Pe bursă, timiditate la cumpărare. „De ce nu scoateți banii din buzunare?!”, întreabă un profesor de investiții

Pe bursă, timiditate la cumpărare. „De ce nu scoateți banii din buzunare?!”, întreabă un profesor de investiții

Adrian Mitroi, profesor de investiții.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 oct 2018

Mișcarea de recuperare de la BVB rămâne intactă, în sesiunea de astăzi indicii principali câștigând aproximativ un sfert de procent. Volumele mici trădează, însă, o reținere a investitorilor de a intra la cumpărare. Analistul financiar Adrian Mitroi afirmă că este un paradox având în vedere randamentele bune la dividende oferite de societățile listate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Tendința de apreciere de la Bursa de Valori București s-a accelerat la sfârșitul săptămânii trecute și impulsul încă se menține chiar și după 2 sesiuni de indecizie. După corecția minoră de ieri, astăzi piața a avut un avans modest.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,24%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,25%, până la nivelul de 8.512,01 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip ezită la confluența dintre retragerea Fibonacci de 61,8% a mișcării descendente din perioada aprilie-iunie și limita inferioară a canalului crescător care a delimitat revenirea din iulie-august și din care cotația a „evadat” la jumătatea lunii trecute.

Pe bursă, timiditate la cumpărare. „De ce nu scoateți banii din buzunare?!”, întreabă un profesor de investiții

Evoluția indicelui deasupra mediilor mobile relevante în proporții Fibonacci dispuse în „evantai” are conotații pozitive pentru evoluția cotației. Totuși, rulajul de numai 22,92 milioane lei (4,91 milioane euro) arată o ezitare a investitorilor de a intra momentan mai hotărât la cumpărare.

Astăzi, la deschiderea ședinței de tranzacționare de la BVB, profesorul Adrian Mitroi, care predă finanțe comportamentale la Academia de Studii Economice din București, este surprins că, în contextul în care în acest an randamentul mediu al dividendelor oferite de societățile ale căror acțiuni sunt în structura indicelui BET a fost de 8%, încă există această ezitare.

„Nu găsești așa ceva niciunde”, a declarat Mitroi, insistând asupra combinației dintre stabilitatea economică și creșterea cu 5% a Produsului Intern Brut. „Eu nu înțeleg de ce nu se varsă bani... De ce nu scoateți banii din buzunare?!”

Retailerul online Elefant atrage finanțări de 7,65 milioane lei prin emiterea de obligațiuni. Interesul investitorilor a depășit cu o treime așteptările ofertanților CITEȘTE ȘI Retailerul online Elefant atrage finanțări de 7,65 milioane lei prin emiterea de obligațiuni. Interesul investitorilor a depășit cu o treime așteptările ofertanților

Sesiunea pozitivă pe bursa de la București nu s-a mai regăsit la nivel regional decât la Praga, unde indicele PX a urcat cu 0,29%. În ansamblu, ziua a fost „roșie” în Europa: -0,89% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,22% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -1,47% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,35% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,98% pentru indicele WIG20 de la Varșovia și -0,18% pentru indicele BUX de la Budapesta.

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor de la BVB, cu transferuri însumând 6,45 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au staționat pe nivelul de preț de 2,3700 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,40 miliarde lei (2,44 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a avansat cu 0,29%, până la prețul de 13,70 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,41 milioane lei.

SIF Oltenia pune în mișcare pachetul de acțiuni deținut la BCR către Viena

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,65%, până la prețul de 0,9300 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,33 milioane lei. Cu toate acestea, indicele financiar BET-FI, care măsoară evoluția fondurilor închise listate la cota BVB, a suferit un declin de 0,17%, până la nivelul de 36.693,11 de puncte, tras în jos de scăderea titlurilor SIF.

Cel mai lichid dintre acestea, cel al SIF Oltenia (SIF5) a avut, totuși, o zi pozitivă, cu o închidere cu 0,24% peste referință la prețul de 2,1000 lei/acțiune. Acționarii au aprobat astăzi, cu un vot favorabil exprimat în proporție de 99,99%, vânzarea de către societate a pachetului de 6,29% din acțiunile BCR către grupul bancar austriac Erste, acționar al celei de-a 2-a bănci din sistemul bancar românesc din punctul de vedere al valorii de piață.  „Considerăm că rezultatul obținut este bun atât ca sumă absolută, cât și pentru faptul că tranzacția se realizează exclusiv în cash”, declara pentru Profit.ro încă din vară președintele SIF Oltenia, Tudor Ciurezu.

Petrolul, combustibil pentru un „foc mocnit” la BVB

Efervescența din piața petrolului a fost privită cu reținere pe piața de capital românească, unde s-a răsfrânt cu măsură asupra companiilor de profil. Cotația țițeiului de tip Brent s-a tranzacționat în cea mai mare parte a zilei, în zona maximului ultimilor 4 ani, peste reperul de 86 dolari/baril, unde a fost catapultată de ieri de investitori în prefigurarea sancțiunilor impuse de SUA Iranului, însă către finalul sesiunii londoneze corecția a fost abruptă.

La BVB, indicele energetic BET-NG a avut o evoluție în linie cu media pieței, +0,21%, la fel ca și cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP), ale cărui titluri au urcat cu 0,27%, până la un nou maxim local de 0,3705 lei/acțiune, pe transferuri de 1,93 milioane lei.

Cel mai lichid titlu pe acest segment a fost cel al Romgaz Mediaș (SNG), care a staționat la nivelul de 34,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,82 milioane lei. În același timp, titlurile Transgaz (TGN) s-au apreciat cu 0,28%, până la prețul de 359,50 lei/acțiune. Compania a anunțat în această săptămână că a semnat cu Romgaz un contract de servicii de transport gaze naturale pentru perioada 1 octombrie 2018 – 1 octombrie 2019 în valoare de 100,17 milioane lei.

Singura tranzacție specială pe piața deal, s-a realizat cu 3,68 milioane acțiuni Socep Constanța (SOCP), reprezentând 1,07% din capitalul social al operatorului portuar. Efectuat la prețul de 0,2900 lei/acțiune, cu 4,61% sub ultima valoare de închidere din piața secundară, schimbul se ridică la 1,07 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
adrian mitroi
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
sif oltenia
bcr
erste
socep