Profitul Transgaz, în creștere cu 1%, ca urmare a actualizării valorii activelor reglementate și a fondurilor nerambursabile încasate

Profitul Transgaz, în creștere cu 1%, ca urmare a actualizării valorii activelor reglementate și a fondurilor nerambursabile încasate
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 25 feb 2022

Transgaz, operatorul sistemului național de transport gaze, și-a majorat profitul net cu 1% în 2021, în special ca urmare a dublării veniturilor financiare, dar și din majorarea altor venituri din exploatare pe seama înregistrării fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor majore de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Profitul preliminar raportat de Transgaz pentru 2021 este de 177 milioane lei cu 2 milioane lei peste cel aferent anului 2020.

Veniturile din exploatare au crescut cu 2%, de la 1,33 miliarde lei în 2020 la 1,36 miliarde lei, în timp ce cheltuielile de exploatare s-au majorat cu 5%, de la 1,16 miliarde lei la 1,23 miliarde lei.

Veniturile obținute din componenta volumetrică mai mari cu 9,7 milioane lei ca urmare a majorării cu 15% a volumului de gaze transportat. O creștere cu 4,2 milioane lei.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Veniturile din transportul internațional al gazelor naturale și asimilate, în schimb au fost mai mici cu 42,2 milioane lei comparativ cu cele din anul precedent. Conform Acordului de încetare a Contractului istoric dintre SNTGN Transgaz SA și Gazprom, plata sumelor rămase de achitat se face eșalonat pe o perioadă de maxim trei ani.

Cea mai importantă creștere a veniturilor, de 69,2 milioane lei a provenit de la cele financiare, în principal pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației pentru 2021 (81 milioane lei la 31 decembrie 2021 față de 29,3 milioane lei la 31 decembrie 2020).

A doua creștere importantă a veniturilor, de 59,2 milioane lei a provenit de la categoria “ale venituri din exploatare”, în principal pe seama înregistrării la venituri a fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor majore de investiții ca urmare a finalizării și punerii in funcțiune a acestora, mai mari cu 38,16 milioane lei.

Rezultatul pe acțiune, de bază și diluat este de 15,4 lei, cu 18 bani peste cel raportat în 2020.

Principalul acționar al Transgaz este statul român, prin Secretariatul General al Guvernului, cu o participație de 58,5%.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
profit
fonduri nerabursabile