Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă

Liberalizarea tranzacțiilor OTC introdusă de BVB în septembrie aduce bursa românească mai aproape de statutul de piață emergentă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 sep 2018

Agenția de evaluare financiară FTSE Russell menține România pe lista de monitorizare în vederea promovării la statutul de piață emergentă, de la actualul stadiu de piață de frontieră, cu ameliorări la criterul lichidității, dar și a accesibilității tranzacțiilor de acțiuni în regim extrabursier. O decizie privind liberalizarea transferurilor de tip OTC anunțată în premieră de Profit.ro a mărit șansele de reclasificare a Bursei de Valori București.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Perspectivele ca bursa românească să se smulgă de la actualul stadiu de piață periferică se măresc. Agenția de evaluare financiară FTSE Russell a acordat o mențiune specială României în raportul său anual privind clasificarea piețelor, inidcând că aceasta este pe lista de monitorizare în vederea acordării de statutul de piață emergentă și că are chiar și ultimele criterii neîndeplinite în cursa de ameliorare.

Decizia principală a companiei este aceea care lasă loc acordării statutului de piață emergentă pentru China la revizuirea din iunie 2019, celalte 2 trimiteri fiind făcute la o posibilă reclasificare a bursei din Islanda ca piață de frontieră, dar și o posibilp promovare a României de la actualul stadiu de piață periferică, la statutul de piață emergentă.

Miza obținerii noului calificativ o reprezintă accesul la fonduri ale investitorilor nerezidenți mult mai relevante la nivel global și trecerea pieței de capital românești într-o ligă cu o expunere de 50 de ori mai mare. Astfel, dacă în piețele de frontieră FTSE are incluse 364 de companii listate având capitalizări agregate de 111,1 miliarde dolari, în schimb, pe piețele emergente sunt listate 4.528 emitenți cu valori de piață însumate de 5,2 trilioane dolari.

ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari\ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari"

Principalul criteriu încă neatins de România – pusă pe lista de monitorizare a FTSE Russell încă din septembrie 2016 – cel al lichidității, a fost îmbunătățit de la calificativul „neîntrunit”, la clasificarea „restrictiv”. Acest indicator va fi analizat și la revizuirea din martie 2019, criteriul urmărit fiind acela pentru o lichiditate suficientă astfel încât să susțină investiții globale de dimensiuni mari.

Activitatea de tranzacționare a tins să scadă în acest an. Astfel, în intervalul în intervalul ianuarie-august, rulajul mediu zilnic pe segmentul acțiuni a fost de 40,61 milioane lei (8,73 milioane euro), în declin cu 5,45% față de valoarea medie de tranzacționare zilnică de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro).

RECORD Prețul energiei electrice a sărit de 100 de euro/MWh CITEȘTE ȘI RECORD Prețul energiei electrice a sărit de 100 de euro/MWh

De asemenea, agenția de evaluare financiară a ridicat calificativul la „restrictiv”, de la „neîntrunit” și pentru tranzacțiile în regim extrabursier. Bursa de Valori București a liberalizat, începând de la 3 septembrie, transferurile de tip over-the-counter (OTC), măsură anunțată în premieră de Profit.ro. „Pe noi ne interesează ca cererea care există pentru acțiuni românești de la orice investitori să fie satisfăcută”, explica atunci Adrian Tănase, director general al BVB.

El a declarat pentru Profit.ro că mandatul său de 4 ani la instituția pe care o conduce are ca obiectiv principal majorarea lichidității pieței, iar promovarea României la statutul de piață emergentă ar fi doar consecința acestei ameliorări a rulajelor.

Piața de capital locală este pe lista de monitorizare a FTSE Russell, agenția indicând pentru reclasificarea din septembrie 2019 posibilitatea acordării noului statut care conferă accesul la o bază mai largă de investitori. Cel mai important competitor la nivel regional pentru atragerea de capital, Polonia, a primit statutul de piață dezvoltată luna aceasta.

Pentru a ajunge la statutul de piață emergentă sub criteriile Morgan Stanley, bursa românească mai are nevoie, pe de altă parte, de o listare a încă unei companii mari, de dimensiunile Hidroelectrica. Deocamdată, procesul de aducere la tranzacționare a producătorului de energie hidro este încetinit și nu există certiudini în piață că o ofertă publică ar putea fi derulată în 2019.

 

FTSE Global Equity Index Series | FTSE Russell

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
china
polonia
islanda
ftse russell
morgan stanley