Volumele revin pe acțiunile Fondului Proprietatea după Adunarea Generală a Acționarilor

Volumele revin pe acțiunile Fondului Proprietatea după Adunarea Generală a Acționarilor
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 1 nov 2016

Într-o zonă de maxime în piața secundară, titlurile Fondului Proprietatea au adunat astăzi tranzacții de 17,69 milioane lei, reprezentând aproape jumătate din rulajul pieței de acțiuni. Interesul revine pe acest emitent, după ce în AGEA de ieri emitentul și-a diminuat capitalul social cu 2,82 miliarde lei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Revenirea volumelor a adus o zi de aprecieri la Bursa de Valori București. Pe fondul unui rulaj de 36,98 milioane lei (8,21 milioane euro), indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,47%, până la nivelul de 6.843,18 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a avut un avans de 0,45%. Este o sesiune pozitivă în contextual unei zile “roșii” pe piețele europene, al căror indice Euro Stoxx 50 a pierdut 1,05%. Indicii FTSE100 de la Londra (-0,53%) și CAC40 de la Paris (-0,86%) au avut tendințe ceva mai atenuate, în timp ce indicele DAX de la Frankfurt a avut un declin de o amplitudine mai ridicată, de 1,30%.

Nici la nivel regional ziua nu a fost una bună, aprecierea de 0,38% a indicelui BUX de la Budapesta fiind umbrită de o coborâre sub referință cu 0,17% a indicelui WIG20 de la Varșovia și o scădere cu 1,41% a indicelui PX de la Praga.

Cum stă Fondul Proprietatea în lupta cu discount-ul de piață CITEȘTE ȘI Cum stă Fondul Proprietatea în lupta cu discount-ul de piață

Piața a fost debalansată către transferurile de 17,69 milioane lei pe titlurile Fondului Proprietatea (FP), reprezentând 47,83% din rulajul pieței de acțiuni, în condițiile unei corecții minore, de 0,12%, cotația rămânând în zona maximelor istorice din piața secundară, de 0,8050 lei/acțiune. Interesul pe acest emitent a fost catalizat după Adunarea Generală a Acționarilor de ieri, unde capitalul social al societății a fost redus la 5,74 miliarde lei, de la 8,56 miliarde lei, noua valoare nominală a titlurilor fiind de 0,57 lei/acțiune, față de cea de 0,8500 lei/acțiune. Diminuarea capitalului social înlesnește însă administratorului unic al FP, compania financiară americană Franklin Templeton, să returneze mai rapid cash către acționari.

Începând de astăzi, Fondul are un nou manager de portofoliu în persoana sud-africanului Johan Meyer, care va lucra alături de șeful de 6 ani al FP Greg Konieczny, a anunțat compania de administrare Franklin Templeton. Meyer, cu experiență în piețele emergente, lucrează din anul 2004 pentru Franklin Templeton, fiind absolvent al Universității din Pretoria, Africa de Sud.

Acțiunile SIF au avut, prin contrast, aprecieri, ceea ce a favorizat o închidere cu 0,16% peste referință a indicelui financiar BET-FI, care a închis la valoarea de 28.738,42 puncte.

Zi bună pentru titlurile bancare

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 6,07 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 1,94%, până la prețul de 2,36 lei/acțiune, o zi de revenire după sesiunile de corecții care depărtaseră cotația de maximul ex-dividend de 2,4350 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat, de asemenea, cu 0,73%, până la prețul de 11,06 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,26 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și o tranzacție specială pe piața deal cu 50.000 de titluri, în valoare de 550.000 de lei.

Activitate de tranzacționare intensificată pe acțiunile Romcab

Trazacții peste media obișnuită a respectivului emitent s-au realizat cu titlurile Romcab Târgu Mureș (MCAB) în ziua în care a fost convocată Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor pentru alegerea membrilor Consiliului de Adminstrație. Rulajul s-a ridicat la 2,24 milioane lei, cotația închizând la prețul de 9,00 lei/acțiune, în urcare cu 1,12%.

Sectorul energetic a avut mai puțină „energie”

Indicele energetic a staționat pe nivelul de închidere al zilei precedente într-o zi în care transferurile pe emitenții de la această categorie au fost în planul secund. Pe titlurile Transgaz Mediaș (TGN) s-au realizat transferuri de 1,69 milioane lei, cotația avansând cu 0,34%, până la prețul de 299,00 lei/acțiune.

Pe Romgaz (SNG) transferurile au fost de aproximativ 820.000 de lei, sub media perioadei, cotația închizând pe nivelul de preț al sesiunii precedente de 23,45 lei/acțiune, în ziua în care societatea a anunțat încheierea unui contract de 268,83 milioane euro pentru construirea termocentralei pe gaz de la Iernut. Lucrarea a fost încredințată unui consorțiu format din compania spaniolă Duro Felguera și Romelectro și are termn de livrare în 36 de luni. Pe piața deal, a fost efectuat și o tranzacție specială cu titlurile Romgaz, în valoare de 2,81 milioane lei.

După câteva sesiuni de scăderi, titlurile OMV Petrom (SNP) au ricoșat cu 0,44% pentru o închidere la prețul de 0,2265 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproape 717.000 de lei. Acest nivel oferă un randament de 7,86% instituționalilor care au cumpărat în oferta de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea la prețul de 0,2100 lei/acțiune și un potențial câștig de 13,53% investitorilor de retail care au subscris în primele 4 zile ale ofertei la prețul de 0,1995 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
bvb
bursa
banca transilvania
romgaz
romcab
brd
transgaz