Președintele ASF: Pe piața de capital din România s-au îmbunătățit condițiile pentru accesul investitorilor instituționali

Președintele ASF: Pe piața de capital din România s-au îmbunătățit condițiile pentru accesul investitorilor instituționali
scris 3 oct 2019

Statutul de piață emergentă al BVB reprezintă un pas important pentru dezvoltarea economică a României, iar datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru, a declarat președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), Leonardo Badea.

"Este o veste extraordinară pentru economia României. ASF a sprijinit constant, prin ridicarea barierelor legislative și prin scăderea costurilor, Bursa de Valori și piața de capital din România. Sunt convins că, datorită noului statut, Bursa de la București va avea un suflu nou și vom vedea noi investitori și emitenți de calibru", a spus Leonardo Badea.

FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român CITEȘTE ȘI FOTO Lanțul de restaurante La Mama a deschis restaurantul din Muzeul Țăranului Român

La 30 iunie 2020 are loc preluarea datelor exacte privind coeficienții alocații celor 3 emitenți pentru introducerea în familia de indici FTSE și în septembrie 2020, după a treia zi de vineri, are loc intrarea efectivă a emitenților din România în indicii FTSE.

Obiectivul fundamental al proiectului strategic STEAM (Set of actions Towards Establishing and Acknowledgement of the emergent Market status), demarat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) acum cinci ani, a fost atins odată cu decizia recentă a agenției de rating FTSE Russell cu privire la încadrarea Bursei de Valori București în categoria piețelor emergente, afirmă joi instituția, într-un comunicat.

Proiectul STEAM a fost adoptat de ASF în luna august a anului 2014, în vederea punerii în aplicare a unor măsuri pentru facilitarea reclasificării pieței de capital din România, de către furnizorii globali de indici financiari, de la categoria Piață de Frontieră (Frontier Market) la Piață Emergentă (Emerging Market).

ASF menționează că, la momentul demarării proiectului, a fost avută în vedere metodologia din raportul elaborat de MSCI (Morgan Stanley Capital International) încă din anul 2011 privind tipurile naționale de piețe de capital.

Ulterior, în luna martie a anului 2015, proiectul a fost revizuit și actualizat, fiind identificate cinci mari direcții de acțiune, respectiv: revizuirea legislației primare și secundare; consolidarea și modernizarea infrastructurii pieței de capital; dezvoltarea pieței de obligațiuni; stimularea creșterii numărului de emitenți și a lichidității pieței de capital; dezvoltarea pieței de retail și educația financiară.

În această etapă superioară a proiectului au fost continuate demersurile anterioare de eliminare a barierelor legale și operaționale din calea încadrării pieței locale de capital ca piață emergentă, printre cele mai importante obiective atinse în derularea acestui proiect fiind: elaborarea unui pachet de acte normative acoperind ariile de reglementare aflate în competența ASF; revizuirea legislației secundare în vederea armonizării ei cu noul cadru legal primar și cu evoluțiile înregistrate la nivelul legislației europene și al pieței de capital locale. ASF a emis o serie de reglementări cu impact deosebit asupra entităților și operațiunilor specifice pieței de capital.

BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50%, pentru a 10-a oară consecutiv CITEȘTE ȘI BNR a păstrat dobânda de politică monetară la 2,50%, pentru a 10-a oară consecutiv

De asemenea, ASF mai menționează eficientizarea și fluidizarea operațiunilor de împrumut de instrumente financiare; extinderea posibilității de listare a emitenților pe piețele externe; creșterea gradului de implementare a principiilor de guvernanță corporativă la nivelul entităților din piața de capital; inițierea procesului de constituire a unei contrapărți centrale.

"Având în vedere că pe data de 26 septembrie 2019, FTSE Russell a anunțat că România va fi promovată la statutul de piață emergentă, ASF anticipează o mai mare vizibilitate a țării noastre la nivel mondial pe 'radarul' investițional al marilor investitori profesionali. Această decizie este de altfel și o modalitate directă de a atrage pe piața de capital locală noi categorii de investitori, care în prezent nu investesc în piețele de frontieră", se arată în comunicatul ASF.

Autoritatea asigură că în perioada următoare va continua eforturile pentru realizarea obiectivelor aflate în desfășurare în cadrul proiectului STEAM, monitorizând deciziile care urmează să fie luate în luna iunie 2020 de către MSCI privind o posibilă încadrare similară a Bursei de la București în aceeași categorie a piețelor emergente.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
leonardo badea