Zi de indecizie la BVB. Acțiunile preferate tradițional de investitorii străini – cele mai tranzacționate

Zi de indecizie la BVB. Acțiunile preferate tradițional de investitorii străini – cele mai tranzacționate

Sursa foto: Cst2011 / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 9 mai 2018

Indicii principali de la Bursa de Valori București au avut deviații modeste față de nivelurile de referință, într-o etapă neconcludentă din punct de vedere tehnic. Cele mai multe schimburi au fost realizate pe acțiunile BRD Groupe Société Générale și OMV Petrom, despre care, în etapa de “boom” bursier de la jumătatea deceniului trecut, comunitatea de brokeraj spunea că sunt preferate de investitorii instituționali nerezidenți pentru că erau ale unor companii mari, deținute de holdinguri străine.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Investitorii activi pe piața de capital românească ezită să ia poziții decisive înainte de vârful etapei de raportări financiare trimestriale. Indicii abia s-au desprins de nivelurile de închidere ale sesiunii precedente și, simptomatic pentru momentul de neclintire al pieței, cele mai tranzacționate acțiuni de astăzi, cu transferuri de 11,93 milioane lei, cele ale BRD Groupe Société Générale (BRD), au staționat pe nivelul de referință de 14,40 lei/acțiune, reper la care se află în termeni reali peste cotația de dinainte de încasarea dvidendelor.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,12%, iar indicele reprezentativ BET a coborât 0,14%, până la nivelul de 8.750,27 de puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele blue-chip se află într-un într-o zonă neconcludentă, la confluența retragerii Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls ascendent cu media mobilă simplă de 8 zile (SMA8) și cu mediile mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) și 21 de zile (EMA21). Dacă în prezent calea este deschisă pentru reluarea parcursului corectiv către media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), pentru atacarea maximelor post-criză ar mai fi nevoie de câteva ședințe de clarificare pentru ca media mobilă exponențială de 5 zile să treacă peste media mobilă simplă de 8 zile, ceea ce ar valida o schimbarea în sens pozitiv a tendinței pe termen scurt.

Zi de indecizie la BVB. Acțiunile preferate tradițional de investitorii străini – cele mai tranzacționate

Suflul a fost astăzi pozitiv dinspre bursele mature din Europa, în timp ce la nivel regional închiderile au fost mai degrabă „roșii”, așa cum o arată tabloul Bloomberg: +0,33% pentru indicele Euro Stoxx 50, +1,28% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,23% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,24% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +2,00% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,55% pentru indicele BUX de la Budapesta și -1,45% pentru indicele PX de la Praga.

„Vânt din pupa” a fost și din piața internațională a petrolului, unde la Londra, țițeiul de tip Brent s-a tranzacționat în zona de 77,50 dolari/baril, un maxim al ultimilor 3 ani și jumătate, în condițiile în care investitorii digeră informațiile cu privire la impactul denunțării acordului nuclear cu Iranul de către SUA și potențiale sancțiuni declarate de americani.

În acest context, titlurile OMV Petrom (SNP) au crescut cu 0,56%, până la prețul de 0,3585 lei/acțiune, pe tranzacții de 10,65 milioane lei. Dragoș Mesaroș, broker la Târgu Mureș pentru SSIF Goldring, declara pentru Profit.ro chiar la finalul primei sesiuni de tranzacționare din această primăvară că titlurile OMV Petrom au potențial de creștere în perioada următoare. De atunci, cotația a urcat cu 11,51%.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

Indicele energetic BET-NG a urcat cu 0,23%. Din componența sa, titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au staționat la nivelul de preț de al sesiunii anterioare, de 37,00 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de 5,72 milioane lei, iar titlurile Electrica (EL) s-au apreciat cu 0,56%, până la prețul de 10,76%, pe volume echivalente cu 1,30 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială din piața deal, în valoare de 1,08 milioane lei, într-o zi în care rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 49,78 milioane lei (10,71 milioane euro).

Corecție abruptă pe titlurile Băncii Transilvania

Prin contrast cu închiderile „verzi” sau relativa inerție a pieței, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 2,44%, până la prețul de 2,5950 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,77 milioane lei. Investitorii au aflat săptămâna trecută că de pe bilanțurile băncii ies 24,57 milioane lei, echivalentul a 106,06 milioane lei moldovenești, pentru achiziția a încă 5,42% din acțiunile Victoriabank, a 3-a bancă din sistemul bancar al Republicii Moldova, în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii. Astfel, Banca Transilvania a ajuns la o deținere de 44,62% din titlurile Victoriabank, iar concertat cu cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va controla 72,19% din acțiunile băncii unde pentru care prima tranzacție, vizând 39% din acțiuni s-a consumat în luna ianuarie.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP), care s-au apreciat cu 1,59%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,26 milioane lei. Acest titlu a tras în sus și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 39.040,51 de puncte, cu 0,73% peste referința de ieri.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
brd
bvb
bursa
fondul proprietatea
omv petrom
romgaz
electrica