Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari

Fondurile de pensii NN au depășit reperul de 10% din acțiunile Fondul Proprietatea, valoarea deținerii fiind de aproximativ 200 milioane dolari

Sursa foto: Kuki Ladron De Guevara / dreamstime.com

scris 10 mar 2020

NN Group, cel mai mare jucător din piața românească a pensiilor private, a depășit cu puțin reperul de 10% pe titlurile Fondul Proprietatea. În ultimele 12 luni, pragul a fost trecut de fondurile NN și pe alți emitenți relevanți de la BVB, precum Romgaz, Transgaz, Transelectrica, Sphera Franchise Group, Electrica și BRD Groupe Société Générale.

Un număr semnificativ de salariați români au expunere pe indicele Fondul Proprietatea în condițiile în care fondurile de pensii NN, cel mai mare jucător din piața de profil, au ajuns la expuneri de peste 10% din drepturile de vot ale emitentului, conform unei informări către Bursă a administratorului FP, compania americană de investiții Franklin Templeton.  Participația este pentru 685,47 milioane din drepturile de vot, echivalent cu 10,01% din totalul acestora, iar la ultimul preț de piață, de 1,2700 lei/acțiune, valoarea acesteia ar trebui să se apropie de contravaloarea în lei a aproximativ 200 milioane dolari.

Raportarea vine într-un context de interes în jurul Fondului, care derulează până vineri o ofertă publică de răscumpărare pentru un număr de 200 milioane acțiuni proprii, reprezentând 2,62% din capitalul social. Cele 4 entități pentru care este raportată deținerea - Fondul de Pensii Facultative NN ACTIV, Fondul de Pensii Facultative NN OPTIM, Fondul de Pensii Administrat Privat NN și NN Investment Partners BV - pot subscrie pentru o alocare pro-rata spre a obține un preț de vânzare mai bun decât cel din piața reglementată de unde au cumpărat, respectiv cel de 1,3900 lei/acțiune

Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului CITEȘTE ȘI Transgaz și-a dublat angajamentele de facilitare a exportului de gaze către Ungaria, pentru a evita o amendă de 10% din cifra de afaceri din partea Bruxelles-ului

NN Group a raportat și în luna octombrie a anului trecut atingerea unui nivel de deținere echivalent cu 5,02% din capitalul social al Romgaz Mediaș (SNG) prin mai multe vehicule finanicare, la vremea respectivă valoarea participației dobândite de NN fiind de 715,64 milioane lei (150,58 milioane euro)

Tot în toamnă, cei de la NN au anunțat că au ajuns la o deținere de 5,01% din capitalul social și la BRD Groupe Société Générale (BRD), respectiv o participație de 498,49 milioane lei (105,01 milioane lei). Intrarea a fost facilitată de majorarea free-float-ului rweal urmare a înstrăinării de către Fondul Proprietatea (FP) a întregului său pachet la instituția de credit.

La începutul verii trecute, 5 entități ale grupului de administrare a fondurilor de pensii NN, –  respectiv  FonduI de Pensii Facultative NN ACTIV, FonduI de Pensii Facultative NN OPTIM, FonduI de Pensii Administrat Privat NN și NN Investment Partners B.V. – au ajuns la o deținere de 21,06 milioane de acțiuni Electrica, reprezentând 6,21% din capitalul social al companiei de distribuție de electricitate, atunci cu o valoare de piață de 234,86 milioane lei (49,60 milioane euro).

Randament net al dividendului de 7% la Electrica CITEȘTE ȘI Randament net al dividendului de 7% la Electrica

În primăvara anului trecut, fondurile de pensii administrate NN au raportat depășirea unor dețineri de 5% atât la transporatorul național de energie electrică Transelectrica (TEL), cât și la Sphera Franchise Group (SFG), operatorul lanțurilor de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, ambele în urma unor acumulări într-o zonă de minime locale în primul caz, respectiv al celor mai coborâte valori de la listare în al 2-lea caz.

În decembrie 2018, fondurile NN au raportat, de asemenea, că au cumulat peste 5% din titlurile celuilalt transportator național, din piața gazelor naturale, Transgaz Mediaș (TGN). Cele 5,62% din acțiunile companiei aveau atrunci o valoare de piață de 234,42 milioane lei (50,39 milioane euro).

Nicolas Firzli, General Manager al unei organizații privind sistemele de pensii la nivel mondial, prezent la București în luna februarie, declara că prin intermediul acestor fonduri de la Pilonul II clasa de mijloc românească deține indirect participații importante la companii relevante din economia națională. Este un control prin investiții pe termen lung al capitalului autohton asupra avuției țării care nu este lăsată astfel la mâna lui George Soros sau Goldman Sachs, spunea atunci Firzli.

viewscnt
Afla mai multe despre
brd
nn pensii
bvb
bursa
transelectrica
trangaz
sphera franchise
electrica