VINERI 13 la bursă

VINERI 13 la bursă
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 sep 2019

În ultima zi de tranzacționare a acestei săptămâni am consemnat cea de-a 13 sesiune consecutivă în care oscilația indicelui principal a fost mai mică de o treime de procent. Investitorii țin bursa nemișcată.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volume mici, oscilații și mai mici. S-au speriat investitorii de la Bursa de Valori București de ziua de Vineri 13? Nici pe departe. Este nota în care s-a tranzacționat încă de la începutul acestei luni. Rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 27,46 milioane lei (5,80 milioane euro), însă au fost zile bune în care activitatea de tranzacționare a fost chiar și sub acest reper.

În ansamblu, bursa este în neclintire. În ziua de vineri, 13 septembrie 2019, am consemnat la BVB a 13-a zi consecutivă în care indicele reprezentativ BET a avut o deviație de la referință mai mică de 0,30%. Astăzi, indicele acțiunilor lichide românești a urcat cu 0,11%, până la nivelul de 9.231,85 de puncte, iar indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,09%. Sub aspect tehnic, indicele BET păstrează intactă, în pofida mișcării corective din aceste zile, secvența unor maxime și minime din ce în ce mai ridicate, specifică trendului ascendent conform teoriei lui Dow. Momentan, cotația este împotmolită la confluența mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) cu media mobilă simplă (SMA8), indicatorii care desemnează tendința pe termen scurt.

VINERI 13 la bursă


Jucătorii din piața locală încă sunt temători, chiar dacă bursa americană s-a întors în zona maximelor istorice, cu indicele Dow Jones Average Industrial oscilând în jurul valorii de 27.300 de puncte. ÎN Europa, tendința a fost, de asemenea, pozitivă: +0,32% indicele Euro Stoxx 50, +0,31% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,22% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,47% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +0,54% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,54% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,07% pentru indicele PX de la Praga.

La București, lichiditatea a fost acaparată, nu pentru prima oară în această săptămână, de acțiunile Fondul Proprietatea (FP), care au staționat la prețul de 1,1450 lei/acțiune, pe tranzacții de 13,12 milioane lei. Prin contrast, celelalte acțiuni ale fondurilor închise de investiții, cele ale SIF au avut o zi negativă, trăgând în jos și indicele financiar BET-FI, care a suferit un declin de 0,10%, până la nivelul de 41.194,04. Pe contrasens, alt indice sectorial, BET-NG, a urcat cu 0,19%, însă emitenții din structura sa au adunat puține schimburi. Cel mai lichid dintre acestea, Romgaz Mediaș (SNG), a câștigat 0,29% la nivelul capitalizării bursiere, pe transferuri de aproximativ 597.000 de lei.

Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet CITEȘTE ȘI Schimbări preconizate la nivelul indicilor BVB. Acțiunile Antibiotice și Turbomecanica ar urma să intre în structura indicelui BET-XT. Bursa ia notă de creșterea în relevanță a acțiunilor Compa, AAGES și Prebet

Pe volume echivalente cu 5,70 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,3550 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 12,28 miliarde lei (2,59 miliarde euro).

Pe al 3-lea rulaj al zilei, de 2,39 milioane lei, titlurile Digi Communications (DIGI) au scăzut cu 1,34%, până la prețul de 29,50 lei/acțiune. După închiderea ședinței de tranzacționare, emitentul a notificat piața că Autoritatea Maghiară pentru Media și Telecomunicații (NMHH) a respins participarea companiei la licitația pentru utilizarea frecvențelor 5G în Ungaria.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
digi communications