Oferta de răscumpărare de la SIF Transilvania, la un pas de a fi „trântită” chiar de supraveghetor. Care este obiecția ASF și ce răspunde conducerea SIF-ului

Oferta de răscumpărare de la SIF Transilvania, la un pas de a fi „trântită” chiar de supraveghetor. Care este obiecția ASF și ce răspunde conducerea SIF-ului

Oferta de răscumpărare inedită propusă de SIF Transilvania ar putea avea barieră chiar de la ASF.

scris 19 feb 2019

Supraveghetorul pieței de capital a notificat SIF Transilvania că oferta de răscumpărare propusă acționarilor, care prevede și o componentă de schimb de acțiuni, nu poate include titlurile COMCM Constanța, emitent suspendat de la tranzacționare și pentru care nu pot fi efectuate schimburi de pachete de acțiuni nici în cadrul unor operațiuni de piață complexe. Mai mult decât atât, cum succesul ofertei de răscumpărare este condiționat de înstrăinarea participației de la COMCM, operațiunea poate fi trântită cu totul. SIF-ul cu sediul la Brașov obiectează că motivația pentru care suspendarea de la tranzacționare a fost operată nu mai este în vigoare și vrea să continue tranzacția prin care ar urma să fie scos din acționariat omul de afaceri constănțean Constantin Frățilă.

Încă înainte de un vot în Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor, programată petru 6-7 martie, operațiunea de răscumpărare inedită preconizată de SIF Transilvania (SIF3) – și care pare a fi destinată facilitării unei ieșiri din acționariat a fostului arbitru de fotbal Constantin Frățilă cu care directoratul este în război de peste 7 ani – are un prim avertisment de la supraveghetorul pieței de capital că nu întrunește condițiile de derulare.

Auitoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a notificat săptămâna trecută SIF Transilvania că acțiunile COMCM Constanța, unde pachetul majoritar de 56,72% din acțiuni deținut de SIF este pus la bătaie ca schimb pentru 6% din acțiunile proprii, este un emitent suspendat de la tranzacționare încă din anul 2014. Adresa Autiorității spune că suspendarea se aplică tuturor schimburilor de valori, deci nu numai tranzacțiilor din piața reglementată, ci și în cadrul unor operațiuni complexe precum oferta inițiată de SIF Transilvania. “La momentul actual acțiunile COMCM SA sunt suspendate de la tranzacționare, măsură ce produce efecte pe toate segmentele de piață adminsitrate de operatorul de piață, inclusiv secțiunea specială a BVB dedicată ofertelor publice”, este fără echivoc notificarea ASF.

Veniturile consolidate ale Digi Communications, compania-mamă a RCS & RDS, au depășit pragul de 1 miliard euro în 2018. Creșterea costurilor de finanțare doboară însă cu 2 treimi profitul net CITEȘTE ȘI Veniturile consolidate ale Digi Communications, compania-mamă a RCS & RDS, au depășit pragul de 1 miliard euro în 2018. Creșterea costurilor de finanțare doboară însă cu 2 treimi profitul net

Profit.ro scria încă din a 2-a zi de după anunțul ofertei, pe baza unor surse din piața de capital, că operațiunea este de fapt cu dedicație și vizează ieșirea din acționariat pe cale amiabilă a omului de afaceri Frățilă, acționar cu 5% la SIF Transilvania și care ar urma să primească la schimb pachetul de acțiuni de la societatea de construcții COMCM, de la care a și pornit conflictul dintre acesta și directoratul SIF condus de Mihai Fercală.

Prin aprecierea din piață din ultimele săptămâni se pare că investitorii interpretează pozitiv operațiunea de piață care ar pune capăt unui litigiu care a afectat prestigiul SIF-ului, costul urmând să fie neglijabil, pachetul de acțiuni la COMCM, firmă despre care chiar directorul Fercală spunea că este “praf și pulbere” și că are obiectul principal de activitate “nimicit”.

Totuși, operațiunea inedită pare a avea opreliști la supraveghetorul pieței. Autoritatea de resort atenționează, de asemenea, că o condiționare a închidere a ofertei publice de răscumpărare de subscrierea integral a acțiunilor oferite la schimb de SIF Transilvania “nu este în conformitate cu prevederile legale privind irevocabilitatea pe întreaga perioada de derulare a ofertei publice anterior menționate”.

PARADOX Deși salariile au crescut, românii au scos bani din fondurile de investiții. Randamentele, cauza nemulțumirii. Care este, însă, vestea bună CITEȘTE ȘI PARADOX Deși salariile au crescut, românii au scos bani din fondurile de investiții. Randamentele, cauza nemulțumirii. Care este, însă, vestea bună

SIF Transilvania decide, însă, să meargă înainte. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor urmează totuși să se organizeze. Directorul Fercală obiectează în răspunsul său că litigiile initiate în baza cărora a fost emisă decizia de suspendare de la tranzacționare a acțiunilor COMCM sunt închise și, prin urmare, “motivul pentru care a fost emisă Decizia ASF nr. 1207/10.09.2014 prin care acțiunile emise de Societatea COMCM SA au fost suspendate de la tranzacționare nu mai este de actualitate sens în care SIF Transilvania a solicitat ASF emiterea unui act administrativ individual ca efect al căruia acțiunile emise de Societea COMCM SA Constanța să fie reintroduse la tranzacționare”.

Finalmente, față de obiecțiile aduse de ASF legate de irevocabilitatea ofertei publice de răscumparare, SIF Transilvania răspunde că la redactarea prospectului de ofertă publică se vor respecta întocmai dispozitiile Hotărârii AGEA, dacă acționarii vor aproba operațiunea supusă aprobării, iar, conform legii, oferta publică ce se va derula pentru executarea dispozițiilor Hotărârii AGEA va fi irevocabilă pe toată perioada de derulare a acesteia, conform prospectului ce va fi înaintat în vederea aprobării ASF”.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
comcm constanta
constantin fratila
mihai fercala