Săptămâna a debutat la bursă cu o sesiune de stagnare, acaparată de acțiunile bancare

Săptămâna a debutat la bursă cu o sesiune de stagnare, acaparată de acțiunile bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 sep 2018

Indicii principali de la BVB au avut deviații minime față de referințele de vineri. Aproape 2 treimi din activitatea de tranzacționare a fost asigurată de acțiunile Băncii Transilvania și Groupe Société Générale (BRD).

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Impuls descendent abrupt la început de lună și rally robust care readuce indicii în zona maximelor ultimelor 4 luni, cu indicații că mișcarea de revenire începută în iulie ar putea continua. După aceste oscilații brutale, bursa românească și-a luat un răgaz, iar sesiunea de astăzi a fost marcată de fluctuații foarte mici.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,03%, iar indicele reprezentatv BET a alunecat cu 0,06% sub referința de vineri, până la nivelul de 8.377,37 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele s-a întors pentru a testa un canal ascendent care a delimitat ricoșeul din minime și din care indicele evadase la începutul lui septembrie.

Săptămâna a debutat la bursă cu o sesiune de stagnare, acaparată de acțiunile bancare

Oprirea raliului est și într-un context al unei ședințe negative la nivelul burselor europene, așa cum o indică tabloul Blomberg: -0,59% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,42% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,33% pentru indicele CAC40 de la Paris și -0,64% pentru indicele DAX de la Frankfurt și -0,75% pentru indicele PX de la Praga.

O excepție a reprezentat-o indicele WIG20 de la Varșovia, care a urcat cu 1,02%, în urma unor intrări de capital favorizate de ridicarea statutului bursei poloneze la gradul de piață dezvoltată, de la calificatvul de piață emergentă, de către agenția de evaluare financiară FTSE Russell.

ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari\ CITEȘTE ȘI ANALIZĂ Ce trebuie să verifice investitorii la firmele care dau trimestrial dividende. Dispar situațiile artificiale, precum „cheltuielile de protocol” nedeductibile fiscal sau „avansurile către acționari"

Tranzacțiile de la BVB au fost concentrate puternic. Astfel, 61,68% din rulajul de 36,48 milioane lei (7,83 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de principalele 2 acțiuni bancare ce dețin ponderea în cadrul indicelui MSCI pentru România.

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au staționat la prețul de 2,3300 lei/acțiune – care face din entitate instituția de credit cea mai valoroasă din România, cu o capitalizare de piață de 11,21 miliarde lei (2,40 miliarde euro) – pe fondul unei activități de tranzacționare de 15,18 milioane lei. De asemenea, titlurile Groupe Société Générale (BRD) s-au depreciat cu 1,17%, până la prețul de 13,48 lei/acțiune, pe transferuri de 7,33 milioane lei.

ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ CONFIRMARE Bursa de la București publică noul orar de tranzacționare valabil de la 1 octombrie. Scurtat cu 25 de minute, oricum acesta este unul dintre cele mai lungi din lume

Titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,99%, până la prețul de 0,9200 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,24 milioane lei. Emitentul – care are un nou acționar important, cu o deținere de 6,69% din titluri în fondurile irlandeze AIO Finance – a denunțat astăzi un proiect legislativ care propune exceptarea a 100 de companii de stat de la aplicarea legislației privind guvernanța corporativă. „E ca și când i-ai lăsa pe Ali Baba și cei 40 de hoți într-un seif bancar imens, cu luminile stinse și alarma deconectată, iar apoi ai pretinde că ești surprins de rezultate”, trage semnalul de alarmă managerul FP, sud-africanul Johan Meyer.

Fondul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a achiziționat din piața secundară de la BVB un număr de 4,77 milioane acțiuni proprii, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari, pentru care a plătit 4,31 milioane lei.

Avansul de azi a titlurilor FP a tras în sus și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.158,12 puncte, cu 0,28% peste referință. Prin contrast, indicele energetic BET-NG a fost mai aproape de evoluția medie a pieței, cu o apreciere de 0,05%. Cel mai important emitent din structura sa, OMV Petrom (SNP) a consemnat o corecție a titlurilor sale cu 1,35%, până la prețul de 0,3650 lei/acțiune, după avansul robust consemnat recent, favorizat de evoluția internațională a cotației țițeiului de tip Brent care astăzi a atins la Londra reperul de 81 lei/acțiune, un maxim al ultimilor 4 ani.

Tot pe segmentul energie, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,76%, până la prețul de 32,95 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,89 milioane lei, în contextul unui climat favorabil pentru industria extractivă indus și de prefigurarea unui consens cu privire la forma legii exploatațiilor off-shore.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz