RECORD Prețul energiei electrice a sărit de 100 de euro/MWh

RECORD Prețul energiei electrice a sărit de 100 de euro/MWh
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 17 sep 2018

Prețul mediu al energiei electrice pe piața spot pentru ziua următoare (PZU) a ajuns astăzi la maximul acestui an, 350 lei/MWh (75 euro/MWh), un MWh livrat luni și marți în intervalul orar 19-20 sărind peste nivelul de 100 euro/MWh.

Evenimente:
21 martie - Maraton Profit News TV Economia Sustenabila (ediția a II-a) – cu sprijinul: ACUE, Auchan, Liberty, OMV Petrom, Romgaz, Tinmar Energy, Transgaz, Hidroelectrica, Borsec, Nuclearelectrica
26 martie - Maraton Medika TV Inovație în estetică - cu sprijinul: Regina Maria
28 martie - Eveniment Profit.ro IMM (ediția a IV-a) - cu sprijinul: CEC Bank, Raiffeisen Bank, Porsche Finance Group Romania (Sharetoo - Abonamentul Auto), UniCredit Bank, Garanti BBVA și REI Grup

Urmărește-ne și pe Google News

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată pe Profit Insider

De ce este important: Actualele majorări vor fi reflectate, în viitor, în factura finală, chiar dacă recenta scumpire de pe PZU nu se va regăsi decât parțial în facturile consumatorilor finali, în condițiile în care tranzacțiile de pe această piață reprezintă doar circa 40% din consumul național, restul fiind achiziționat de furnizori prin contracte bilaterale pe termen lung încheiate cu mult mai mult timp înainte de livrare.

Mai este important: Consiliul Concurenței a declanșat recent o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Hidroelectrica pe piața producerii și comercializării de energie electrică din România. Consiliul Concurenței are suspiciunea că Hidroelectrica, prin comportamentul său de ofertare, a limitat cantitatea de energie comercializată pe unele segmente de piață (în principal pe Piața pentru Ziua Următoare), în scopul realizării unor oferte cu prețuri mai ridicate pe Piața de Echilibrare (PE).

Furnizorii de energie electrică au achiziționat pe PZU energie electrică cu livrare în zilele de luni, respectiv marți, în intervalul orar 19-20 la prețuri de 107 euro (500 lei), respectiv 103 euro/MWh (480 lei), record al acestui an.

Prețurile înregistrate în România au fost similare celor din Slovacia și Ungaria (piețe cu care România este cuplată). În Cehia, un MWh era tranzacționat la cotații medii mult mai reduse, de doar 61,21 euro/MWh.

EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower CITEȘTE ȘI EXCLUSIV ANRE se opune relocării sediului ENEL în clădirea de birouri Day Tower

În weekend, potrivit Transelectrica, România a rămas exportator net de electricitate (chiar dacă la volume mult mai scăzute decât cele normale), remarcându-se în schimb o reducere a producției de energie hidro, dar și a celei solare și chiar și eoliene (fiecare sub 500 MW).

Duminică a intrat în revizie o unitate a termocentralei de la Turceni (de 314 MW), pentru ca luni mai multe unități de producție să-și înceteze temporar și planificat activitatea. Este vorba de 2 unități de la Isalnița (595 de MW capacitate de producție) și 2 unități de la Rovinari (disponibili doar 368 din 608 MW capacitate totală).

Marți urmează să intre în revizie și hidrocentrala de la Lotru (170 MW).

EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Ce investitorii nu vor să audă. Obiectivul primordial nu este obținerea de profit, spune șeful Consiliului de Supraveghere de la Transelectrica

Săptămâna trecută au intrat în revizie planificată pentru trei zile o unitate a CTE Turceni (cu o capacitate de 317 MW), după ce cu numai o zi înainte același lucru se întâmplase cu o altă unitate a CTE Turceni, cu o capacitate de 330 MW.

Joi, este rândul CTE Rovinari să intre în revizie, din capacitatea totală de producție de 304 MW numai 180 MW urmând a fi disponibili.

Hidroelectrica a declanșat la rândul său joi lucrări de revizie la HPP Vidraru (vor fi disponibili numai 119 MW din capacitatea totală de 219 MW) și la o unitate a centralei de la Porțile de Fier (va fi afectată întreaga capacitate de 194 MW).

Vineri a fost închisă în vederea reviziei și hidrocentrala de la Mărișelu (întreaga capacitate de 219 MW afectată).

Petrolexportimport va intra în insolvență CITEȘTE ȘI Petrolexportimport va intra în insolvență

Sâmbătă a fost rândul unei alte unități de la Porțile de Fier (întreaga capacitate de 194 MW afectată), dar și a termocentralei de la Isalnița (cu o capacitate afectată de 300 MW), de a se închide.

viewscnt
Afla mai multe despre
pret
energie
record
pzu