Sub ce semne vine anul bursier

Sub ce semne vine anul bursier
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 ian 2016

Prima ședință de tranzacționare a anului de la Bursei de Valori București a fost una de scădere, în continuarea unui an 2015 cu randament negativ la nivelul principalilor indici și în contextul celei mai proaste deschideri a pieței de la New York din ultimii 84 de ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Cu timiditate în ceea ce privește volumele de tranzacționare, dar cu impuls destul de pronunțat de scădere în ceea ce privește cotațiile. Așa a debutat anul 2016 la Bursa de Valori București. Indicii principali au consemnat un declin de 1,4%, pe fondul unei lichidități de 8,25 milioane lei a pieței de acțiuni.

Este un recul la jumătate față de debutul negativ de an al principalelor piețe bursiere din lume. După ce Asia a dat tonul scăderilor, cu un recul de aproape 7% al indicelui Shanghai Composite din China și un declin de 3% al pieței nipone, ștafeta vânzărilor a fost preluată de Europa. Dacă indicii principali de la Londra și Paris au pierdut aproximativ 3%, indicele DAX al Bursei de la Frankfurt a consemnat o coborâre cu aproape 4,5% față de ultima valoare din 2015.

America nu pare a da alt ton, ci doar preia șocul. Indicii S&P500 și Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York scădeau cu 2,50%, iar indicele pieței de tehnologie Nasdaq suferea un declin de 3%. Este cel mai prost debut al pieței americane din ultimii 84 de ani.

Volatilitatea din piață a fost anticipată de Traian Stan, investitor cu peste 10 ani de experiență pe piața de capital românească. "După opinia mea, 2016 va fi mai mult un an al nesiguranței pe burse", a declarat acesta pentru Profit.ro, amintind că deja recesiunea economică și deflația sunt prezente în multe țări, cu riscul de a se accentua la nivel global.

Cu un rulaj de 2,39 milioane de lei, acțiunile Bănci Transilvania au fost cele mai tranzacționate astăzi la BVB. Acțiunile băncii au scăzut peste media pieței (-2,47%), până la 2,37 lei/acțiune. Deprecierea a fost la jumătate pe acțiunile Fondului Proprietatea (FP) care au închis pe palierul de 0,80 lei/acțiune o ședință bursieră în care au însumat transferuri de 1,16 milioane lei.
Romgaz Mediaș (SNG) a fost al treilea emitent de la cota BVB care a depășit o valoare a tranzacțiilor de un milion de lei, cotația suferind un declin de 1,84%, până la un nou minim de la listarea companiei, în noimbrie 2013, de 26,7 lei/acțiune.

Poate ajuta economia românească performanța indicilor bursieri?

Stan spune că evoluția acțiunilor românești poate fi influențată favorabili de factori interni, dacă presiunea externă nu va fi puternic negativă. Randamentele chiar și de câteva ori mai mari peste dobânda de 1% este unul dintre aceste argumente pentru acțiunile românești.

Dinspre zona macroeconomică veștile au fost pozitive, în istoria ne-ar indica mai degrabă faptul că "factorul creștere economică internă nu va juca un rol prea important". Prognoza de majorare a PIB este de 4,1% pentru anul 2016, dar Stan atrage atenția asupra contextului: "Nu trebuie sa uităm că economia țării este una ireala: crește fără deficit de cont curent, cu deflație și rambursare de datorie externă".

Dintre factorii interni nefavorabili, investitorul amintește elementele care țin de aplicarea unor noi reguli legislative cu impact asupra domeniului energetic, al creditării și cel imobiliar.

În condițiile în care anul trecut a fost unul cu performanță slabă la BVB, Stan, Stan se așteaptă ca la nivelul indicelui BET - dacă factorii externi nu vor avea un impact puternic negativ - să se poată obține un randament de 10%, incluzând aici și distribuirea dividendelor pentru exercițiul fiscal precedent.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
traian stan
bvb
bursa
nasdaq
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz