele BET a închis cu o apreciere de 0,22%, până la nivelul de 14.368,36 de puncte unde este marginal sub maximul istoric atins în această lună.

Indicele BET revine în zona maximului istoric pe o lichiditate bună

Totuși, cea mai lichidă acțiune de la cota pieței locale, cu tranzacții de 14,37 milioane lei, cea a Fondului Proprietatea (FP), a suferit un recul de 4,40%, până la prețul de 0,4015 lei/acțiune, aducând și unde clin de 1,83%, până la nivelul de 53.109,48 de puncte pentru indicele financiar BET-FI.

Afaceri duble la S1, însă profit net susbtanțial mai mic pentru AROBS Transilvania CITEȘTE ȘI Afaceri duble la S1, însă profit net susbtanțial mai mic pentru AROBS Transilvania

Celălalt indice sectorial, BET-NG, care măsoară evoluția acțiunilor companiilor de pe segmentul de energie și utilități, a alunecat cu doar 0,04% sub referință. Din structura sa, pe o activitate de 11,54 milioane lei în piața reglementată, titlurile Hidroelectrica (H2O) au avansat cu 0,42%, până la prețul de 120,50 lei/acțiune, ce situează capitalizarea bursieră a producătorului de energie hidro la 54,20 miliarde lei (10,96 miliarde euro). Pe acest emitent s-a realizat și cel mai mare transfer special din piața deal, cu o valoare de 4,83 milioane lei.

Un alt schimb de acest tip, cu o valoare de 2,12 milioane lei, s-a realizat pe titlurile OMV Petrom (SNP). Acestea au adunat volume echivalente cu 9,57 milioane lei și pe segmentul regular, unde cotația s-a retras cu 0,18%, până la prețul de 0,5690 lei/acțiune.

ABN Systems - profit de 2,7 ori mai mic CITEȘTE ȘI ABN Systems - profit de 2,7 ori mai mic

În ansamblu, lichiditatea a fost bună. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 77,88 milioane lei (15,65 milioane euro) într-o ședință în care ambele acțiuni bancare lichide românești au depășit reperul unor tranzacții de 7 milioane lei, evoluțiile fiind divergente: -0,13%, până la prețul de 15,60 lei/acțiune, pentru titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), și +1,72%, până la prețul de 22,48 lei/acțiune, pentru titlurile Băncii Transilvania (TLV). La același capitol, titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la București, au pierdut 2,58%, în contextul unor transferuri de 2,57 milioane lei.

În condițiile unor schimburi însumând 2,85 milioane lei, titlurile Romgaz (SNG) s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 44,65 lei/acțiune. În oglindă, un titlurile altui producător de energie, Nuclearelectrica (SNN), au crescut cu 0,51%, până la prețul de 49,05 lei/acțiune, pe o activitate de 2,32 milioane lei.

În rest, volume depășind reperul de 1 milion de lei, am mai consemnat pe titlurile AROBS Transilvania (AROBS) care au sstaționat la prețul de 0,9900 lei/acțiune, și pe cele ale Electrica (EL) care s-au depreciat cu 0,71%, până la prețul de 9,84 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica