Președintele Băncii Elveției nu consideră necesară emiterea unei monede digitale bancare centrale, pentru publicul larg

Președintele Băncii Elveției nu consideră necesară emiterea unei monede digitale bancare centrale, pentru publicul larg
Profit.ro
Profit.ro
scris 9 apr 2024

Banca Națională a Elveției (SNB) nu consideră necesară emiterea către publicul larg a unei monede digitale bancare centrale (CBDC), a declarat președintele SNB, Thomas Jordan, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității - Ediția a IV-a; parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

"Consumatorii și oamenii de afaceri au deja acces la o gamă largă de instrumente de plată inovative și eficiente oferite de sectorul privat", a afirmat Jordan la un eveniment desfășurat la Zurich, referindu-se la produsul cunoscut sub denumirea "retail CBDC" scrie Agerpres.

Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum CITEȘTE ȘI Ghidul Michelin are și o ierarhizare dedicată locurilor de cazare. Ce hoteluri au fost incluse până acum

"Retail CBDC ar putea altera în mod fundamental actualul sistem monetar, precum și rolul băncilor centrale și comerciale, cu consecințe extinse asupra sistemului financiar", riscurile depășind orice potențiale beneficii, a apreciat oficialul elvețian.

"Retail CBDC" este o formă a unei monede digitale bancare centrale care este folosită de publicul larg. Pe de altă parte, "wholesale CBDC" este folosită în rândul băncilor și altor instituții financiare autorizate pentru plăți interbancare și tranzacții cu instrumente financiare.

Totuși, SNB testează o schemă care implică "wholesale CBDC" pentru a accelera plățile și a le face mai ieftine.

Anul trecut, SNB a lansat un proiect numit "Project Helvetia III", folosind CBDC pentru instituții financiare, printre participanți fiind UBS și Zuercher Kantonal Bank.

"Project Helvetia III" a arătat că există beneficii în utilizarea banilor băncii centrale pentru decontarea tranzacțiilor, a explicat Jordan. Acesta a adăugat că înainte de luarea unei decizii trebuie rezolvate unele probleme: dacă francul elvețian digital bancar central poate fi plasat într-un depozit bancar și ce instituții financiare ar avea acces la această monedă.

De asemenea, SNB analizează ce tipuri de operațiuni pot fi decontate folosind francul elvețian digital bancar central, a afirmat Jordan.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le dețin să facă plăți prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Aquila – program de investiții de 17 milioane euro, incluzând și achiziția a 300 de autovehicule CITEȘTE ȘI Aquila – program de investiții de 17 milioane euro, incluzând și achiziția a 300 de autovehicule

CBDC este o monedă digitală controlată de banca centrală, în timp ce criptomonedele sunt aproape întotdeauna descentralizate.

Băncile centrale din întreaga lume analizează lansarea monedelor digitale bancare centrale (CBDC), ca răspuns la declinul folosirii numerarului și ca un mod de a accelera plățile interne și externe. 

viewscnt
Afla mai multe despre
banca elvetiei
moneda digitala