Pierderile Rompetrol s-au adâncit de aproape 4 ori în primul trimestru. Compania a scăpat parțial de sechestrul DIICOT

Pierderile Rompetrol s-au adâncit de aproape 4 ori în primul trimestru. Compania a scăpat parțial de sechestrul DIICOT
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 15 mai 2019

Grupul Rompetrol, proprietarul rafinăriilor Petromidia și Vega, controlat de KMG International, divizia înregistrată în Olanda a gigantului petrolier kazah de stat KazMunayGas, și-a majorat de 3,7 ori pierderile în primul trimestru al anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, rezultatul net negativ consolidat crescând de la 3,779 la 14,045 milioane dolari, iar marja acestuia înrăutățindu-se de la -0,4% la -1,6%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cifra de afaceri brută a grupului a scăzut cu 6%, la 1,13 miliarde dolari, iar profitul operațional EBITDA s-a comprimat cu 50%, la 17,163 milioane dolari.

"Rezultatele consolidate ale companiei, în ceea ce privește EBITDA și rezultatul net, au fost afectate de volatilitatea ridicată a mediului de piață al petrolului și gazelor naturale în perioada respectivă, determinând în principal o presiune semnificativă asupra marjelor brute de rafinare în trimestrul I 2019, scăzând substanțial față de referința comparativă a perioadei similare din 2018 (35,1 dolari/tonă, comparativ cu 44,5 dolari/tonă în trimestrul I 2018)", a transmis Rompetrol.

VIDEO OnePlus și-a prezentat noua serie de smartphone-uri. Modelul de top are o cameră foto retractabilă CITEȘTE ȘI VIDEO OnePlus și-a prezentat noua serie de smartphone-uri. Modelul de top are o cameră foto retractabilă

Compania invocă printre cauzele volatilității pieței mondiale a țițeiului, pe lângă nivelurile reduse de producție ale OPEC și ale Rusiei, persistența sancțiunilor SUA împotriva Iranului și Venezuelei, care contribuie la deficitul de ofertă din piață cu circa 1,4 milioane barili pe zi. În plus, prețurile mondiale la benzină și motorină au fost în scădere, din cauza nivelului ridicat al stocurilor din Europa și SUA, a cererii slabe de carburanți rutieri și a finalizării mentenanței la rafinării, în special a celor din Mediterana de Est.

"Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind peste 319 milioane dolari în primul trimestru al anului 2019", menționează compania.

Potrivit sursei citate, în primul trimestru al anului 2019, comparativ cu perioada similară din 2018, cotațiile Platts (FOB Med Italy-mean), exprimate în moneda de referință USD, au fost, în medie, cu aproximativ 13% mai mici pentru benzină și cu 1% mai mici în cazul motorinei.

Surpriză: Gigantul american Oracle mai deschide o firmă în România, dar pentru servicii globale CITEȘTE ȘI Surpriză: Gigantul american Oracle mai deschide o firmă în România, dar pentru servicii globale

"De asemenea, în trimestrul I 2019, leul s-a depreciat în medie cu 10% în fața dolarului american, comparativ cu trimestrul I 2018. Pe de altă parte, nivelul taxelor aplicabile carburanților la începutul lui 2019 a fost mai mare decât în 2018, accizele fiind mărite cu aproximativ 3,2% pentru benzină și motorină. Accizele la carburanți s-au mărit începând cu 1 ianuarie 2019 cu 6,2 bani/litru pentru benzină și cu 5,8 bani/litru pentru motorină", se mai afirmă în raportul trimestrial al Rompetrol.

În cadrul grupului, principala companie, Rompetrol Rafinare SA, a trecut de la un profit de 50,48 milioane lei în T1 2018 la o pierdere de 170,16 milioane lei în primele trei luni din 2019, în condițiile avansului ușor al cifrei de afaceri de la 3,33 la 3,37 miliarde lei, coroborată cu majorarea costului vânzărilor de la 3,264 la 3,344 miliarde lei. Cheltuielile de desfacere și generale-administrative au crescut de la 65,29 la 80,39 milioane lei.

În prezent, KMG International deține direct 48,11% din Rompetrol Rafinare, în timp ce Ministerul Energiei are un pachet de 44,69% din acțiunile companiei. Rompetrol Financial Group și Rompetrol Well Services, ambele controlate de KMG International, dețin participații de 6,7405%, respectiv 0,0498% din capitalul RRC.

UniCredit a angajat consultanți, inclusiv pentru lobby în Guvernul german, în vederea lansării unei oferte pentru preluarea Commerzbank - surse CITEȘTE ȘI UniCredit a angajat consultanți, inclusiv pentru lobby în Guvernul german, în vederea lansării unei oferte pentru preluarea Commerzbank - surse

Rompetrol a scăpat parțial de sechestrul instituit de DIICOT în dosarul penal Rompetrol 2, în care prejudiciul fusese estimat inițial la peste 3 miliarde lei.

"La 4 decembrie 2018, procurorul a convenit în principiu asupra eliberării parțiale a sechestrului, cu condiția să se facă o expertiză, iar raportul final să arate că valoarea activelor aflate sub sechestru depășește daunele pretinse. Raportul a fost prezentat către DIICOT în data de 15 martie 2019. O nouă cerere de eliberare parțială a sechestrului a fost transmisă în 8 aprilie 2019. (...) În 22 aprilie 2019, procurorul de caz a emis o ordonanță prin care toate acțiunile sechestrate în mai 2016, activele KMGI, activele RRC localizate la Vega, pe platforma industrială din Ploiești, ca și activele Oilfield Exploration Business Solutions au fost eliberate de sub sechestrul penal. Ca atare, singurele active care au rămas încă sub sechestru sunt cele ale RRC, localizate în Năvodari, pe platforma industrială a rafinăriei Petromidia", se mai spune în raport.

Grupul Rompetrol a trecut pe pierdere anul trecut, cu un rezultat net negativ consolidat de 23 milioane dolari, comparativ cu profitul de 20,7 milioane dolari din 2017, în condițiile în care profitul operațional EBITDA a scăzut cu 27%, de la 210,72 la 152,95 milioane dolari.

viewscnt
Afla mai multe despre
rompetrol
rompetrol rafinare
kmg international
kazmunaygas
rafinaria petromidia
rafinaria vega
benzinarii rompetrol
acciza motorina
acciza benzina
pret benzina
pret motorina