Investitorii au penalizat acțiunile Microsoft și Alphabet, întrucât veniturile din AI nu le-au îndeplinit așteptările

Investitorii au penalizat acțiunile Microsoft și Alphabet, întrucât veniturile din AI nu le-au îndeplinit așteptările
Profit.ro
Profit.ro
scris 1 feb 2024

Marile companii de tehnologie au vorbit despre modul în care clienții apreciază produsele lor alimentate de inteligența artificială generativă, dar costurile crescânde pentru dezvoltarea acestor funcționalități de vârf au deranjat investitorii care sperau la o creștere semnificativă a vânzărilor datorită noii tehnologii, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Acțiunile Alphabet au scăzut miercuri cu 6%, în timp ce cele ale Microsoft au pierdut 1%, afectând și alte acțiuni importante din domeniul tehnologiei, inclusiv Apple, Meta și Amazon, scrie News.ro.

Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an CITEȘTE ȘI Peste 20 companii ar putea derula IPO-uri sau SPO-uri la Bursa de la Moscova în acest an

Atât Microsoft, cât și Alphabet au raportat creșteri semnificative ale veniturilor din serviciile cloud în trimestrul încheiat în decembrie, depășind estimările Wall Street, deoarece clienții au adoptat cu entuziasm noile caracteristici de inteligență artificială și au construit propriile servicii AI.

Cu toate acestea, costurile au crescut, subliniind investițiile masive pe care aceste companii le fac în servere, centre de date și cercetare, în timp ce se luptă pentru banii clienților. Acest lucru a afectat așteptările investitorilor, alimentate de promisiunea AI, care au condus la o creștere a acțiunilor la niveluri record în ultimele luni.

"O evaluare înaltă înseamnă că orice indiciu de dezamăgire va fi captat de investitori, iar previziunile Microsoft pentru încetinirea creșterii veniturilor în divizia sa de cloud în actualul trimestru a fost suficientă pentru a vedea acțiunile scăzând modest", a declarat Russ Mould, director de investiții la AJ Bell.

Gene Munster, partener la Deepwater Asset Management, a spus că se așteaptă la mai mult de la participațiile firmei sale la Alphabet și Microsoft.

"Investitorii vor să vadă o contribuție mai mare din partea AI. Microsoft este încă în faza incipientă, dar arată o creștere a AI.", a spus Munster.

"Singura problemă aici este că Google a raportat câștiguri în aceeași seară cu Microsoft ... (este) greu să obții acea pulbere magică de multiple AI dacă jucătorii mai mari din domeniul cloud cresc mai repede pe baza unor venituri mai mari", au scris analiștii de la Bernstein într-o notă.

Scăderea acțiunilor Google și Microsoft implică o scădere de aproximativ 66 de miliarde și, respectiv, 38 de miliarde de dolari a valorii de piață a companiilor.

Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări CITEȘTE ȘI Putin își dezvăluie, în calitate de candidat la președinție, o avere modestă, cu un apartament de 77 m² și o rulotă, și ridică întrebări

Acțiunile producătorului de cipuri AMD, care și-a revizuit marți în sus prognoza pentru 2024 pentru procesoarele AI, la 3,5 miliarde de dolari, au scăzut cu 3%.

Analiștii se așteptau anterior ca AMD să vândă cipuri AI în valoare de 4 până la 8 miliarde de dolari, a spus analistul Kinngai Chan, de la Summit Insights, adăugând că evaluarea acțiunilor este, de asemenea, legată de aceste cifre.

Cheltuielile de capital ale Alphabet în trimestrul raportat au crescut cu 45% până la 11 miliarde de dolari. Între timp, directorul financiar Ruth Porat a declarat că cheltuielile vor fi semnificativ mai mari în acest an față de 2023.

Microsoft a raportat, de asemenea, o creștere cu 69% a cheltuielilor de capital, până la 11,5 miliarde de dolari, și a spus că se așteaptă la o creștere semnificativă, pe o bază secvențială.

"Prin furnizarea unei perspective pozitive ... (Microsoft) a oferit investitorilor doar suficient pentru a justifica prețul actual al acțiunilor, dar va trebui să continue să livreze pe traiectoria sa de creștere pentru a justifica un preț al acțiunilor și mai mare", a spus Gil Luria, analist la D.A. Davidson.

Luria se așteaptă ca Microsoft să poată totuși să își mărească marjele pe baza menținerii relativ constante a numărului total de angajați și la reducerea investițiilor anul viitor, odată ce Microsoft are suficientă capacitate de centru de date pentru a satisface cererea.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
actiuni