SIF Banat Crișana supune votului acționarilor 2 propuneri de repartizare a profitului net din 2019: dividende cu randament de 2% sau răscumpărarea a 2,90% din titlurile societății. Probleme în trecut

SIF Banat Crișana supune votului acționarilor 2 propuneri de repartizare a profitului net din 2019: dividende cu randament de 2% sau răscumpărarea a 2,90% din titlurile societății. Probleme în trecut
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 mar 2020

Criticată de investitori de portofoliu pentru lipsa unor returnări de cash către acționari în ultimii ani, SIF Banat Crișana înaintează 2 variante de repartizare a câștigului aferent anului trecut, una dintre ele inculând un dividend de 0,05%, iar alta răscumpărarea a 15 milioane de acțiuni proprii. Mandatele precedente de răscumpărare trasate de acționari nu au fost duse la capăt, ceea ce a adus critici de la SIF Oltenia.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Consiliul de Administrație de la SIF Banat Crișana (SIF1), prima societate care a adoptat modificare de act constitutiv în sensul elimitării pragului de deținere, a convocat pentru 27-28 aprilie Adunările Generale ale Acționarilor, pe ordinea de zi figurând și propuneri de repartizare a profitului net de 1589,49 milioane lei obținut anul trecut.

Este vorba despre 2 variante asupra cărora ar urma să se pronunțe acționarii. Astfel, conform primeia, suma de 25,73 milioane lei ar urma să fie alocată distribuirii de dividende, iar suma de 133,77 milioane lei ar urma să fie repartizată la capitolul „alte rezerve”. Valoarea dividendului brut propus cu dată a plății 8 octombrie este de 0,05 lei/acțiune și la ultimul preț de piață de 2,3100 lei/acțiune a titlurilor cu simbolul SIF1 randamentul net conferit este de 2,06%. Dacă avem în vedere media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), situată la nivelul de 2,5460 lei/acțiune, randamentul net ar fi de numai 1,87%.

OMV Petrom estimează un profit în scădere cu 21% la un preț al barilului dublu față de cel actual! Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului va avea un impact negativ de 20 de milioane de euro CITEȘTE ȘI OMV Petrom estimează un profit în scădere cu 21% la un preț al barilului dublu față de cel actual! Orice ieftinire cu 1 dolar a țițeiului va avea un impact negativ de 20 de milioane de euro

Varianta a 2-a presupune o repartizare a întregului câștig la capitolul „alte rezerve”, de unde ar urma să fie finanțat un program de răscumpărare pentru un număr de 15,00 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,90% din capitalul social, în vederea anulării acestora și a reducerii capitalului social.

Deși a 2-a variantă pare mai atractivă la prima vedere, un istoric ce arată că răscumpărări votate de acționari în trecut nu au fost duse la îndeplinire este de natură să pună în gardă investitorii de portofoliu din piață.

De altfel, SIF Oltenia atrăgea atenția vara trecută într-un document de contestare a conducerii administrative a SIF Banat Crișana în frunte cu fostul ministru al Finanțelor Publice Bogdan Drăgoi că „o caracteristică a tuturor programelor de răscumpărare a propriilor acțiuni propusă de Consiliul de Administrație și aprobată ulterior în AGEA o reprezintă stabilirea intenționată a unor prețuri maximale, niciodată atinse în cadrul ofertelor derulate”. Astfel, cei de la SIF Oltenia apreciau că prin propunerile generoase de răscumpărări „acționarii SIF Banat Crișana au fost induși în eroare în detrimentul acordării de dividende”.

Programul de răscumpărare propus acum vzează răscumpărarea la un preț maxim de 4,9665 lei/acțiune, care este dublu față de cel din piață. Același avertisment de la SIF Oltenia de anul trecut ridicî problema dacă nu se repetă o politică de repartizare a câștigului care sfârșește prin a nu mai remunera acționarii. „Propunerea unui preț maxim pe acțiune în cadrul programelor de răscumpărare a propriilor acțiuni a avut scopul de a crea în rândul acționarilor credința că, pe de o parte, profitul obținut asigură doar realizarea programului de răscumpărare a propriilor acțiuni, nepermițând și acordarea de dividende, iar pe de altă parte, că prețul va înregistra un salt apreciabil, ceea ce va asigura o remunerare superioară a acționarilor”, spunea documentul SIF Oltenia de vara trecută.

EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fie scăderea cât de rea, tot deschisă-i bursa mea. BVB se angajează că tranzacțiile nu vor fi oprite, indiferent de mărimea șocului de volatilitate adus de criza coronavirus

Nu sunt numai semnalele adversarilor de la SIF Oltenia cu care SIF Banat Crișana se află de aproape un an într-un veritabil război. În discuții cu Profit.ro mai mulți adversari și-au eprimat nemulțumirea față de SIF-uri în general, dar cu precădere față de SIF Banat Crișana că nu ar mai returna cash către acționari așa cum o face transparent și cu succes Fondul Proprietatea (FP).

Unul dintre aceștia este Gabriel, investitor activ, cu portofoliu relevant la BVB. „N-am mai tranzacționat SIF-uri. Nu-mi plac; nu-mi place felul cum se poartă”, a spunea acesta. Alexandru lucrează în industria farma și este investitor de portofoliu încă din anii 2000. Mai are dețineri, dar în general este dezamăgit și spune că, în afară de SIF Oltenia , celelalte societăți au încetat sau și-au redus drastic returnările de cash către acționari. Reproșează în mod special SIF Banat Crișana și SIF Muntenia (SIF4) că nu dau dividend, iar pachetele de acțiuni din răscumpărări merg către conducere. Senzația sa este că „mătrășesc” profitul.

Victor este antreprenor pe segmentul de creație publicitară și câștiguri rezultate din business-ul de bază le reinvestește pe bursă de 20 de ani, dar nu mai include de ani buni în porotfoliul său acțiuni SIF. „Sifoane nu mai am. Sifoanele sunt pentru ei; nu mă mai interesează. Nu ai văzut că își împart banii între ei? Alea sunt deja preluate de conducerea actuală”, susține acesta.

Este exact și percepția lui Gabriel. „Efectiv sunt companiile lor. Sunt rechiziționate pur și simplu”, spune Gabriel. „Sunt pentru angajați, pentru cine e acolo și ei cumpără, ei răscumpără, ei își fac parte; practic nu sunt legați de investitori, de bursă.”

Pe ordinea de zi a AGA de bilanț figurează și propunerea pentru un program de răscumpărare a 880.000 de acțiuni proprii, titlurile dobândite urmând să fie distribuite cu titlu gratuit în cadrul unui „Stock Option Plan” admnistratorilor și directorilor.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif banat crisana
rascumparari
bvb
bursa
dividende
sif muntenia