Puerto Rico lichidează banca guvernamentală de dezvoltare

Puerto Rico lichidează banca guvernamentală de dezvoltare

Sursa foto: Sean Pavone / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 iul 2017

Parte a scoaterii insulei din faliment, Puerto Rico a trecut la restructurarea accelerată a datoriei de 5 miliarde de dolari a Băncii Guvernamentale de Dezvoltare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Autoritatea de supraveghere financiară din Puertp Rico a aprobat ieri planul de desființare a Băncii Guvernamentale de Dezvoltare (GDB), aducând instituția de credit cu un pas de stingerea datoriei sale de 5 miliarde dolari. Autoritatea a fost investită de legiuitorul federal american, Puerto Rico fiind stat asociat SUA, în vederea procesării datoriei totale a entităților din insulă care se ridică la aproape 72 miliarde milioane dolari.

Decizia reprezintă o parte importantă a restructurării GDB, a declarat președintele băncii Christian Sobrino. „Reprezintă, de asemenea, un progres semnificativ în revenirea economică a Puerto Rico.” Congresul SUA a trecut anul trecut prin Congres o lege de salvare a Puerto Rico, insula rulând deficite anuale de aproximativ 200 milioane dolari la momentul intervenției. O gaură de finanțare de 50 miliarde dolari în sistemul de pensii se adaugă stocului de obligațiuni prin care Puerto Rico s-a finanțat pe piața americană de bonduri municipale.

Miliardarul Warren Buffet va deveni cel mai mare acționar la Bank of America, creditorul numărul doi în SUA după active CITEȘTE ȘI Miliardarul Warren Buffet va deveni cel mai mare acționar la Bank of America, creditorul numărul doi în SUA după active

Lovită de insolvența de facto a diverselor entități de pe insula, banca ce urmează a fi desființată avea active totale de 5,3 miliarde dolari.

Criza micului stat Puerto Rico s-a precipitat în anul 2015, când creditorii și-au pierdit încrederea față de rambursarea stocului de obligațiuni, deficitul de finanțare fiind de 10-14 miliarde dolari pentru bugetul public și de 18,2 miliarde dolari pentru companiile de utilități de pe insula. În momentul declanșării dezastrului, una dintre companiile financiare cu cea mai mare expunere pe obligațiunile emise în Puerto Rico, cu plasamente de 4,82 miliarde dolari, era Franklin Templeton, societatea care are în administrare Fondul Proprietatea.

viewscnt
Afla mai multe despre
puerto rico
datorii
sua
criza
faliment
obligatiuni