OMV Petrom, un pas în direcția unei mai bune relații cu investitorii

OMV Petrom, un pas în direcția unei mai bune relații cu investitorii

Alina Popa, CFO OMV Petrom și Daniela Șerban, președinte ARIR

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 iul 2019

OMV Petrom se alătură ca membru al Asociației pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România, urmărind cele mai bune practici în raportul cu investitorii de la BVB și respectarea unor standarde înalte de guvernanță corporativă.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

OMV Petrom (SNP), una dintre primele firme românești care a avut departament pentru relația cu investitorii, se alătură asociației de profil în efortul de a contribui la dezvoltarea pieței de capital locale. Asociația pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR) a comunicat că cea mai importantă companie petrolieră românească s-a alăturat organizației neguvernamentale și non-profit care a fost înființată la sfârșitul anului trecut cu scopul de a oferi actualilor și potențialilor emitenți o platformă de dezvoltare a profesioniștilor din domeniul relației cu investitorii și de a contribui la implementarea celor mai bune practici în comunicarea cu investitorii și guvernanță corporativă.

„Suntem încrezători că dialogul în cadrul ARIR va ajuta la răspândirea celor mai bune practici de comunicare și guvernanță corporativă și va facilita dezvoltarea unui cadru legislativ în domeniul piețelor de capital mai prietenos pentru investitori”, spune Alina Popa, CFO la OMV Petrom.

EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății CITEȘTE ȘI EXCLUSIV iHunt, producător român de telefoane mobile, a vândut 10% din acțiuni în prima zi de listare. Proprietar: Nu mai vând, mă concentrez pe activitatea societății

Compania este a 4-a societate din domeniul energetic ce se alătură asociației, ultima mutare în această direcție fiind făcută de Electrica (EL) ce s-a alăturat la începutul lunii trecute. Societățile fondatoare ale Asociației de profil ARIR sunt Bursa de Valori București (BVB), Alro Slatina (ALR), Franklin Templeton Management – Sucursala București, Electromagnetica (ELMA), Hidroelectrica, Nuclearelectrica (SNN), Teraplast (TRP) și Transelectrica (TEL).

OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu activitate pe întregul lanț valoric al energiei: de la explorarea și producția de țiței și gaze, până la rafinare și distribuția de carburanți și, mai departe, la generarea de energie electrică, precum și comercializarea gazelor naturale și a energiei electrice. OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deține 51,011% din acțiunile OMV Petrom, Statul român, prin Ministerul Energiei, deține 20,639% din acțiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deține 9,998%, iar 18,352% se tranzacționează liber la Bursa de Valori București și la Bursa de Valori Londra, unde la ultimul preț de închidere de 0,3850 lei/acțiune, are o capitalizare de piață de 21,81 miliarde lei (4,61 miliarde euro).

Daniela Șerban, președinte ARIR și care în trecut a ocupat poziții executive în cadrul Bursei de Valori București, afirmă că Asociația vizează câteva direcții-cheie: derularea de studii depercepție cu privire la companiile listate, îmbunătățirea modului de prezentare a companiilor, monitorizarea cadrului legislativ și promovarea modificărilor de interes pentru membri, consolidarea legăturilor cu investitorii și analiștii.

ARIR va derula proiectul Cărții Albe a companiilor listate, conceput de BVB în mandatul polonezului Ludwik Sobolewski, care care acum a fost externalizat operatorul de piață. În cadrul ultimei evaluări privind stadiul de aplicare a regulilor de guvernanță corporativă, din toamna anului 2017, Electrica a primit nota 9.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
electrica
hidroelectrica
arir
daniela serban
fondul proprietatea
bvb
bursa
transelectrica