Investitorii de la BVB sunt prudenți față de oscilațiile puternice din piețele externe. Se vede în volume. Broker: Clar este o reținere din partea investitorilor

Investitorii de la BVB sunt prudenți față de oscilațiile puternice din piețele externe. Se vede în volume. Broker: Clar este o reținere din partea investitorilor

Sursa foto: Saknakorn / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 12 feb 2018

Bursa a avut un debut pozitiv de săptămână, cu o sesiune în care indicii principali au urcat cu aproximativ 1,3%, în condițiile unei relaxări a sentimentului față de activele de risc și pe plan internațional. Investitorii nu au vrut să ia poziții decisive în contextul de incertitudine de pe bursele mari, dar și înainte de publicarea rezultatelor financiare. Marcel Murgoci, de la SSIF Estinvest, spune că mai important decât performanțele punctuale raportate de unii emitenți este mersul general al pieței. „Contează mai mult ce se întâmplă afară decât ce se întâmplă la noi.”

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După ce săptămâna trecută indicii principali de la BVB au pierdut aproape 3 procente – urmare a șocului indus dinspre bursa americană, unde indicele Dow Jones Average Industrial a avut 2 sesiuni cu picaje de peste 1.000 de puncte, cele mai mari deprecieri nominale din istoria acestui instrument de măsurare a evoluției acțiunilor din SUA – piața românească a redeschis peste weekend într-o notă pozitivă, pe măsură ce și în piețele străine climatul de aversiune la risc s-a atenuat.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 1,35% într-o zi în care 15 titluri din cele mai tranzacționate 16 acțiuni au închis „pe verde”. Marcel Murgoci, director de operațiuni la SSIF Estinvest Focșani, punctează faptul că există o corelare cu bursele mature. „În momentul acesta bursa locală pare conectată doar mișcărilor de pe extern, însă pe lichiditate nu se întâmplă acest lucru”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

Într-adevăr, astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de 21,49 milioane lei (4,62 milioane euro), la jumătate față de valoarea medie zilnică tranzacționată de anul trecut.

Oferta Purcari Wineries se închide la prețul minim de 19 lei/acțiune. Societatea urmează să vină la bursă ca o companie cu o valoare de piață de aproape 82 milioane euro CITEȘTE ȘI Oferta Purcari Wineries se închide la prețul minim de 19 lei/acțiune. Societatea urmează să vină la bursă ca o companie cu o valoare de piață de aproape 82 milioane euro

Chiar și în absența ordinelor de cumpărare consistente, cotațiile acțiunilor lichide nu au avut opreliște să urce, în condițiile în care nici vânzătorii nu au fost agresivi. Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a apreciat cu 1,34%, până la nivelul de 8.109,49 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele este blocat între mediile mobile de 21 de zile (EMA21) și cea de 200 de zile (EMA200), necunoscuta din piețele externe și expectativa care caracterizează în general etapele premergătoare rezultatelor financiare suprapunându-se cu impasul tehnic în care piața își caută noua direcție.

Investitorii de la BVB sunt prudenți față de oscilațiile puternice din piețele externe. Se vede în volume. Broker: Clar este o reținere din partea investitorilor

Murgoci de la Estivest remarcă faptul că jucătorii de la BVB nu vor să angajeze mai mult capital în această perioadă. „Clar este o reținere din partea investitorilor. Este una îndreptățită”, spune brokerul amintind că volatilitatea din piețele mari îndeamnă la prudență.

Tendința a fost astăzi covârșitor pozitivă pe bursele mari: +1,27% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,33% pentru indicele FTSE100 de la Londra, 1,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,45% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +1,33% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,09% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,40% pentru indicele PX de la Praga.

Un alt element care îndeamnă la așteptare este faptul că piața locală de capital este la începutul perioadei de raportări financiare. Totuși, covârșitor cântărește traiectoria piețelor mari de acțiuni după care se orientează și investitorii activi la BVB. „Contează ai mult ce se întâmplă afară decât ce se întâmplă la noi.”

Profitul net de 1,4 miliarde lei de la BRD alimentează creșterea acțiunilor băncii. Cu sincope, însă

Un exemplu în acest sens este oferit de BRD Groupe Societe Generale (BRD), primul dintre emitenții majori care a publicat rezultatele preliminare anuale pentru 2017. Prețul a explodat cu peste 3% în sesiunea în care instituția de credit a raportat un profit net de 1,4 miliarde lei, în creștere cu 85% față de 2016, și conducerea a anunțat o politică de distribuire a acestui câștig sub formă de dividende. S-a văzut imediat că acțiunea nu a rezistat pe o mișcare ascendentă și a 2-a zi, în a fost de resorbit un nou de pe bursa de la New York.

Astăzi, titlurile BRD și-au reluat totuși creșterea, cu un avans de 1,80%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune, pe transferuri de 6,47 milioane lei. Într-o sesiune fără tranzacții speciale pe piața deal, al 2-lea rulaj al zilei, de 4,18 milioane lei. l-am consemnat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 2,24%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune.

Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero CITEȘTE ȘI Criptomonedele sunt o schemă piramidală, spune președintele Băncii Mondiale. Un grup de matematicieni afirmă că valoarea intrinsecă a bitcoin este zero

Sectorul energetic, cu o apreciere de 1,22% a indicelui BET-NG, a avut o performanță în linie cu media pieței. Din piețele externe, în ultima săptămână, vântul a fost de asemenea, negativ. Prețul petrolului de tip Brent a căzut vinerea trecută la Londra chiar și sub reperul de 62,50 dolari/baril, un minim al ultimelor 2 luni, fiind cu aproximativ 12% sub maxime.

Cel mai lichid emitent din structura sa a fost Nuclearelectrica (SNN), cu transferuri de 2,80 milioane lei, titlurile producătorului de energie nucleară urcând cu 1,27%, până la prețul de 8,000 lei/acțiune. De asemenea, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 2,13%, până la prețul de 33,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,87 milioane lei.

Prin contrast, pe segmentul fondurilor închise de investiții, evoluția a fost ceva mai atenuată, o închidere cu doar 0,53% peste referință, la nivelul de 40.950,46 puncte. Emitentul cu cea mai mare pondere în structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a urcat cu 0,11%, până la prețul de 0,8920 lei/acțiune, pe transferuri de 1,08 milioane lei. Cotația este cu 4,60% sub prețul de 0,9350 lei/acțiune al ofertei publice de răscumpărare pe care Fondul o derulează pentru un număr de 1,20 miliarde titluri proprii.

Pe transferuri de aproape 267.000 de lei, titlurile Alro Slatina (ALR) au crescut astăzi cu 6,88%, până la prețul de 3,42 lei/acțiune, în ziua compania a raportat obținerea unui profit net record, de 318 milioane lei, de aproape 5 ori mai mare decât cel din anul 2016.

viewscnt
Afla mai multe despre
marcel murgoci
estinvest
bvb
bursa
fondul proprietatea
brd
banca transilvania
nuclearelectrica