Premierul polonez: Adoptarea unei legi privind conversia creditelor în franci elvețieni, puțin probabilă

Premierul polonez: Adoptarea unei legi privind conversia creditelor în franci elvețieni, puțin probabilă
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 13 oct 2016

Polonia nu va adopta, cel mai probabil, o legislație mai restrictivă pentru a-i ajuta pe cei care au contractat credite ipotecare în franci elvetieni, după ce a renunțat la un proiect care viza conversia obligatorie în zloți, în favoarea unor stimulente acordate băncilor pentru a găsi soluții individuale, a afirmat premierul Beata Szydlo, într-un interviu acordat postului de radio Maryja, citat de Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În august, Polonia a oferit stimulente băncilor pentru a găsi soluții amiabile împreună cu debitorii, un pas înapoi față de propunerea anterioară, care viza conversia obligatorie a împrumurilor în franci elvețieni.

„Se pare că, astăzi, nu există posibilitatea să adoptăm măsura pe care comunitatea celor cu credite în franci o așteaptă. Trebuie sa analizăm cu grijă siuația de pe piețele financiare. Semnalele sunt îngrijorătoare când vine vorba de băncile italiene, germane. Trebuie sa fim pregătiti pentru situația în care ar avea loc o nouă criză, noi turbulențe sunt posibile”,  a afirmat Beata Szydlo.

Curtea Constituțională din Germania a dat undă verde acordul de liber schimb UE-Canada CITEȘTE ȘI Curtea Constituțională din Germania a dat undă verde acordul de liber schimb UE-Canada

Peste jumătate de milion de polonezi au contractat credite ipotecare în franci, pentru a profita de dobânzile mai mici. Mulți au acum probleme de rambsursare, în condițiile în care francul elvetian s-a apreciat puternic față de zlotul polonez. Banca centrală a Elveției a eliminat, anul trecut, plafonul minim de 1,2 CHF/ euro, introdus în 2011, care avea rolul de a proteja exportatorii, ceea ce a permis monedei elvețiene să se aprecieze liber.

În România, o lege referitoare la conversia creditelor în franci elvețieni în lei la cursul de schimb istoric este așteptată să fie adoptată de Parlament săptămâna viitoare. Camera  Deputaților a adoptat, marți, pe articole, proiectul de modificare a OUG 50/2010 care introduce prevederi privind conversia creditelor din franci elvețieni în lei la cursul de la data semnării contractelor de împrumut, însă acesta nu a mai fost supus votului final din cauza lipsei de cvorum.

De lege ar urma să beneficieze circa 51.000 de debitori, cu 54.000 de contracte de împrumut, împărțite aproape egal între contracte de credit ipotecar și contracte de consum cu ipotecă, potrivit datelor BNR 

viewscnt
Afla mai multe despre
chf
franc
credit
polonia
conversie
franci elevetieni
beata szydlo