Profitul Transgaz, în creștere cu 67%, în principal în urma încasării restanțelor de la Electrocentrale București

Profitul Transgaz, în creștere cu 67%, în principal în urma încasării restanțelor de la Electrocentrale București
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 16 mai 2022

Transgaz, operatorul sistemului de transport gaze din România, și-a majorat profitul net în primul trimestru al acestui an cu 67%, la 258 milioane lei, în principal ca urmare a reducerii cheltuielilor pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente și a creșterii veniturilor financiare pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației.

Urmărește-ne și pe Google News

Cum se poate menține și dezvolta pe piață un brand românesc va fi explicat la Videoconferința Profit.ro - Branduri românești - Made in Romania 
post criză

Evenimentul, organizat împreună cu Lensa și Grupul Nordis, este programat pentru 23 mai, urmând să fie transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

DETALII AICI

Astfel, veniturile operaționale ale companiei au rămas constante, de 457 milioane lei, celei din transportul intern scăzând cu 2%, la 411 milioane lei, iar cele din transportul internațional majorându-se cu 9%, la 11,25 milioane lei.

Veniturile obținute din rezervarea de capacitate au fost mai mari cu 11,4 milioane lei, cele din componenta volumetrică mai mici cu 21,5 milioane lei, iar veniturile din transportul internațional al gazelor naturale și asimilate mai mari cu 913 mii lei. Celelalte venituri din exploatare au crescut cu 10,5 milioane lei, în principal pe seama înregistrării la venituri a fondurilor nerambursabile încasate pentru finanțarea proiectelor de investiții ca urmare a finalizării și punerii în funcțiune a acestora, mai mari cu 9 milioane lei.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Anxietate pe piețe. Efectele inflației ridicate încep să se vadă

Pe partea de venituri, cea mai mare influență asupra rezultatului au avut-o veniturile financiare, cu o influență pozitivă de 130 milioane lei în principal “pe seama înregistrării actualizării valorii activelor reglementate cu rata inflației pentru trimestrul I 2022 (76 milioane lei la 31 martie 2022 față de 14,25 milioane lei la 31 martie 2021) și a veniturilor din participații înregistrate urmare reducerii capitalului social al Eurotransgaz cu 13,15 milioane Euro, sumă încasată de Transgaz în trimestrul I 2022”.

Cheltuielile de exploatare au scăzut cu cu 23%, nivelul acestora fiind cu 62.186 mii lei mai redus față de cel din primul trimestru al anului trecut.

Cea mai importantă a fost scăderea “altor cheltuieli de exploatare” cu 101 milioane lei, în principal pe seama diminuării ajustărilor cu deprecierea activelor curente, urmare încasării creanțelor restante de la Electrocentrale București în valoare de 116,3 milioane lei.

Cheltuielile cu consumul de gaze necesar funcționării SNT s-au majorat cu 43,3 milioane de lei, ca urmare în principal a prețul mediu de achiziție realizat mai mare față de cel realizat la 31 martie 2021 cu 25,21 lei/MWh cu o influență negativă de 7,7 milioane lei, dar și a cantității de gaze naturale destinată consumului de gaze în SNT mai mare față de 31 martie 2021 cu 45.377 MWh, cu o influență negativă de 4,9 milioane lei.

Transgaz, la care statul român este acționar majoritar, cu 58,5%, estima, în proiectul de buget, Transgaz,o înjumătățire anuală pentru 2 ani consecutivi a profitului, de la un profit net de 229,8 milioane lei în 2020 la 116,5 milione lei în 2021, pentru ca în acest an acesta să coboare la 41,4 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz
profit
rezultate
electrocentrale