Noi maxime post-criză... doar intraday. Volumele revin

Noi maxime post-criză... doar intraday. Volumele revin

Sursa foto: Seemitch / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 sep 2019

Indicele principal de la BVB a atins noi valori record ale ultimilor peste 10 ani pe parcursul sesiunii bursiere, dar închiderea a fost slabă, sub referința zilei precedente. Activitatea de tranzacționare a sporit, însă, iar pe segmentul acțiuni aceasta s-a apropiat de echivalentul a 10 milioane de euro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Un comportament al pieței existent încă din vară este reconfirmat la acest mijloc de septembrie. Sesiunea în care este atins un nou maxim post-criză nu este urmată de o nouă zi pozitivă. Atitudinea investitorilor este mai degrabă temătoare și preferă să se replieze, iar din pauza la cumpărare rezultă o ședință de corecție sau chiar secvențe corective mai ample.

La fel în sesiunea de astăzi, piața a arătat doar vag tendința de a continua parcursul ascendent, chiar dacă noi maxime au fost atinse intraday atât la debutul orarului de tranzacționare, cât și către închidere. Vânzări pe finalul ședinței au doborât indicele celor mai lichide acțiuni românești sub nivelul de referință, așa cum se vede pe graficul atașat

Noi maxime post-criză... doar intraday. Volumele revin

Evoluția intraday este neconcludentă, arătând lipsă de decizie în piață și absența unor ordine coerente din partea investitorilor instituționali. Faptul că nici piețele internaționale de acțiuni nu au o direcție bine conturată contribuie la ezitarea jucătorilor de la BVB. Astăzi, în Europa, închiderile au fost mixte: +0,08% indicele Euro Stoxx 50, -0,01% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,24% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,06% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt. -1,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,26% pentru indicele PX de la Praga.

La București, indicele compozit BET Plus s-a depreciat cu 0,23%, iar indicele BET a pierdut 0,25%, până la nivelul de 9.265,94 de puncte. Trendul ascendent este intact, cu indicele celor mai lichide titluri românești, păstrând secvența maximelor și minimelor din ce în ce mai ridicate, conform teoriei lui Dow. Mediile mobile relevante în proporții Fibonacci au funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregii mișcări pozitive din acest an, iar cel mai recent acestea au fost testate chiar la începutul acestei luni.

Noi maxime post-criză... doar intraday. Volumele revin

Semnal favorabil pentru piață, titlurile bancare, ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România și sunt folosite de investitorii instituționali care vor să ia expunere pe piața locală, au închis peste nivelurile de referință în condițiile în care au întrunit 42,44% din rulajul de 45,71 milioane lei (9,65 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Astfel, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au urcat cu 0,15%, până la prețul de 13,62 lei/acțiune, pe transferuri de 14,38 milioane lei, iar titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,21%, până la prețul de 2,3750 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 12,39 miliarde lei (2,61 miliarde euro), pe fondul unor schimburi de 5,02 milioane lei.

Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale CITEȘTE ȘI Trump cere Fed să aducă dobânzile sub zero, după modelul altor bănci centrale

Prin contrast, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au suferit o corecție semnificativă, de 1,74%, pânăm la prețul de 1,1300 lei/acțiune, după ce au atins recent maximul de la listarea acestui emitent în piață acum 8 ani și jumătate.

La același capitol al fondurilor închise de investiții, al cărui indice BET-FI a avansat cu 0,10%, până la nivelul de 41.340,10 puncte, titlurile SIF Oltenia (SIF5) au adunat tranzacții de 3,31 milioane lei, întzr-o zi în care au închis în staționare, la prețul de 2,1600 lei/acțiune. Intrările la cumpăraresunt încurajate în contextul în care Senatul României a aprobat ieri legea fondurilor de investiții alternative care ar urma și să elimine pragurile de deținere de 5% la SIF. Proiectul merge la Camera Deputaților, cameră decizională.

De asemenea, pe transferuri de 1,21 milioane lei, titlurile SIF Transilvania (SIF3) au crescut cu 1,73%, până la prețul de 0,2940 lei/acțiune, iar titlurile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 1,44%, până la prețul de 1,4100 lei/acțiune, pe transferuri de aproape 615.000 de lei. După închiderea pieței, emitentul a comunicat că demarează pentru perioada 18 septembrie – 31 decembrie prima etapă a programului de răscumpărări aprobat de acționari, această vizând cumpărarea unui număr de maximum 2,00 milioane acțiuni proprii la un preț maxim de 2,20 lei/acțiune, intermediarul operațiunii fiind BT Capital Partners. Titlurile dobândite ar urma să fie acordate în cadrul unui plan de remunerare și bonusare a administratorilor și directorilor societății.

Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet CITEȘTE ȘI Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet

Chiar dacă nu au avut prim-planul bursei, acțiunile de pe segmentul energie și utilități au fost în atenția investitorilor. Cele mai lichiude dintre acestea, cu schimburi însumând 3,89 milioane lei, au fost cele ale Electrica (EL) care au urcat cu 0,45%, până la prețul de 11,25 lei/acțiune. Distribuitorul de electricitate a anunțat că a selectat BRD Groupe Société Générale ca intermediar al operațiunii de majorare de capital social în valoare de 18 milioane lei votată în primăvară și în care investitorii de portofoliu trebuie să vină cu aport în numerar pentru a-și susține nivelul participațiilor în acord cu aportul în natură al statului, reprezentând terenuri.

Prin contrast, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat cu 0,36%, până la prețul de 0,4130 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,31 milioane lei, în condițiile în care investitorii au privit cu prudență la explozia de preț a petrolului din piețele internaționale antrenată de limitarea unor capacități de producție din Arabia Saudită a societății Saudi Aramco, ce au fost ținta unor atacuri cu drone. Astăzi, cotația țițeiului Brent s-a corectat abrupt, iar către finalul sesiunii londoneze a coborât sub reperul de 65 dolari/baril.

Din mișcările de sens contrar a rezultat un avans anemic, de 0,08% al indicelui energetic BET-NG. Tot în sens pozitiv au evoluat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au crescut cu 0,79%, până la prețul de 34,65 lei/acțiune și cele ale Nuclearelectrica (SNN), care s-au apreciat cu 0,43%, până la prețul de 12,80 lei/acțiune, ambele simboluri reunind tranzacții cu puțin peste 1,20 milioane lei.

O lichiditate dublă, în echivalent 2,73 milioane lei, au avut titlurile Digi Communications (DIGI), care au staționat la nivelul de 29,80 lei/acțiune, reper cu peste un sfert mai jos față de prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice de listare derulat[ de compania ce deține operatiorul telecom RCS&RDS în mai 2017. Investitorii digeră în această perioadă știrea potivit căreia societatea a fost înlăturată de autoritatea de resort din Ungaria de la licitația pentru licențele 5G din țara vecină.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica