Sesiune de corecții la bursă. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe segmentul titlurilor de stat

Sesiune de corecții la bursă. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe segmentul titlurilor de stat
scris 5 ian 2021

Într-o zi în care în piața de acțiuni a fost abia la jumătate față de media ultimilor ani, interesul investitorilor a fost catalizat de obligațiunile guvernamentale, cu precădere de emisiunea denominată în euro listată luna trecută.

Bursa românească nu încorporase în prima ședință de tranzacționare a anului impulsul de vânzare de la New York, însă pe fondul unei temperări a factorilor care au condus la această mișcare și în piețele financiare internaționale, reacția a fost moderată și la nivelul investitorilor activi la București. Dacă vânzătorii nu s-au manifestat cu putere, în schimb expectativa față de comportamentul indicelui S&P500 al bursei americane la tatonarea maximelor s-a resimțit la BVB prin absența ordinelor de cumpărare.

Astfel, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 22,09 milioane lei (4,53 milioane euro), abia la jumătate față de cel care a adus bursei locale statutul de piață emergentă sub criteriile agenției de evaluare financiară FTSE Russell.

PERSPECTIVE 2021: Companiile europene din tehnologie accelerează planurile de listare. Deliveroo, Klarna și Auto1, printre companiile care pregătesc oferte publice CITEȘTE ȘI PERSPECTIVE 2021: Companiile europene din tehnologie accelerează planurile de listare. Deliveroo, Klarna și Auto1, printre companiile care pregătesc oferte publice

Cele mai lichide acțiuni, cele ale Fondului Proprietatea (FP), abia au adunat schimburi de 6,89 milioane lei într-o ședință în care cotația a închis în staționare la prețul de 1,4450 lei/acțiune, în zona maximului din piața reflementată.

Tendința a fost de depreciere la nivelul întregii piețe: -0,17% pentru indicele compozit BET Plus, -0,10% pentru indicele financiar BET-FI, până la nivelul de 42.777,06 puncte, -0,04% pentru indicele energetic BET-NG și -0,17% pentru indicele reprezentativ BET care a închis la nivelul de 9.826,75 puncte, din punct de vedere tehnic aceasta reprezentând o simplă retragere pe media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5) care a susținut impulsul de creștere pe termen scurt în ultimele săptămâni.

Sesiune de corecții la bursă. Tranzacții de peste 55 milioane lei pe segmentul titlurilor de stat

Pe a 2-a activitate a zilei din piața de acțiuni, de 2,57 milioane lei, titlurile OMV Petrom (SNP) au avansat cu 0,14%, până la prețul de 0,3700 lei/acțiune. La același capitol energetic, titlurile Nuclearelectrica (SNN) s-au corectat cu 0,33%, până la prețul de 1,24 milioane lei, pe transferuri de 1,24 milioane lei, și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au scăzut cu 0,35%, până la prețul de 28,35 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 966.000 de lei.

Ziua a fost slabă pentru acțiunea-fanion de la BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), care s-a depreciat cu 0,22%, până la prețul de 2,2400 lei/acțiune, pe tranzacții de numai 1,25 milioane lei.

Interesul a fost catalizat de piața de obligațiuni, unde s-au cumulat un rulaj de 56,78 milioane lei (11,66 milioane euro). Cea mai mare a acestora, în echivalent de 54,95 milioane lei, s-au realizat pe titlurile de stat denominate în euro scadente în anul 2025 (R2512AE). De asemenea, o valoare a transferurilor de 1,22 milioane lei au adunat și obligațiunile guvernamentale cu maturitate în anul 2023 (R2312A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica