Titlurile BRD sfidează piața în scădere cu un avans de 1% a 2-a zi după publicarea rezultatelor financiare

Titlurile BRD sfidează piața în scădere cu un avans de 1% a 2-a zi după publicarea rezultatelor financiare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 nov 2016

La Bursa de Valori București, cele mai mari volume, echivalente cu aproape 4 milioane lei, s-au consemnat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale, care s-au apreciat cu 1,09%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune în pofida ședinței preponderent negativă, după ce ieri a raportat un profit net la 9 luni de 606 milioane lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare s-a încheiat la Bursa de Valori București în scădere, nivelul de 6.780,90 puncte al indicelui fiind cu 0,44% sub ultimul preț al sesiunii de vinerea trecută, de 6.811,06 puncte. Cea mai mare parte a scăderii a fost consumată astăzi, respectiv un recul de 0,40%, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,42%.

Este un declin în acord cu tabloul cu precădere „roșu” din Europa, unde indicele Euro Stoxx 50, al celor mai tranzacționate acțiuni de pe continent s-a depreciat cu 0,64%. Scăderea a fost încă mai adâncă, de -1,43% pentru indicele FTSE de la Londra, în timp ce indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt au coborât cu 0,78% și, respectiv 0,65% sub referință. La nivel regional, indicele BUX de la Londra a sidat piața pentru a doua zi consecutiv, urcând cu 0,49%, însă indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au pierdut 0,52% și 1,74%.

Tendința general negativă a pieței nu s-a regăsit însă și pe acțiunea de pe primul loc în topul tranzacțiilor. Titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD) s-au apreciat cu 1,09%, până la prețul de 11,14 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 3,94 milioane lei. Avansul survine în contextul în care ieri instituția de credit a publicat rezultatele la 9 luni, care indică un profit net de 606 milioane lei, cu 67,9% peste cel din primele 3 trimestre ale anului trecut, un venit net bancar de 2,11 miliarde lei, majorat cu 9,6%, o reducere cu aproape o treime a creditelor neperformante la 10,8% și rentabilitate a capitalurilor proprii excluzând veniturile nerecurente de 10,3%.

Raportul BRD a fost publicat în dimineața zilei de ieri înaintea deschiderii ședinței de tranzacționare, însă investitorii au ezitat, avansul fiind de numai 0,18%. Aprecierea de azi într-un climat nefavorabil pentru piețele de acțiuni, după citirea „la rece” a rezultatelor, indică faptul că percepția investitorilor este mai degrabă favorabilă față de performanță băncii.

Tranzacție deal de 3,21 milioane lei cu titlurile Băncii Transilvania

Prin contrast, titlurile Băncii Transilvania (TLV), s-au depreciat cu 1,08%, până la prețul de 2,29 lei/acțiune, cel mai coborât nivel din ultimele 3 luni. Răzvan Raț, trader senior la BRK Financial, declara săptămâna trecută pentru Profit.ro că, în opinia sa, mișcarea corectivă plecată din maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune nu se va opri până nu va fi atinsă zona de 2,20 lei/acțiune, tendință aparent confirmată în piață de tranzacționarea din ultimele 6 ședințe de tranzacționare. La prețul de închidere de astăzi, instituția de credit are o capitalizare bursieră de 8,35 miliarde lei (1,85 miliarde euro).

Pe acest emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială a zilei pe piața deal, cu 1,38 milioane acțiuni, la prețul de 2,3250 lei/acțiune, ridicând astfel valoarea schimbului la 3,21 milioane lei.

Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash! CITEȘTE ȘI Chief-economic advisor Allianz și fost CEO PIMCO: Țineți de cash!

Într-o sesiune în care rulajul pieței de acțiuni s-a situat la 21,36 milioane lei (4,74 milioane euro), pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu 2,24 milioane lei, s-au aflat titlurile Fondului Proprietatea (FP) care s-au corectat cu 0,37%, până la prețul de 0,8000 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a avut un recul apropiat cu cea a celui mai important emitent din structura sa, de 0,49%, valoarea de închidere fiind de 28.540,02 puncte.

Titlurile OMV Petrom își continuă alunecarea spre prețul ofertei de vânzare a FP

Un declin apropiat, de 0,46%, l-a avut și indicele energetic BET-NG. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG), au suferit un recul de 0,21%, până la prețul de 23,50 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,24 milioane lei. Intraday a fost atins și un minim de 2,25 lei/acțiune.

Dacă titlurile Electrica (EL) au staționat pe nivelul de referință al sesiunii precedente de 13,36 lei/acțiune, pe transferuri de 1,35 milioane lei, în schimb titlurile OMV Petrom (SNP) au scăzut cu 1,11%, până la prețul de 0,2230 lei/acțiune, pe tranzacții în piața reglementată de 2,21 milioane lei. Cotația încă este cu 6,19% deasupra prețului la care Fondul Proprietatea a vândut către investitorii instituționali în cadrul ofertei publice accelerate de la jumătatea lunii trecute și cu 11,78% peste prețul de 0,1995 lei/acțiune plătit de investitorii de retail care au subscris în primele 4 zile ale operațiunii de piață.

Alin Brendea, director general adjunct la Prime Transaction, declara pentru Profit.ro că se așteaptă ca prețul să rămână prins între palierele de 0,2000 lei/acțiune și 0,2400 lei/acțiune, atât timp cât încă asuora acțiunii celei mai importante companii petroliere românești rămâne presiunea vânzării din partea investitorilor cu profil mai speculativ care au cumpărat în cadrul ofertei.

În piața deal au fost astăzi tranzacții speciale cu 4,50 milioane titluri OMV Petrom, efectuate la prețul de 0,255 lei/acțiune, ceea ce ridică valoarea respectivelor schimburi la 1,15 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
romgaz. brd
banca transilvania
electrica