Oferta Digi se contractă încet

Oferta Digi se contractă încet
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 mai 2017

Pe tranșa investitorilor individuali a ofertei Digi Communications  s-au retras ordine de subscriere în valoare de aproape 70 milioane lei, reprezentând doar 1,65% din plasamentele inițiale. În continuare sunt cumulate ordine în valoare de 4,20 miliarde lei pentru achiziția de acțiuni (923,5 milioane euro).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Oferta Digi Communications (DIGI) s-a plafonat pe tranșa investitorilor individuali, iar de la jumătatea zilei de ieri cunoațște un proces de reducere a volumului plasamentelor. La ora 16.30 erau cumulate 6.186 de ordine pentru achiziția a 75,01 milioane acțiuni, o rată de suprasubscriere de peste 25 de ori, valoarea plasamentelor ridicându-se la 4,20 miliarde lei (923,58 milioane euro).

Este un reflux de aproximativ 70 milioane de lei de la vârful de subscrieri de la finele intervalului de tranzacționare de luni. Posibilitatea de a retragere a ofertelor s-a deschis începând de ieri după ce emitentul a modificat prospectul de ofertei pentru a lăsa posibilitatea unor investitori să facă un pas înapoi având în vedere informațiile suplimentare privind ancheta penală într-un caz de prezumtivă acordare de mită și spălare de bani pentru cumpărarea drepturilor de televizare a Ligii Profesioniste de Fotbal de către operatorul telecom RCS&RDS care are în dosar calitatea de suspect.

EXCLUSIV Asociația Participanților în Fondurile de Pensii solicită ASF revocarea deciziei de sancționare a NN Pensii CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Asociația Participanților în Fondurile de Pensii solicită ASF revocarea deciziei de sancționare a NN Pensii

Refluxul afișat pe graficul de mai jos nu este semnificativ, ordinele retrase reprezenând mai puțin 1,7% din volumul maxim de subscriere. Oferta rămâne una ridicată, iar investitori experimentați pe piața de capital au reclamat pentru Profit.ro că în procesul de subscriere s-a abuzat de subscrierile „cu pixul”, cele în baza scrisorilor de garanție bancară. Chiar și după retragerea ordinelor din ultima parte a intervalului de subscriere, ordinele pe tranșa de retail reprezintă nu mai puțin de 1,33% din toată cantitatea de bani a României, incluzând tot stocul de titluri de stat și este echivalentul a 7,53% din întreg numerarul în circulație.

Oferta Digi se contractă încet

Participarea este relativ redusă la nivel de mase, casa de brokeraj Estinvest Focșani estimând că în sparetele celor cu puțin peste 6.000 de ordine nu stau decât aproximativ 2.000-3.000 de persoane sau entități.

În piață există bănuiala că multe dintre ordine sunt ale unor firme și persoane afiliate ofertantului sau intermediarului. Dimensiunea ordinelor este, în primul rând, cea care stârnește suspiciunea, nivelul mediu de aproximativ 150.000 de euro fiind departe nu numai de ceea ce știm despre bursa slabă din România, dar și de reperele de subscriere ale retailului pe piețe dezvoltate.

În mod normal, informația privind demersul DNA nu ar trebui să influențeze decisiv ordinele de retragere. Deschiderea însă a acestei posibilități lasă însă loc perspectivei ca în ultimele minute de tranzacționare să fie retrageri mai mari ale celor care au suprasubscris în baza scrisorilor de garanție bancară și care să nu se teamă să ia pachete mai mari decât au vizat inițial în eventualitatea unei retrageri subite a ordinelor mari.

viewscnt
Afla mai multe despre
digi
bursa
bvb
rcs&rds