Ziua „S” la BVB. Prăbușire a celei mai vizibile acțiuni de pe piața AeRO

Ziua „S” la BVB. Prăbușire a celei mai vizibile acțiuni de pe piața AeRO

Octavian Bădescu, unul din fondatorii Delivery Solutions, în ziua listării companiei pe piața AeRO. Sursa foto: Facebook BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 sep 2016

Acțiunile Delivery Solutions, tranzacționate pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO cu simbolul SDAY, au căzut cu peste 10% pe cele mai mari volume de la listare.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

Este, alături de Bittnet Systems (BNET), singura acțiune nou-listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO, al Bursei de Valori București, care să ofere randmente pozitive investitorilor, în condiții de lichiditate decentă. Astăzi, titlurile firmei de curierat Delivery Solutions (SDAY), care operează sub marca Sameday Courier, au scăzut abrupt, cu 10,64%, până la prețul de 8,40 lei/acțiune.

Nu este o cotație care să alarmeze, fiind cu 7,69% peste cea din prima zi de tranzacționare din 25 februarie 2015 și cu 20-30% deasupra zonei de minime de 6,50-7,00 lei/acțiune, consemnată în prima jumătate a acestui an.

Atrage, însă, atenția, dinamica de o zi, precum și volumele excepționale, echivalente cu aproape 396.000 de lei, cele mai mari pe acest emitent. Cele 47.753 de titluri cu simbolul SDAY tranzacționate azi sunt de 4 ori mai multe decât cele cu puțin peste 11.471 de acțiuni, cât reprezintă recordul din acest an, în contextul în care în multe zile se schimbă și mai puțin de 10 titluri. Recordul precedent, de 36.375 acțiuni din prima zi de tranzacționare pe AeRO, este cu 23,82% mai mic decât cel de azi.

Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața CITEȘTE ȘI Sobolewski (BVB): Operațiunea SIF Moldova are temei legal robust, iar piața AeRO oferă oportunități. Beze (AIPC): Șeful BVB nu înțelege piața

Căderea respectivă de pe piața AeRO survine chiar în contextul unei zile preponderent pozitive la Bursa de Valori București. Indicele BET s-a apreciat cu 0,15%, până la prețul de 6.980,20 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,13%.

Este un câștig modest, în contextul unei zile neconcludente pe piețele europene, în care indicele Euro Stoxx 50 al celor mai lichide titluri de pe continent a pierdut 0,12% și indicele CAC40 de la Paris a suferit un declin de 0,13%, iar indicii principali de la Londra și Frankfurt au înregistrat aprecieri de 0,25% și, respectiv, 0,19%.

O divergență existentă și la nivel regional, cu sesiuni „verzi” pentru indicele WIG20 de la Varșovia (+0,33%) și PX de la Praga (+0,43%) și parcurs negativ la Budapesta, cu +1.25% al indicelui BUX, și în Turcia, cu -0,53%, pentru indicele reprezentativ al celor mai tranzacționate 30 de titluri.

82% din transferurile cu acțiuni la BVB, realizate pe Fondul Proprietatea și titluri bancare

La București, cel mai tranzacționat titlu, cu transferuri de 6,10 milioane lei în piața reglementată, a fost Fondul Proprietatea (FP), care a urcat cu 0,50%, până la prețul de 0,7990 lei/acțiune. Indicele financiar BET-FI a subperformat, însă, celui mai important emitent din componența sa, cu o apreciere de 0,31%, până la valoarea de 29.240,32 puncte. Tranzacții speciale pe acest simbol s-au realizat și în piața deal, în valoare de 2,40 milioane lei.

Pe acest segment de piață, cele mai mari tranzacții speciale, în valoare însumată de 4,78 milioane lei, s-au realizat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), ultimul schimb cu 335.000 de titluri efectuându-se la prețul de 11,00 lei/acțiune. În piața regular, BRD a consemnat al 3-lea rulaj al zilei, de 3,60 milioane lei, într-o sesiune al cărei preț de închidere a fost 11,08 lei/acțiune.

Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor CITEȘTE ȘI Rebranding la Banca Transilvania: Sigla, schimbată pentru a doua oară, acum cu tricolor

Sub aspectul tranzacțiilor, a fost o zi bună pentru bănci, care au totalizat transferuri de peste 15 milioane lei, reprezentând mai mult de jumătate din activitatea de tranzacționare de 28,75 milioane lei a întregii piețe de acțiuni (6,45 milioane euro).

Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,42%, până la prețul de 2,36 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,74 milioane lei, în timp ce titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), listate secundar la BVB, au avansat cu 0,43%, pe schimburi de 1,04 milioane lei.

Pentru o zi, bursa de la București nu a mai semănat cu cea de la Moscova

A fost, însă, o zi slabă pentru titlurile energetice. Deși indicele sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,45%, peste media pieței, tranzacțiile au fost foarte reduse, ceva neobișnuit pe o piață debalansată către titlurile din domeniul energiei și de utiități într-atât de mult încât printre brokeri și traderi circula gluma despre BVB cum că ar fi precum piața de capital din Rusia, cu multe acțiuni ale unor companii din domeniul extragerii și prelucrării hidrocarburilor.

„Zici că e Bursa de la Moscova”, este butada semnalată pentru Profit.ro cu un an în urmă de Ciprian Bîrsan, în prezent broker senior la SSIF Tradeville.

Titlurile Electrica (EL) au fost cele mai lichide din sector, cu transferuri de aproximativ 916.000 de lei, într-o zi în care acestea au urcat cu 0,88% peste referință, la prețul de 13,70 lei/acțiune. Ttitlurile Transelectrica (TEL) au coborât cu 0,34%, până la prețul de 29,00 lei/acțiune pe tranzacții depășind cu puțin 842.000 de lei, în timp ce acțiunea Romgaz Mediaș (SNG), pe volume echivalente cu aproape 618.000 de lei, a staționat la prețul de 23,95 lei/acțiune, cu un pas de cotare sub prețul ofertei publice prin care Fondul Proprietatea și-a înstrăinat la finele lunii aprilie a acestui an și ultima participație de 5,85% din titlurile producătorului de gaze naturale.

viewscnt
Afla mai multe despre
delivery solutions
sameday courier
aero; bv
bursa
banca transilvania
fondul proprietatea