Oferta de răscumpărare anunțată de Fondul Proprietatea trage în sus bursa pentru un avans de 1%

Oferta de răscumpărare anunțată de Fondul Proprietatea trage în sus bursa pentru un avans de 1%

Sursa foto: Hareluya / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 17 iul 2020

Ultima sesiune de tranzacționare a săptămânii de la BVB a fost pozitivă, însă mișcarea favorabilă a indicilor a fost influențată de creșterea acțiunilor Fondul Proprietatea după anunțarea unei operațiuni de piață de buy-back.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Piața românească se afla până la jumătatea sesiunii de tranzacționare în aceeași notă de volume slabe și apatie care a caracterizat întreaga săptămână. Este un anunțul privind un eveniment corporativ cel care a mișcat bursa românească. Fondul Proprietatea (FP) a notificat investitorii că a depus spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) un prospect pentru derularea unei oferte publice de răscumpărare pentru un număr de 220,00 milioane acțiuni, reprezentând 3,95% din totalul titlurilor.

Cum istoria acestui din tip de operațiuni arată că acestea au fost derulate la prețuri superioare celor din piață, cotația a avut o explozie. Titlurile Fondulului au avut un salt de 6,11%, până la prețul de 1,2150 lei/acțiune, pe transferuri de 10,19 milioane lei.

Profit.ro Financial Forum - Bogdan Drăgoi, SIF Banat-Crișana: 2 ani de încălcări ale drepturilor acționarilor; ASF ar trebui să vină cu sancțiuni ferme CITEȘTE ȘI Profit.ro Financial Forum - Bogdan Drăgoi, SIF Banat-Crișana: 2 ani de încălcări ale drepturilor acționarilor; ASF ar trebui să vină cu sancțiuni ferme

Este mișcarea ce a tras în sus nu numai indicele financiar BET-FI care s-a apreciat cu 1,21%, până la nivelul de 41.602,77 puncte, dar și indicii principali: +1,02% pentru indicele compozit BET Plus și +1,01% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 8.511,80 puncte. Evoluția nu are semnificație tehnică, indicele celor mai vizibile acțiuni românești având o oscilație neconcludentă sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), așa cum se vede pe graficul atașat.

Oferta de răscumpărare anunțată de Fondul Proprietatea trage în sus bursa pentru un avans de 1%

Fondul Proprietatea a avut efect nu numai asupra direcției pieței, dar și a activității de tranzacționare. În jurul orei 15.00 s-au efectuat schimburi importante cu acțiuni bancare și care au contribuit semnificativ la rulajul total de 39,46 milioane lei (8,15 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Peste un sfert din acesta a fost reprezentat de tranzacțiile de 10,23 milioane lei realizate pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) care au alunecat cu 0,24% sub referință pentru o închidere la prețul de 2,0950 lei/acțiune, care conferă instituției de credit 10,93 miliarde lei (2,25 miliarde euro). Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,02%, până la prețul de 11,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 7,06 milioane lei.

Finlandezii de la KJK, cu tranzacții câștigătoare la Conpet și Zentiva, au peste 200 milioane euro pentru investiții în regiune CITEȘTE ȘI Finlandezii de la KJK, cu tranzacții câștigătoare la Conpet și Zentiva, au peste 200 milioane euro pentru investiții în regiune

Pe contrasens față de restul pieței, sectorul energetic a avut o ședință negativă, măsurată prin declinul de 0,10% al indicelui de profil BET-NG. Acesta a fost tras în jos de faptul că cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), au coborât cu 0,31%, până la prețul de 0,3210 lei/acțiune, pe tranzacții de 4,80 milioane lei. La același capitol, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au avanasat cu 0,17%, până la prețul de 30,15 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,69 milioane lei.

O activitate de 809,52 milioane lei, peste media obișnuită a respectivului emitent, am consemnat pe titlurile Norofert (NRF) în a 2-a zi după data de înregistare pentru majorarea de capital cu atribuirea de 2 acțiuni gratuite la fiecare titlu deținut. Cotația a avut un salt de 5,08%, până la prețul de 8,6800 lei/acțiune, însă intraday a atins chiar și un maxim de 10,65 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
norofert