Pilonul II după 10 ani: Active de aproape 43 miliarde lei și un randament anual de 8,15%

Pilonul II după 10 ani: Active de aproape 43 miliarde lei și un randament anual de 8,15%
scris 31 mai 2018

Pensiile administrate privat, Pilonul II, au ajuns la active de 42,7 miliarde lei după 10 ani de funcționare, din care 7 miliarde lei reprezintă câștigurile nete, înregistrând un randament mediu anual de 8,15%, a anunțat joi Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

”Pe data de 20 mai 2008, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) primeau în administrare primele contribuții ale românilor. 10 ani mai tarziu, sistemul funcționează în parametri solizi, cu rezultate remarcabile. În tot acest timp, Pilonul II a primit în administrare contribuții totale în valoare de 35,7 miliarde de lei, la care fondurile de pensii au adăugat prin investiții câstiguri nete în valoare de 7 miliarde de lei. În total, cele șapte fonduri de Pilon II administrează astăzi active nete de 42,7 miliarde de lei în beneficiul a 7,13 milioane de români care sunt înscriși la acest sistem”, se arată în comunicat.

Astfel, valoarea medie a contului individual de pensie privată este de aproape 6.000 de lei, iar peste 1,2 milioane de participanți au acumulat deja o sumă peste 10.000 de lei în contul lor. În cei 10 ani, Pilonul II a generat un randament mediu anual de 8,15%, adică un total de peste 127,5%, potrivit APAPR, scrie News.ro.

”Odată ce contribuțiile sunt virate de către Casa Națională de Pensii Publice către fondurile de pensii private, ele devin proprietatea privată a fiecăruia dintre cei peste 7 milioane de participanți la Pilonul II. Grație reglementărilor solide, transparenței depline a sistemului și administrării profesioniste, românii pot ști în orice moment situația reală a pensiei lor private. Foarte important: în Pilonul II suma totală cuvenită pentru pensia privată nu poate fi mai mică decât valoarea contribuțiilor nete plătite”, se arată în comunicat.

Recent, un Apel semnat de 15 organizații recomanda autorităților menținerea legislației și arhitecturii actuale a Pilonului II, fără alte modificări.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat marți seară la România TV că Pilonul II de pensii va fi opțional.

Președintele Klaus Iohannis a spus, miercuri, că este "o veste foarte proastă" intenția de transformare a Pilonului II de pensii în pilon opțional, el arătând că va fi începutul sfârșitului pentru Pilonul II, pentru că guvernanții vor găsi noi metode să îi determine pe oameni să renunțe să cotizeze la acesta. Președintele a mai afirmat că PSD trebuie să vină cu clarificări și cu o argumentație clară de ce vrea să transforme Pilonul II în ceva opțional.

Guvernul ar vrea să suspende plata contribuțiilor pentru pensiile administrate privat - Pilonul II - în perioada 1 iulie – 31 decembrie, potrivit unui proiect de lege publicat în programul legislativ al Guvernului României pentru acest an, perioada mai – decembrie.

Premierul Viorica Dăncilă a afirmat, recent, întrebată despre proiectul publicat în programul legislativ al Guvernului, că a fost o propunere a Comisiei de Prognoză, pe care Guvernul nu o agreează. De asemenea, Dăncilă a susținut că nu va fi desființat Pilonul II.

Guvernul va prezenta în iunie sau iulie o analiză a Pilonului II de pensii administrate privat din România, în scopul îmbunătățirii mecanismului de funcționare, dar nu vor fi suspendate contribuțiile, a afirmat recent ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici.

viewscnt
Afla mai multe despre
pilonul ii
randament
active