Problema protecției față de furturile de acțiuni, în discuția Consiliului ASF

Problema protecției față de furturile de acțiuni, în discuția Consiliului ASF
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 nov 2015

Supraveghetorul pieței de capital are în vedere elaborarea unui program etapizat de măsuri care vizează introducerea de mecanisme de protejare a investitorilor împotriva furtului de acțiuni din registrului administrat de Depozitarul Central. Un păgubit, reclamant al unui furt de 1 milion de acțiuni Fondul Proprietatea, afirmă că sistemul trebuia îndreptat, dar că pentru el acum este prea târziu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ce facem ca să prevenim furturile de acțiuni? Este întrebarea la care încearcă să găsească un răspuns, împreună cu instituțiile pieței, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Consiliul instituției a aprobat începerea unui program etapizat de măsuri pentru instituirea unor mecanisme eficiente de protecție împotriva furtului, pierderii și utilizării abuzive a instrumentelor financiare evidențiate în cadrul Secțiunilor 1 de Registru administrate de către depozitarii centrali autorizați de către ASF, spune un comunicat al Autorității. Contactat de Profit.ro, Mircea Ursache, vicepreședintele supraveghetorului pieței, a spus că, de fapt, nu a fost adoptat niciun document, ci doar au fost formulate câteva idei pe baza unei analize detaliate privind sistemul post-tranzacționare prezentate de departamentele de specialitate ale instituției.

Care vor fi direcțiile de acțiune? În primul rând, se va solicita Ministerului Afacerilor Interne colaborarea instituțională pentru, ca printr-un protocol, să identifice datele incomplete despre persoanele care sunt înregistrate în secțiunea 1 a Depozitarului Central și care dețin acțiuni din programul de privatizare în masă. În al doilea rând, se are în vedere o campanie de conștientizare la nivelul publicului, astfel încât oamenii să știe că au acțiuni în baza cupoanelor distribuite la jumătatea anilor '90 și să vadă ce vor face cu ele. Finalmente, s-a decis redactarea unor instrucțiuni, Bursa de Valori Bcuurești și Depozitarul Central urmând să fie notificate pentru a-și lua propriile măsuri în vederea prevenirii furturilor de acțiuni.

Radiografia sistemului de registru al Depozitarului Central vizează corectarea unor deficiențe ale sistemului care au permis furturi de acțiuni. "E absolut necesar", a spus Ursache, care adaugă că secțiunea 1 a Depozitarului Central nu va fi desființată, chiar dacă va rămâne mult mai mică.

Cel mai cunoscut caz de furt de acțiuni este cel din toamna anului 2013, când Anei Maria Mihăescu, șefa reprezentanței IFC în România, i-a fost devalizat un portofoliu de 200.000 de euro. Un alt caz de notorietate este cel al lui Aurel Marinescu, investitor în vârstă de 73 de ani din Râmnicu Vâlcea, care a reclamat furtul pe 22 august 2013 a unui milion de acțiuni Fondul Proprietatea (FP), vândut aparent abuziv de la desk-ul SSIF Harinvest SA, după ce acesta solicitase de la casa de brokeraj vâlceană doar un extras de cont.

Păgubitul pune și acum pe seama scăpărilor de la Depozitarul Central dispariția acțiunilor sale. El afirmă că prevederile ar fi trebuit să solicite Depozitarului și obținerea acordului cetățeanului pentru mutarea acțiunilor dintr-o secțiune în alta, și nu doar simpla introducere a ordinului din partea intermediarului. Marinescu spune că este bine că acum se încearcă îndreptarea sistemului de registru, însă este încercat de regrete: "Pentru mine e târziu acum după ce mi le-au furat."
 

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bvb
depozitarul central
harinvest
furt
frauda
actiuni
invetsitori
mircea ursache