Săptămâna de tranzacționare de la BVB începe cu o zi... cu iz de vacanță

Săptămâna de tranzacționare de la BVB începe cu o zi... cu iz de vacanță

Sursa foto: Diamant24 / dreamstime.com

scris 22 iul 2019

În contextul unei zile neconcludente în piețele financiare internaționale și al calendarului estival, bursa românească a avut o sesiune cu volume foarte slabe. În absența unor ordine de cumpărare, indicii au suferit o corecție moderată.

Doborârea maximelor post-criză, 3 sesiuni de corecții și o încercare firavă de atacare a cotațiilor pentru un nou puseu de creștere. Așa s-a încheiat săptămâna trecută, însă nimic din sesiunea de astăzi nu a arătat că investitorii ar fi gata să se ralieze pentru un nou impuls ascendent. Aparenta absență de „la butoane” a arătat o lichiditate slabă: un rulaj de numai 16,40 milioane lei (3,47 milioane euro) al pieței de acțiuni, nicio tranzacție specială în piața deal și de la locul 4 în jos în clasamentul transferurilor, schimburi mai mici de jumătate de milion de lei.

Nu a fost așadar gruparea la cumpărare pentru susținerea cotațiilor, iar indicii au intrat în declin. Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,41%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,42%, până la nivelul de 9.049,50 de puncte. Sub aspect tehnic, până la proba contrarie, mișcarea de astăzi nu reprezintă mai mult decât o simplă corecție în zona mediilor mobile care desemnează tendința pe termen scurt (momentum) și care au funcționat ca suport dinamic pe parcursul întregului elan pozitiv din prima jumătate a verii, așa cum se vede pe graficul atașat.

Săptămâna de tranzacționare de la BVB începe cu o zi... cu iz de vacanță

Deși ziua a fost în ansamblu „roșie”, cel mai lichid emitent a avut totuși o ședință pozitivă. Astfel, pe tranzacții de 7,30 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,20%, până la prețul de 2,5350 lei/acțiune, reper care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 12,20 miliarde lei (2,58 miliarde euro).

Prin contrast, Fondul Proprietatea (FP), care a adunat transferuri de 3,00 milioane lei, a avut o zi negativă, titlurile sale depreciindu-se cu 0,46%, până la prețul de 1,0800 lei/acțiune. O amplitudine încă și mai mare a declinului, -0,72%, a avut-o indicele sectorului financiar BET-FI care a închis la nivelul de 39.868,88 de puncte.

O dinamică apropiată, -0,77%, a avut-o indicele energetic BET-NG din structura cărua cele mai importante schimburi, de 1,80 milioane lei, le-au avut titlurile Romgaz Mediaș (SNG). Acestea s-au corectat cu 1,83%, până la prețul de 32,25 lei/acțiune.

În ansamblu, sesiunea a fost slabă în contextul în care nici din Europa nu a venit o direcție clară. Indicii europeni au avut mai degrabă închideri divergente sau neconcludente, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,28% indicele Euro Stoxx 50, +0,08% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris și +0,24% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, -0,38% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,89% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,20% pentru indicele PX de la Praga.

viewscnt

Informaţiile publicate de Profit.ro pot fi preluate doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea în lead a sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.

Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz