Trendul de creștere de la BVB primește combustibil de pe bursele lumii, însă reacția pieței locale este modestă. „Neașteptat de slab”, spune un analist financiar

Trendul de creștere de la BVB primește combustibil de pe bursele lumii, însă reacția pieței locale este modestă. „Neașteptat de slab”, spune un analist financiar

Aedka123 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 iun 2019

Deși bursele europene au avut creșteri explozive, de peste 2% la nivelul indicilor, investitorii activi pe piața românească de capital au fost mai degrabă prudenți și nu au activat decisiv ordine noi de cumpărare. Claudiu Cazacu de la XTB România afirmă că ar putea fi doar o decuplare de moment și se așteaptă ca piețele de acțiuni să beneficieze pe mai departe de vânt favorabil din partea băncilor centrale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
20 mai - Eveniment News.ro: Energy Road - Energie la tine acasă. Parteneri: FPPG
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Pe piețele financiare internaționale s-au activat astăzi, în prima parte a sesiunii americane, ordine importante de cumpărare pe activele de risc. Indicele Dow Jones Average Industrial al Bursei de la New York a avut o explozie de aproximativ 300 de puncte, iar reacția a fost simultană pe piețele valutare și alte piețe de acțiuni, inclusiv cele europene.

La București, mișcările care au venit către închiderea pieței au avut influență redusă. Investitorii au preferat să nu se precipite, iar acest lucru s-a văzut și prin rulajele reduse față de tendința din prima jumătate a acestei luni. Activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni a fost de 36,41 milioane lei (7,70 milioane euro).

Prăpastia dintre SIF Oltenia și SIF Banat Crișana se umple cu foc. Acționari din jurul SIF1 solicită îndepărtarea din CA a președintelui SIF-ului de la Craiova, Tudor Ciurezu CITEȘTE ȘI Prăpastia dintre SIF Oltenia și SIF Banat Crișana se umple cu foc. Acționari din jurul SIF1 solicită îndepărtarea din CA a președintelui SIF-ului de la Craiova, Tudor Ciurezu

Avansul pe medie a fost, de asemenea, modest. „Nu poți să zici că arată extraordinar”, a declarat pentru Profit.ro Claudiu Cazacu, Chief-Strategist la furnizorul de servicii de tranzacționare forex X-Trade Brokers România, punând în contrapondere aprecierea de 2% a indicelui BET și avansul de doar un sfert de procent al pieței românești. „Neașteptat de slab.”

Respectiva decuplare poate fi și de doar o ședință sau poate fi pusă pe seama faptului că „bursa noastră a luat startul mai devreme”. Sub acest aspect poate fi și doar „o clipă de răgaz”, o „sănătoasă pauză”, însă dacă bursele mari vor continua să performeze, iar acțiunile românești vor rămâne în urmă, atunci înseamnă că „este ceva care îngrijorează”.

Un astfel punct de alertă îl prezintă faptul că ambele acțiuni bancare lichide au avut închideri „pe minus”. Într-adevăr, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,22%, până la prețul de 2,2850 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 8,40 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD), după ce au fost sub nivelul de referință în cea mai mare parte a sesiunii de la BVB au închis în staționare, la prețul de 12,06 milioane lei, în condițiile unor volume echivalente cu 1,16 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, pe acest emitent s-a realizat și cea mai importantă tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 3,76 milioane lei.

Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă CITEȘTE ȘI Hidroelectrica și-a numit un nou Directorat cu “expunere sindicală și politică” pe 4 ani: Nicolae Badea a fost reconfirmat în funcția de președinte și CEO. Unul dintre obiective - listarea la bursă

Piața a fost tractată de saltul de 1,82%, până la prețul de 0,3910 lei/acțiune, al titlurilor OMV Petrom (SNP), care au adunat transferuri de aproximativ 930.000 de lei. Sectorul petrolier „a răspuns la creșterea puternică” a cotațiilor petrolului de tip WTI și Brent, notează Cazacu de la XTB.

Cu expertiză pe piețele internaționale, el caracterizează ziua externă ca fiind „surprinzătoare, aproape șocantă pentru shorteri”. Elementele de catalizare au fost un discurs al președintelui Băncii Centrale Europene Mario Draghi care a reconfirmat „posibilitatea de a porni tiparnița”, dar și un anunț al președintelui american Donald Trump că a luat legătura cu omologul său chinez Xi Jingping, iar detaliile unei întâlniri la nivel înalt în vederea realizării unei înțelegeri urmează să fie stabilită în detalii de reprezentanții celor 2 administrații.

Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii NN au ajuns la o deținere de peste 6% din Electrica

Sunt mesaje către piață care deja vin pe un fond optimist după ce săptămâna trecută în piață s-a conturat tot mai clar ideea că banca centrală a SUA s-ar putea reîntoarce la o politică monetară stimulativă. La BVB, însă, încă sunt evaluări despre felul în care banii ieftini se vor revărsa și către piețele de frontieră.

Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,26%, iar indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,25%, până la nivelul de 8.525,82 de puncte. Sub aspect tehnic, configurația grafică este tot de creștere, iar piața are un ricoșeu după testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21) a indicelui acțiunilor lichide românești.

Trendul de creștere de la BVB primește combustibil de pe bursele lumii, însă reacția pieței locale este modestă. „Neașteptat de slab”, spune un analist financiar

În Europa, dinamica a fost cu totul diferită, indicii având pe linie evoluții ample, după cum o arată tabloul Bloomberg: +2,06% indicele Euro Stoxx 50, +1,17% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +2,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, +2,03% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +2,13% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,39% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,34% pentru indicele indicele PX de la Praga.

„Am sentimentul că băncile centrale au reintrat serios în arenă și cred că vor susține pe termen scurt, vor furniza acest combustibil de care piețele au atâta nevoie”, explică tendința favorabilă Cazacu.

La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase” CITEȘTE ȘI La Transgaz pică dividendul mare „al lui Dragnea” și trece dividendul mic „al statului paralel”. Acțiunile companiei scad la bursă. Avertisment că statul ar putea ieși din era dividendelor „generoase”

La BVB, titlurile Electrica (EL) au avansat cu 1,38%, până la prețul de 11,05 lei/acțiune, pe primul rulaj al zilei, de 9,91 milioane lei, favorizând și supraperformarea pieței pentru indicele energetic BET-NG, cu o închidere cu 0,53% peste referință.

Prin contrast, indicele fondurilor închise de investiții BET-FI a suferit un declin de 0,15%, până la nivelul de 38.172,42 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a înregistrat un recul de 0,50% la nivelul capitalizării bursiere, titlurile sale închizând la prețul de 1,0050 lei/acțiune o sesiune în care au cumulat schimburi de 3,96 milioane lei. Compania a notificat astăzi piața că săptămâna trecută a achiziționat din piață un număr de 6,57 milioane de acțiuni proprii, pentru care a plătit 6,73 milioane lei, în cadrul programului de răscumpărare aprobat de acționari.

O activitate de tranzacționare notabilă am consemnat și pe titlurile Romgaz Mediaș (SNG). Astfel, cotația a staționat pe nivelul de referință de 32,00 lei/acțiune pe volume echivalente cu 2,53 milioane lei în piața reglementată, cărora li se adaugă o tranzacție de tip deal de 1,60 milioane lei.

Vestea bună pentru piața locală este aceea că aprecierile piețelor de acțiuni din străinătate mai are suflu, iar acesta are resurse de a contamina și comportamentul jucătorilor locali. „Combustibilul pare a mai fi deocamdată: graficele s-au reorientat favorabil, sentimentul pentru activele de risc a revenit, iar băncile centrale nu cred că glumesc”, rezumă Cazacu de la XTB, completând că se autoritățile de politică monetară chiar par că se pregătesc din nou de o abordare ultrastimulativă.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
claudiu cazacu
xtb