Volkswagen face încă un pas pentru a separa marca Porsche: un sfert vândut pe bursă, un sfert către familia lui Ferdinand Porsche

Volkswagen face încă un pas pentru a separa marca Porsche: un sfert vândut pe bursă, un sfert către familia lui Ferdinand Porsche
Gabriel Dogaru
Gabriel Dogaru
scris 25 feb 2022

După ce a confirmat existența unor discuții pe tema unei posibile listări a mărcii Porsche, acum grupul Volkswagen anunță că s-a încheiat un acord cadru și încep să examineze posibilitate unei listări publice inițiale pentru Porsche AG.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Volkswagen AG a transmis că intenționează să majoreze capitalul social al companiei Dr. Ing. hc F. Porsche AG, cea care deține marca Porsche și produce automobilele sport de lux ale mărcii. Intenția grupului german este să emită acțiuni preferențiale și ordinare și să listeze pe bursă până la un sfert din acțiunile Porsche preferențiale. În același timp, compania Porsche Holding SE, vehiculul investițional al familiilor Porsche și Piech, ar urma să cumpere alte 25% plus o acțiune din acțiunile ordinare ale constructorului de automobile Porsche.

Motivul listării este cel care vizează finanțarea, respectiv, „transformarea Volkswagen într-un grup de mobilitate integrat”. Pentru Porsche AG listarea va veni cu o mult mai mare libertate managerială, iar pentru acționarii Volkswagen ar fi o evaluare de moment a companiei.

Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri CITEȘTE ȘI Multicom, distribuitorul de materiale de construcții și bricolaj, a ajuns în 2021 la 19 milioane de euro cifră de afaceri

Volkswagen spune că, dacă trazacția va avea succes, „acționarii vor primi un dividend special de 49 la sută din totalul veniturilor brute”. Nu în ultimul rând, angajații Volkswagen AG ar urma să participe la succesul grupului printr-o schemă care le va oferi 2.000 de euro per angajat.

În acest moment al discuțiilor, consiliul de administrație și consiliul de supraveghere ale Volkswagen au decis asupra unui acord-cadru între Volkswagen AG și Porsche Automobil Holding SE, acționarul principal al companiei.

„Fezabilitatea reală a unei IPO depinde de un număr mare de parametri diferiți, precum și de condițiile generale ale pieței. Deciziile finale nu au fost încă luate”, spun cei de la Volkswagen.

„Industria auto se schimbă fundamental. Volkswagen este hotărât să joace un rol de lider într-o lume cu emisii zero și mobilitatea autonomă. Am stabilit calea corectă cu strategia noastră NEW AUTO și, datorită fluxurilor de numerar substanțiale, vom face investiții direcționate în noi domenii de venituri, cum ar fi bateriile și încărcarea, conducerea autonomă și propria noastră platformă de mobilitate în următorii câțiva ani. O ofertă publică inițială a Porsche AG ne-ar oferi flexibilitate suplimentară pentru a accelera în continuare transformarea. Porsche AG ar avea mai multă libertate antreprenorială și, în același timp, ar continua să beneficieze de sinergiile grupului”, spune CEO Herbert Diess.

EXCLUSIV Dacia a făcut rost de semiconductori și a chemat muncitorii de acasă, în weekend CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Dacia a făcut rost de semiconductori și a chemat muncitorii de acasă, în weekend

Negocierile de până acum au convenit ca, în cazul unei listări pe bursă a Porsche, capitalul social al Porsche AG să fie împărțit în 50% acțiuni preferențiale și 50% acțiuni ordinare. Un pachet de până la 25% din acțiunile preferențiale vor fi plasate pe piața de capital în cadrul unei posibile listări. Porsche Automobil Holding SE ar achiziționa 25% plus o acțiune din acțiunile ordinare la Porsche AG de la Volkswagen AG la prețul de plasare al acțiunilor preferențiale, plus o primă de 7,5%. Volkswagen AG va continua să dețină un pachet majoritar de acțiuni în Porsche AG și să îl includă în situațiile sale financiare prin consolidare completă. Cooperarea industrială dintre Volkswagen AG și Porsche AG ar urma să fie continuată după listare.

Volkswagen AG mai spune că „salută intenția acționarului majoritar QIA (n.r. Qatar Investement Authority, acționar important al VW AG) de a participa și la achiziția de acțiuni preferențiale ale Porsche AG ca investitor strategic și, astfel, de a extinde relația existentă”.

Stephan Weil, prim-ministrul landului Saxonia Inferioară, acționar major al Volkswagen AG, susține și el propunerea de listare: „IPO planificată a Porsche oferă oportunități considerabile pentru dezvoltarea în continuare a Grupului VW în ansamblu și în special a locațiilor sale din Saxonia Inferioară. Acesta este motivul pentru care statul este de acord cu punctele cheie prezente și va sprijini în mod constructiv continuarea procesului.”

Și Consiliul uzinei, reprezentat de Daniela Cavallo, susține o posibilă separare și listare a Porsche AG.

Reprezentanții Porsche AG au anunțat și ei că în acest moment decizia se află la forurile Volkswagen. „Spunem bun venit acestei decizii a Volkswagen. Porsche este un brand puternic cu un model de business robust și o comunitate de fani globală. Avem ținte ambițioase de sustenabilitate. De exemplu, planificăm să obținem o neutralitate de CO2 în 2030. Porsche și Volkswagen să continue să beneficieze de sinergiile comune în viitor”, a spus Oliver Blume, CEO al Porsche AG. Compania deținută în acest moment integral de Volkwagen spune că decizia se află în acest moment „exclusiv la VW”.

viewscnt
Afla mai multe despre
porsche ag listare
ipo porsche
separare porsche vw