Noul director al Bursei reclamă lichiditatea mică. Piața îi spune că are dreptate

Noul director al Bursei reclamă lichiditatea mică. Piața îi spune că are dreptate

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 29 ian 2018

Rulajul pieței de acțiuni a fost astăzi de numai 15,7 milioane lei, aproape de 3 ori mai mic decât valoarea medie de tranzacționare de anul trecut. În prima sa prezență publică de la preluarea mandatului de director general al Bursei de Valori București, Adrian Tănase, fost manager la fondurile de pensii NN și ING, a declarat că „în vârful listei” sale este majorarea lichidității.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ședința de tranzacționare de la Bursa de Valori București a fost deschisă oficial astăzi cu participarea noului director general al operatorului de piață BVB, Adrian Tănase, cel care a primit săptămâna trecută avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF). Acesta a prezentat presei principalele linii de direcție ale mandatului său, în primul rând legate de majorarea lichdității de pe piața de capital românească. Dacă numărul listărilor depinde în mică măsură de Bursă, aceasta va încerca însă să contribuie alături de autorități la eliminarea ultimelor bariere care restricționează accesul la piață al investitorilor nerezidenți și prin lansarea unei piețe funcționale a instrumentelor derivate.

În ziua în care Tănase, fost manager timp de peste 8 ani la fondurile de pensii administrate NN și ING, a reclamat problema lichidității, acesta s-a reflectat simptomatic, rulajul pieței de acțiuni fiind de 15,74 milioane lei (3,38 milioane euro), cu 63,35% mai mic decât valoarea medie zilnică de tranzacționare de anul trecut de 42,95 milioane lei (9,40 milioane euro).

În optimismul legat de economie exprimat la Forumul de la Davos, își fac loc și angoasele investitorilor față de fragilitatea burselor. „Piețele sunt foarte periculoase”, spune șeful de la Allianz CITEȘTE ȘI În optimismul legat de economie exprimat la Forumul de la Davos, își fac loc și angoasele investitorilor față de fragilitatea burselor. „Piețele sunt foarte periculoase”, spune șeful de la Allianz

În absența volumelor, nici cotațiile nu au avut puterea de a se desprinde de nivelurile de referință de vineri. Simion Tihon, broker la Prime Transaction, spune că lichiditatea mai slabă și evoluția laterală a indicilor sunt normale după un început de an pe care l-a caracterizat pentru Profit.ro, drept „extraordinar”. Indicele compozit BET Plus s-a corectat cu 0,11%, iar indicele reprezentativ BET a alunecat cu 0,12% sub referință, până la nivelul de 8.423,91 puncte.

Din punct de vedere tehnic, cotația rezistă pe nivelurile maximale forțate în piață la acest început de an, indicatorul Real Strength Index, fiind încă în zona de supracumpărare, ceea ce a arată determinarea investitorilor de a împinge cotațiile. Tihon se așteaptă ca o perioadă cotațiile să rămână în această zonă, marcând o etapă de marcări de profit.

Noul director al Bursei reclamă lichiditatea mică. Piața îi spune că are dreptate

Peste o treime din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fos asigurată de transferurile pe principalele 2 titluri bancare. Acțiunile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au corectat cu 0,44%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune pe volume echivalente cu 3,28 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), a staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 2,3800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței reglementate, de 2,30 milioane lei

Tihon de la Prime Transaction spune că piața ar urma să găsească o direcție abia după ce încep să vină rezultatele financiare preliminare pentru anul trecut. Este de așteptat ca și raportările la T4 să fie bune. După venirea acestora, investitorii își vor putea face calcule mai clare cu privire la dividende și, probabil, se vor orienta către aceste acțiuni ale companiilor cu repartizări de câștiguri consistente.

2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții CITEȘTE ȘI 2018 – Miza pe energie. Profesioniștii pieței de capital prezintă, într-un sondaj Profit.ro, idei argumentate de investiții

Anul trecut la acest capitol, cele mai consistente dividende au venit de la companiile din domeniul energetic. Indicele sectorial BET-NG s-a corectat azi cu 0,07%, într-o zi în care princialul titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), s-a apreciat cu 0,32%, până la prețul de 0,3100 lei/acțiune, pe transferuri de 1,95 milioane lei. Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au urcat cu 0,14%, rămânând în zona maximelor ultimilor 2 ani și jumătate, la nivelul de 35,25 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 759.000 de lei.

Interes sporit pe acțiunile SIF Moldova

Pe segmentul fondurilor închise, activitatea de tranzacționare au fost unele dintre cele mai slabe pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), de numai aproximativ 268.000 de lei, în condițiile în care cotația a staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente de 0,9160 lei/acțiune, reper cu 2,03% sub prețul ofertei publice de răscumpărare pe care emitentul o derulează pentru un număr de 1,20 miliarde acțiuni proprii, operațiune a cărei perioadă de subscriere urmează să se încheie pe 23 februarie.

Totuși, interesul a fost ridicat pentru titlurile SIF, reflectat de creșterea cu 1,37% a indicelui financiar BET-FI până la un nou maxim post-criză de 43.541,57 puncte, dar și de tranzacțiile speciale din piața deal în valoare de 3,04 milioane lei pe acțiunile SIF Moldova (SIF2). Tihon atrage atenția că intraday titlurile SIF Moldova au avut și în piața reglementată o evoluție neobișnuită, cu un avans de 7,00%, până la prețul de 1,6500 lei/acțiune, dar chiar și cu o explozie intraday până la un maxim de 1,7000 lei/acțiune, în limita plafonului maximal de apreciere de 15% admis de sistemul operatorului de piață BVB și unde la un moment dat nu aveau vânzători.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
adrian tanase
bvb
bursa
prime transaction
simion tihon
sif moldova