Jurgen Prumetz, Erste, despre listarea Hidroelectrica: S-a creat un val care va determina noi oferte și listări. În timp ce politicienii altor țări europene țin o mână forte pe companiile energetice, România a mers pe calea opusă, a transparenței

Jurgen Prumetz, Erste, despre listarea Hidroelectrica: S-a creat un val care va determina noi oferte și listări. În timp ce politicienii altor țări europene țin o mână forte pe companiile energetice, România a mers pe calea opusă, a transparenței
Profit.ro
Profit.ro
scris 12 iul 2023

Succesul listării Hidroelectrica nu ar fi fost posibil fără angajamentul Guvernului de a accepta această tranzacție, într-o perioadă în care, în alte țări europene, politicienii caută modalități de a menține o mână forte pe companiile lor energetice, a arătat Jurgen Prumetz, Head of Corporate Capital Markets, Erste Group Bank, unul dintre coordonatorii internaționali ai tranzacției, la evenimentul de lansare pe BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

“Guvernul României a decis să meargă pe calea opusă. Au decis să meargă pe calea regulilor guvernanței, a transpareeritnței pe care o dă bursa și sunt convins că asta va da rezultate, va permite companiei și pieței să deblocheze întregul potențial. Credem că s-a creat un val, care va determina noi oferte și listări. Noi, Erste, suntem fericiți că am fost parte din echipa acestui succes, împreună cu banca BCR deținută în România”, arată Prumetz.

Reprezentantul Erste spune că meritele succesului aparțin și angajaților Hidroelectrica, cei care au construit în ultimi ani o companie ce a permis acum crearea unei povești de succes pe piața de capital. “Tranzacția nu ar fi fost posibilă fără angajamentul acționarilor, într-o perioadă cu frământări geopolitice. În final, a fost o decizie curajoasă care a dat rezultate bune, după cum vedem în evoluția prețului acțiunii”, precizează Prumetz.

LIVE TEXT GALERIE FOTO \ CITEȘTE ȘI LIVE TEXT GALERIE FOTO "A fost frumos spectacolul". Hidroelectrica vine la cota bursei ca o companie cu o valoare de piață de peste 10 miliarde euro. Prețul sare cu 8% deasupra celui al ofertei publice. Tranzacțiile depășesc reperul de 500 milioane lei

Erste Group Bank a fost unul dintre coordonatorii globali ai tranzacției, iar BCR a acționat în calitate de Deținător Comun al Registrului de Subscrieri în cadrul Ofertei Publice de Vânzare Hidroelectrica.

Sergiu Manea, CEO BCR, remarca, în acest context, că listarea Hidroelectrica bifează mai multe premiere pe piața de capital și arată că Bursa de Valori București beneficiază de o bună lichiditate a pieței, dar și că România este o economie cu un potențial mare de creștere. “Într-un context global marcat de incertitudine, suprasubscrierea acțiunilor de 4,7 ori reprezintă un semnal de încredere pentru Hidroelectrica. În plus, deschide un nou capitol pentru micii investitori, iar pentru noi, la BCR, este un semnal că trebuie să scalăm demersurilor de democratizare a accesului la informații de educație financiară și dezvoltare investițională”, a declarat Manea. În opinia sa, “această ofertă a fost o oportunitate strategică, atât pentru investitorii locali, cât și pentru cei internaționali, să devină acționari pentru un producător european de energie verde, care nu este doar un megatrend, ci una dintre industriile esențiale pentru un viitor mai bun”.

Pe tranșa de retail, acțiunile H2O au atras un număr record de subscrieri, peste 51.000, ceea ce reprezintă un nivel de suprasubscriere de 470%. IPO-ul a marcat un interes ridicat și pentru investitorii instituționali locali și internaționali.

Parte din echipa instituțiilor care au organizat tranzacția, BCR a venit către investitorii de retail BCR cu posibilitatea de a tranzacționa acțiuni 100% digital, direct din George, prin aplicația BCR Broker. Aceasta permite utilizatorilor să vizualizeze în timp real informațiile de pe Bursa de Valori București, să monitorizeze și să evalueze permanent a portofoliului de instrumente financiare. Printre funcționalități, se numără posibilitatea de transmitere ordine de cumpărare/vânzare direct în piață (locală sau de pe mai mult de 30 de piețe internaționale) fără a fi nevoie să apeleze la intermedierea unui broker, vizualizarea integrată a întregii valori a portofoliului tranzacționat pe diferite piețe internaționale, informații în timp real despre cotațiile indicilor bursieri BVB, vizualizarea în orice moment a situației ordinelor din piață, cu posibilitatea de a le modifica sau anula oricând, dacă nu au fost deja executate, calcularea puterii de cumpărare pentru tranzacționare (inclusiv a pozițiilor în numerar), posibilitatea de a crea un portofoliu virtual cu alerte privind prețul pieței pentru diferite instrumente de interes și de a solicita transferuri de bani din contul de tranzacționare în contul curent deschis la bancă.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
erste group