ULTIMA ORĂ UiPath IPO: Ofertă și preț majorate înaintea listării acțiunilor. Evaluarea urcă la 28 miliarde dolari

ULTIMA ORĂ UiPath IPO: Ofertă și preț majorate înaintea listării acțiunilor. Evaluarea urcă la 28 miliarde dolari
Florentina Dragu
Florentina Dragu
scris 19 apr 2021

UiPath, “unicornul” din domeniul automatizării fondat de românii Daniel Dines și Marius Tîrcă, țintește o evaluare de aproape 28 miliarde de dolari, după ce a majorat numărul și prețul acțiunilor oferite pe bursa de la New York.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

Compania a suplimentat la 9,41 milioane numărul acțiunilor ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice inițiale, de la 6,8 milioane de acțiuni anterior. Mai mulți acționari existenți, printre care Dines și fonduri de investiții controlate de Accel și Alphabet, oferă, în total, alte 14,47 milioane de acțiuni.

Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II) CITEȘTE ȘI Viața angajaților și a companiilor în pandemie: O experiență povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (II)

UiPath a majorat și intervalul indicativ de preț, de la 43-50 dolari la 52-54 dolari pe acțiune.

La prețul maxim, UiPath ar obține 508,5 milioane de dolari în urma ofertei publice inițiale, la o evaluare post-operațiune de aproximativ 28 miliarde de dolari. UiPath nu va obține venituri din vânzarea titlurilor deținute de acționarii vânzători.

Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I) CITEȘTE ȘI Cum s-a schimbat mediul de afaceri din România în ultimii 30 de ani: O istorie povestită prin ochii consultanței, cu liderii PwC (I)

În total, 23,89 milioane de acțiuni UiPath vor fi disponibile spre cumpărare în cadrul ofertei publice, reprezentând un pachet de 4,6% din capitalul social post-IPO.

Pachetul este evaluat la 1,24 miliarde până la 1,29 miliarde de dolari pe baza intervalului de preț actualizat și ar putea fi suplimentat cu un număr de aproximativ 3,192 milioane de acțiuni în cazul exercitării opțiunii de supraalocare.

După cum a relatat Profit.ro, Daniel Dines, cofondatorul, președintele și directorul executiv al UiPath, vrea să vândă aproximativ 1,383 milioane de acțiuni Clasa B, ce vor fi convertite automat în acțiuni Clasa A înaintea închiderii ofertei publice.

În funcție de noul preț maxim estimat, de 54 dolari/acțiune, pachetul este evaluat la aproape 74,16 milioane de dolari.

Fiecare acțiune Clasa A are un singur drept de vot, în timp ce o acțiune Clasa B are dreptul la 35 de voturi și poate fi convertită oricând în acțiune de tip Clasa A.

Dividende la Comelf Bistrița CITEȘTE ȘI Dividende la Comelf Bistrița

În prezent, Dines deține, direct, un pachet de 26,347 milioane de acțiuni Clasa B și, indirect, 84,3 milioane de acțiuni Clasa B, prin intermediul companiei Ice Vulcan Holding. Totodată, soția sa, Alexandra Dines, deține 240.000 de acțiuni Clasa A.

După finalizarea ofertei publice, Dines va controla un pachet de 27 milioane de acțiuni Clasa A și 82,45 milioane de acțiuni Clasa B, reprezentând 6,6% din numărul total de acțiuni Clasa A și 88,2% din drepturile de vot, în absența exercitării opțiunii de supraalocare de către investitorii noi.

UiPath, startup din domeniul automatizării proceselor din companii, desprins în 2015 dintr-o mică firmă românească de apartament, a devenit unicorn – companie privată evaluată la cel puțin 1 miliard de dolari – în 2018, după organizarea a doar două runde de finanțare.

La ultima rundă de finanțare, în februarie anul acesta, compania fondată de Dines și Marius Tîrcă a fost evaluată la 35 miliarde de dolari.

Startup-ul dezvoltă și vinde tehnologie RPA, roboții software creați de companie fiind  programați să preia munca de tipul "copy-paste" a angajaților.

Compania a obținut venituri de 607,6 milioane de dolari în anul fiscal încheiat la 31 ianuarie, în creștere cu 81% raportat la anul fiscal precedent. Pierderile s-au redus de la aproape 520 milioane de dolari la 92,4 milioane de dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
uipath ipo
listare uipath
oferta publica initiala
suplimentare numar actiuni
evaluare uipath
daniel dines