Și totuși nu se revocă. Boardul de la SIF Oltenia nu dă curs solicitării de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana și care avea pe ordinea de zi îndepărtarea președintelui Tudor Ciurezu

Și totuși nu se revocă. Boardul de la SIF Oltenia nu dă curs solicitării de convocare a AGA venită din partea SIF Banat Crișana și care avea pe ordinea de zi îndepărtarea președintelui Tudor Ciurezu

STOP! Nicio AGA la SIF Oltenia!

scris 9 iul 2019

Invocând neîndeplinirea condițiilor legale, Consiliul de Administrație al SIF Oltenia a respins convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor solicitată de SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care dețin 5% din titlurile societății cu sediul Craiova, pe a cărei ordine de zi figura revocarea din funcție a președintelui Tudor Ciurezu și a altor 3 persoane apropiate acestuia din board. Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din luna mai arătase că SIF-urile contestatare adunau mai mult de jumătate din voturi.

Războiul pe revocări dintre SIF Oltenia (SIF5) și SIF Banat Crișana (SIF1) nu are deocamdată victime. După ce, luna trecută, reprezentanții SIF-ului de la Craiova au eșuat în AGA de la Arad în demersul lor de a-l revoca pe președintele SIF Banat Crișana Bogdan Drăgoi și pe vicepreședintele Radu Răsvan Străuț, se pare că nici ocazia de sens contrar nu vine prea curând pentru SIF-ul bănățean, care, împreună cu SIF Muntenia (SIF4), solicitase convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, având pe ordinea de zi ca punct principal îndepărtarea lui Tudor Ciurezu, cel care de peste un sfert de veac își leagă numele de activitatea societății.

Consiliul de Administrație al SIF Oltenia a respins covocarea AGOA la solicitarea SIF Banat Crișana și SIF Muntenia, care, controlând împreună 5% din titlurile societății, au dreptul, conform legislației în vigoare, să declanșeze o Adunare a Acționarilor. Notificarea către bursă comunicată de SIF Oltenia menționează "neîndeplinirea condițiilor legale de formă și fond" ca o cauză a respingerii, însă nu face precizări cu privire la elementele concrete care ar contraveni legii.

Cine sunt \ CITEȘTE ȘI Cine sunt "singaporezii" care vor Oil Terminal și pe cine au în spate. S-au lansat promițând investiții de jumătate de miliard de dolari, au active în portul Amsterdam și proiecte în Asia și Orientul Mijlociu

Între cele 2 societăți s-a escaladat un conflict care care părea neanunțat atunci când SIF Banat Crișana (SIF1) și SIF Muntenia (SIF4) ceruseră inițial, aparent, doar implementarea unor reguli de guvernanță corporativă ca filtru pentru deciziile majore de politici investiționale ale SIF Oltenia. La jumătatea lunii trecute, SIF Banat Crișana solicitase convocarea Adunării Generale Ordinare a Acționarilor de la SIF Oltenia, unde viza o ordine de zi ce includea revocarea din Consiliul de Administrație al societății cu sediul la Craiova a președintelui Tudor Ciurezu și a 3 membri ai boardului apropiați acestuia, respectiv Anina Radu, Carmen Popa și Nicolae Stoian. În aceeași AGA ar fi urmat să fie alegeri pentru locurile eventual vacantate cu persoane ale căror mandate ar urma să expire în aprilie 2021, odată cu ale celorlalți membri aleși anul trecut.

Respingerea CA-ului în frunte cu Ciurezu a solicitării de convocare a AGOA vine în contextul în care, în luna mai, contestatarii săi au reușit să întrunească voturile pentru o modificare a Actului Constitutiv care ar urma să amputeze din puterile președintelui Consiliului de Administrație. Mutarea respectivă încă nu are avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), unde nici măcar nu a ajuns spre analiză, fiind blocat de un demers în justiție al conducerii SIF Oltenia.

AGA respectivă a fost ținută într-o atmosferă incandescentă. „Nesimțitule! Hoțule!” i s-a strigat președintelui SIF Banat Crișana, fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi, ceea ce deja crea premisele ajungerii pe poziții ireconciliabile.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Următoarea bătălie dintre cele 2 SIF-uri s-a consumat la Arad, unde acționarii au respins solicitarea SIF Oltenia pentru îndepărtarea lui Drăgoi din fruntea SIF Banat Crișana.  În motivarea demersului, reprezentanții SIF-ului de la Craiova îi acuzau pe șefii de la SIF Banat Crișana de filializarea excesivă a companiei, neexecutarea mandatelor acționarilor, plasamente îndoielnice, lipsă de transparență în gestionarea patrimoniului imobiliar și chiar absenteism prin externalizarea deciziilor de investiții către terți administratori. Președintele Drăgoi declara, însă, pentru Profit.ro, chiar înainte de AGA, că acest demers este "o perdea de fum" ridicată de Ciurezu pentru a masca principalele probleme care, de fapt, sunt la SIF Oltenia. El invoca faptul că, prin tertipuri juridice, conducerea societății a împiedicat intrarea în vigoare a hotărârilor AGA, însă pe lista sa, de săptămâna aceasta, s-ar putea adăuga și actuala respingere a convocării unei noi AGOA.

Conflictul a escaladat într-un context în care Ciurezu a adus la Craiova un "munte de cash" după vânzarea participației de 6,29% din acțiunile BCR, deținute de SIF Oltenia, către acționarul majoritar al băncii, holdingul bancar austriac Erste. Ciurezu „s-a mișcat” repede și, pe panica antrenată pe bursă de așa-numita „taxă pe lăcomie”, a acumulat pachete consistente la principalele 2 bănci listate, BRD Groupe Société Générale (BRD) și Banca Transilvania (TLV). Post-factum, Ciurezu se laudă cu prețuri ce au ajuns acum în piață cu aproximativ 40% peste cele de achiziție.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif oltenia
bvb
bursa
asf
erste
tudor ciurezu
sif banat crisana
sif muntenia
bogdan dragoi