Profit Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, BVB: 30 miliarde euro stau degeaba în sistemul bancar, trebuie aduși în economie prin Bursă. Impozitul pe câștigurile de capital trebuie reținut la sursă

Profit Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, BVB: 30 miliarde euro stau degeaba în sistemul bancar, trebuie aduși în economie prin Bursă. Impozitul pe câștigurile de capital trebuie reținut la sursă
scris 20 apr 2021

România are încă un grad redus de intermediere financiară în comparație cu alte state din UE, ceea ce limitează finanțarea economiei, și este nevoie de o participare sporită la piața de capital a micilor investitori retail, prin redirecționarea spre Bursă măcar a unei părți din depozitele bancare ale populației, a declarat, la Profit Piața de Capital.forum, directorul general al Bursei de Valori București (BVB), Adrian Tănase.

Videoconferința Profit Piața de Capital.forum este organizată cu sprijinul Banca Transilvania, al Bursei de Valori București, Evergent Investments, SIF Banat-Crișana, SIF Muntenia, Depozitarul Central, Romgaz, Transgaz, Biofarm și Conpet, fiind transmisă în direct și la Profit TV.

"Ca să dezvoltăm această verigă foarte importantă, trebuie să avem o participare la piața de capital a populației mult superioară celei din momentul de față. Avem depozite nete în sistemul bancar de peste 30 de miliarde de euro, care practic stau degeaba și nu finanțează economia, iar singurul canal prin care putem redirecționa acești bani către economie este piața de capital, nu văd alt canal", a spus Tănase.

El a precizat că aceasta este o problemă structurală, care ține și de gradul de cultură financiară al populației din România, fiind nevoie de parcurgerea unui întreg proces educațional în acest sens.

Profit Piața de Capital.forum - Cristian Popa, BNR, spune că statul ar trebui să listeze companiile acum, cât bursele sunt la maxime. “Argumentul că nu ne vindem țara pe nimic nu ține! O putem cumpăra chiar noi, românii!” CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Cristian Popa, BNR, spune că statul ar trebui să listeze companiile acum, cât bursele sunt la maxime. “Argumentul că nu ne vindem țara pe nimic nu ține! O putem cumpăra chiar noi, românii!”

"Însă până acolo mai sunt și chestiuni de reglementare care ar putea facilita și stimula participarea populației pe piața de capital. Susținem un demers prin care vrem să introducem sistemul de reținere la sursă a impozitului pe câștigurile de capital. Credem că acest lucru se poate face foarte ușor de către Ministerul Finanțelor Publice, iar măsura ar ajuta foarte mult la deblocarea și direcționarea spre piața de capital a unei părți din acești bani care stau în sistemul bancar, măcar a unui miliard de euro din depozitele populației, care ar putea finanța direct companiile românești listate la Bursă, care au nevoie de cash și nu sunt eligibile pentru finanțare bancară", a punctat șeful BVB.

Profit Piața de Capital.forum - Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown. Vreau să revenim la normalitate pentru că știu ce potențial are economia. Firmele vor putea avea centre de vaccinare la sedii pentru angajați, poate și pentru familii CITEȘTE ȘI Profit Piața de Capital.forum - Premierul Cîțu: Nu doresc să mai avem un lockdown. Vreau să revenim la normalitate pentru că știu ce potențial are economia. Firmele vor putea avea centre de vaccinare la sedii pentru angajați, poate și pentru familii

El și-a exprimat speranța că va exista un răspuns favorabil din partea autorităților pentru a implementa acest sistem de reținere la sursă.

"Scopul este încurajarea investițiilor populației pe piața de capital și, astfel, sporirea finanțării economiei și creșterea gradului de intermediere financiară în România", a conchis Adrian Tănase.

viewscnt
Afla mai multe despre
profit piața de capital.forum
adrian tanase bvb
retinere la sursa impozit castiguri de capital
depozite bancare populatie
investitii populatie bursa