La BVB - o săptămână, 2 emitenți

La BVB - o săptămână, 2 emitenți
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 sep 2019

Ultima ședință de tranzacționare a săptămânii de la BVB a fost în nota întregului interval, cu oscilații minore la nivelul indicilor și volume foarte modeste și acelea concentrate pe acțiunile Băncii Transilvania și Fondului Proprietatea.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Un început de toamnă agitat în piețele financiare internaționale nu s-a transpus la Bursa de Valori București într-o efervescență în rândul investitorilor. Mișcarea de urmărire a maximelor a fost timidă, volumele s-au retras subit, iar ideile de tranzacționare par a lipsi cu desăvârșire. Acest lucru se vede din faptul că bursa românească a avut practic doar 2 acțiuni, cele ale Băncii Transilvania (TLV) și Fondului Proprietatea (FP), care au drenat toată lichiditatea pieței.

Repetitiv aproape în fiecare sesiune, această poveste a fost consemnată în în ultima zi a săptămânii când cele 2 simboluri au adunat 69,66% din rulajul de 17,98 milioane lei (3,80 milioane euro) a pieței de acțiuni. Titlurile Băncii Transilvania au urcat cu 0,21%, până la prețul de 2,3650 lei/acțiune, pe schimburi de 5,58 milioane lei în piața reglementată, în timp ce pe același emitent s-a înregistrat și singurul transfer special din piața deal, în valoare de 3,78 milioane lei.

SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață CITEȘTE ȘI SIF Oltenia își lichidează participația la TMK Artrom. Președintele Ciurezu declara, luna trecută, că acționează doar timid în piață

De asemenea, titlurile Fondul Proprietatea au crescut cu 0,44%, până la prețul de 1,1400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,16 milioane lei. Emitentul a convocat pentru data de 15 noiembrie Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor având pe ordinea de zi un program de răscumpărare pentru un număr de 800,00 milioane de acțiuni proprii care ar urma să fie achiziționate în anul 2020.

Închiderile „pe verde” ale celor mai tranzacționate acțiuni nu au fost în măsură să tracteze întreaga piață. Astfel, indicele compozit BET Plus a alunecat cu 0,03% sub referință, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 0,07%, până la nivelul de 9.245,30 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele celor mai lichide acțiuni românești a efectuat o retragere pe mediile mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum), respectiv media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) și media mobilă simplă (SMA8), așa cum se vede pe graficul atașat.

La BVB - o săptămână, 2 emitenți

Bursa românească nu a avut forța unui nou impuls ascendent nici măcar într-o zi favorabilă pentru activele de risc în piețele externe și în care indicii europeni principali și regionali, cu excepția pentru indicelui PX de la Praga, care a suferit un recul de 0,79%, au avut închideri pozitive: +0,30% indicele Euro Stoxx 50, +0,15% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,19% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,54% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,75% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și +0,33% pentru indicele BUX de la Budapesta.

În piața internațională a petrolului, cotația țițeiului de tip Brent a reușit să se mențină peste reperul de 60,00 dolari/baril, însă la București efectul de transmisie este oarecum întârziat. Titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,60%, până la prețul de 0,4135 lei/acțiune, pe transferuri de aproximativ 853.000 de lei, trăgând în jos și indicele energetic BET-NG care a subperformat pieței, cu un declin de 0,22%. Celălalt indice sectorial, BET-FI, care măsoară evoluția titlurilor fondurilor închise de investiții, a pierdut 0,17%, până la nivelul de 40.429,49 de puncte.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
petrol