Profit Piața de Capital.forum - Cristian Popa, BNR, spune că statul ar trebui să listeze companiile acum, cât bursele sunt la maxime. “Argumentul că nu ne vindem țara pe nimic nu ține! O putem cumpăra chiar noi, românii!”

Profit Piața de Capital.forum - Cristian Popa, BNR, spune că statul ar trebui să listeze companiile acum, cât bursele sunt la maxime. “Argumentul că nu ne vindem țara pe nimic nu ține! O putem cumpăra chiar noi, românii!”
scris 20 apr 2021

Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație al Băncii Naționale a României, îndeamnă Guvernul să listeze cât mai rapid companiile de stat la bursă și să profite astfel de cotațiile aflate la maxime istorice, câtă vreme politica monetară este ultrarelaxată. România nu “și-ar vinde țara pe nimic”, ba chiar ar putea-o cumpăra tot românii, prin fondurile de pensii care au bani de plasat. “Șapte milioane de români au miliarde de euro disponibile pentru investiții, putem să le vindem acțiuni sau nu”.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV.

Vânzarea participațiilor statului în companii prin listare la bursă a fost interzisă în vara anului trecut înainte de alegeri printr-o lege promovată de Partidul Social Democrat, care a argumentat că timp de doi ani nu ar trebui vândut nimic pentru ca statul să nu fie păgubit de prețurile mai scăzute generate de pandemia COVID-19. La începutul acestui an, PSD a venit cu mesajul că actuala coaliție de guvernare pregătește o „crimă economică” prin vânzarea companiilor de stat.

“Argumentul că nu ne vindem țara pe nimic, care a fost în spațiul public, eu zic că nu ține. Unu, pentru că o putem cumpăra chiar noi și avem o industrie dezvoltată de fonduri private de pensii, de fonduri mutuale și un sector în creștere de investitori retail. Și al doilea motiv, bursa este pe maxime, cred că statul ar trebui să listeze companiile la bursă”, spune Cristian Popa, în cadrul videoconferinței Profit Piața de Capital.forum - Bursa în anul crizei sanitare și al incertitudinilor economice.

Profit Piața de Capital.forum - Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown. Vreau să revenim la normalitate pentru că știu ce potențial are economia. Firmele vor putea avea centre de vaccinare la sedii pentru angajați, poate și pentru familii CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown. Vreau să revenim la normalitate pentru că știu ce potențial are economia. Firmele vor putea avea centre de vaccinare la sedii pentru angajați, poate și pentru familii

Bursa a crescut stimulată și de dobânzile foarte reduse din piață, ceea ce o face și mai atractivă pentru plasamente, în condițiile în care inflația rămâne mai mare decât dobânzile cu care sunt remunerate economisirile prin depozite. “Clasa de active numită active listate a arătat că pe termen lung poate nu doar menține ci și crește puterea de cumpărare a capitalului investit, lucru ce nu poate fi spus despre banii lichizi ținuți la saltea sau în conturi curente, de exemplu, cel puțin nu în condiții de dobânzi real negative”, spune Cristian Popa.

“După patru reduceri de politică monetară, e firesc ca atractivitatea bursei să crească. Cred că bursa ajută la fluiditatea capitalurilor, fie că vorbim de capitalurile investitorilor de retail, fie a celor instituționali”, adaugă el.

Mai multe companii listate înseamnă și o mai bună transmisie a politicii monetare, chiar dacă principalul instrument este dobânda la credite, spune oficialul BNR. Companiile listate devin mai bine capitalizate și potențiali clienți ai băncilor în ceea ce privește finanțarea curentă, ceea ce în urmă duce la creșterea gradului de intermediere financiară, care e cel mai redus din Europa.

“Acest barometru al bursei ne arată și că momentul potrivit pentru listarea companiilor este acum. Ne arată că există condițiile necesare pentru listări de succes. Dacă antreprenorii o fac și reușesc să atragă capital și mă bucur să văd și companii medii sau mari care intenționează listarea, mă întreb de ce nu o fac ar face-o și companiile de stat. Cred că statul ar trebui să învețe din ce face mediul privat, iar acesta din urmă are clar o tendință de apropiere de piața de capital”, adaugă Popa.

Oficialul BNR întărește ideea că listarea companiilor de stat nu înseamnă că acestea vor fi înstrăinate.

“Putem cumpăra chiar noi românii. Există capital care așteaptă să cumpere. Absolut toți românii pot cumpăra prin fondurile de pensii private. Când să listezi dacă nu atunci când bursa este pe maxime? Sunt 7 milioane de români care au miliarde de euro care așteaptă să investească la bursă”, adaugă Popa.

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
listare companii de stat
privatizare companii
cristian popa
bnr