Bursa din Polonia - promovată la statutul de Piață Dezvoltată. Bursa București încă aspiră la statutul de Piață Emergentă

Bursa din Polonia - promovată la statutul de Piață Dezvoltată. Bursa București încă aspiră la statutul de Piață Emergentă
scris 24 sep 2018

Polonia nu mai este considerată Piață Emergentă, dobândind luni statutul de Piață Dezvoltată din partea FTSE Russell, și devenind prima țară din Europa Centrală și de Est inclusă în grupul statelor dezvoltate și prima din lume care obține o astfel de promovare în aproape un deceniu, transmit PAP, Financial Times (FT) și site-ul polandinenglish.info.

Promovarea Poloniei fusese anunțată de anul trecut, dar astăzi a intrat în vigoare.

Bursa de la Varșovia beneficiază de același calificativ ca și celelalte 24 de țări dezvoltate, printre care SUA, Germania, Marea Britanie, Franța, Japonia, Australia, Hong Kong și Singapore, scrie Agerpres.

După 27 de ani de statul de Piață Emergentă, 37 de companii poloneze vor fi incluse în indicele global FTSE Russell, o recunoaștere a solidității economiei Poloniei.

Agrokor vrea să se listeze la bursă. Cel mai mare retailer din Balcani, cu datorii egale cu 16% din PIB-ul Croației, s-a înțeles cu creditorii în privința reorganizării CITEȘTE ȘI Agrokor vrea să se listeze la bursă. Cel mai mare retailer din Balcani, cu datorii egale cu 16% din PIB-ul Croației, s-a înțeles cu creditorii în privința reorganizării

Promovarea Poloniei la statutul de Piață Dezvoltată a fost decisă de reglementările și normele din sectorul afacerilor, de infrastructura sa și de calitatea pieței de capital.

Bursa de Valori București (BVB) încă aspiră să fie promovată la statutul de Piață Emergentă, de la cel de Piață de Frontieră, pe care îl are în prezent.

Johan Meyer, managerul de portofoliu al Fondului Proprietatea, afirma recent că perspectivele de ridicare a bursei românești la statutul de piață emergentă depind de o îmbunătățire a lichidității, care nu se poate ameliora decât prin listarea unor noi companii de dimensiuni mari. „IPO-urile unor companii mari de stat i-ar putea crește șansele de a fi reclasificată”, spunea Meyer.

De asemenea, Profit.ro prezenta recent declarații care indicau că criteriile Morgan Stalney pentru acordarea statutului de piață emergentă s-au înăsprit, iar pentru Bursa de Valori București este încă și mai greu să obțină promovarea.

viewscnt
Afla mai multe despre
polonia
ftse russell