Titlurile de stat pentru populație denominate în lei intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală

Titlurile de stat pentru populație denominate în lei intră pe bursă la prețuri peste valoarea nominală
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 apr 2022

În contextul unei etape prelungite, în care cea mai mare parte a emisiunilor de obligațiuni guvernamentale din programul Fildelis se tranzacționează sub valorile nominale ale acestora, titlurile în lei, listate astăzi și care au cele mai ridicate dobânzi din ultimii ani, au intrat în ring la prețuri de peste 100 de lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cum afectează tensiunile internaționale piața de capital românească, cum pot fi atrași mai mulți investitori de retail pe piața de capital, cum se vede în 2022 apetitul emitenților față de bursă și multe alte teme vor fi explicate la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum - Bursa în apropierea războiului, programată pentru 13 aprilie.

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, va fi transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV - DETALII AICI

Majorarea dobânzii-cheie a Băncii Naționale la 3% operată în această săptămână reprezintă doar un răspuns care acoperă o perioadă de 9-10 luni în care piețele secundare ale titlurilor de stat cer randamente sporite. Pe de altă parte, investitorii par a fi ridicat parțial această presiune pe costurile de finanțare.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, Analist eToro: Europa ar putea supraviețui fără gazul rusesc iarna viitoare, dar există câteva probleme

Titlurile de stat în lei din ultimul exercițiu de piață a programului Fidelis au intrat în piață la prețuri superioare valorii nominale, ceea ce arată că sunt investitori care acceptă randamente mai mici decât cupoanele fixate de Ministerul Finanțelor Publice. Profit.ro a semnalat încă din decembrie că în piața secundară a titlurilor de stat pentru populație de la BVB cotațiile au tins să se stabilizeze, ceea ce se traduce printr-o ridicare a presiunii pentru majorarea dobânzilor.

Titlurile de stat cu scadența la 1 an (R2304A) și care au atras cel mai mare interes din partea investitorilor atrăgând în ofertă subscrieri de 921,95 milioane lei au atins în primul sfert de tranzacționare un maxim de 101,99 lei pe unitate în care randamentul anualizat la maturitate era de 2,58%. La jumătatea ședinței, cotația se stabilizase la nivelul de 100,79 lei pe unitate, unde încă randamentul este de 3,81%.

PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Radu Puiu, Financial Analyst XTB România: Mă aștept ca, în următoarea perioadă, piața de criptomonede să evolueze în tandem cu piața bursieră. Investitorii tind să fie mai degrabă precauți și să se orienteze către active mai sigure

Ar putea fi vorba și de un apetit conjunctural pentru un instrument financiar nou pentru că o asimetrie a pieței indică faptul că investitorii au disponibile în ask titluri cu maturitate la o diferență de numai 3 luni, pentru iulie 2023, la un preț de 97,60 lei pe unitate care la dobânda respectivei emisiuni poartă randament de 5,25%.

Într-o etapă în care în general investitorii au manifestat prudență față de scadențele lungi, cu atât mai surprinzătoare este cotarea în piață a noii emisiuni cu maturitate în aprilie 2025 (R2504A) în valoare de 198,22 milioane lei. Un transfer cu 12 titluri, echivalent a aproape 1.250 de lei, s-a efectuat la prețul de 103,99 lei pe unitate, ceea ce înseamnă că investitorul care a făcut achiziția a mâncat 72,54% din dobândă de 5,50% aferentă a primului an al emisiunii chiar din prima zi de tranzacționare.

VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV Bogdan Maioreanu, analist eToro: Va fi destul de greu pentru statele din zona OPEC să crească producția de petrol. Războiul se resfrânge și asupra altor industrii, precum cea a construcțiilor. Nou val de creșteri de prețuri

La evenimentul de listare de la deschiderea ședinței de tranzacționare, deopotrivă reprezentanții emitentului MFP, ai reglementatorului ASF, ai operatorului BVB și ai consorțiului de intermediere au subliniat că succesul exercițiului din săptămânile precedente, cu a 2-a valoare agregată din programul Fidelis, este cu atât mai important cu cât a survenit într-un context geopolitic nefavorabil. „Este o emisiune care s-a derulat foarte bine”, a spus președintele Bursei, Radu Hanga. Faptul că investitorii au licitat în piața secundar la prețuri superioare valorii nominale doar adaugă acestui aparent paradox.

Prin contrast, titlurile de stat denominate în euro cu scadența la 1 an (R2304AE) au consumat tranzacții la prețul de 98,75 lei/acțiune, deci sub valoarea nominală. Cumpărătorul a obținut astfel o dobândă anualizată de 2,47% pentru euro. Obligațiunile guvernamentale denominate în moneda unică europeană cu maturitate în 2024 (R2403AE) au intrat pe bursă la un preț de 100,00 euro pe unitate, similar cu cel al valorii nominale.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis