Președintele CE avertizează că negocierile cu Marea Britanie se vor încheia, cel mai probabil, fără un acord. Lira a pierdut circa 1,6% de la începutul săptămânii

Președintele CE avertizează că negocierile cu Marea Britanie se vor încheia, cel mai probabil, fără un acord. Lira a pierdut circa 1,6% de la începutul săptămânii
Andra Oprescu
Andra Oprescu
scris 11 dec 2020

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat că un Brexit fără acord este cel mai probabil rezultat al dezbaterilor cu Marea Britanie, chiar dacă negocierile vor continua până duminică.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După un summit la Bruxelles, care a durat toată noaptea de joi, von der Leyen, a declarat, într-un briefing adresat liderilor europeni, că șansele sunt acum în favoarea unui Brexit fără acord, potrivit surselor Bloomberg și The Guardian. 

Comentariul președintelui CE vine după premierul britanic Boris Johnson a averizat mediul de afaceri că ar trebui să fie pregătit pentru "probabilitatea semnificativă" a unui Brexit fără acord.

BCE a anunțat noi măsuri de stimulare în contextul pandemiei CITEȘTE ȘI BCE a anunțat noi măsuri de stimulare în contextul pandemiei

Lira sterlină și-a adâncit declinul după atenționarea Ursulei von der Leyen. Față de moneda SUA, lira a scăzut până la 1,3186 dolari/unitate. Față de moneda europeană, lira a atins un minim de 1,0878 euro.

Lira a pierdut peste 1,6% față de euro și dolar în această săptămână din cauza incertitudinilor legate de Brexit și a șanselor tot mai mari ca negocierile să se finalizeze fără un acord în UE și Marea Britanie.

Marea Britanie și UE mai au la dispoziție doar câteva zile pentru a ajunge la un acord în legătură cu relațiile post-Brexit. Liderii au agreat ca negocieriile să continue în următoarele zile în pofida diferențelor majore de opinie dintre cele două părți, însă până duminică, 13 decembrie, participanții la negocieri vor să ajungă la o concluzie fermă în privința relațiilor viitoare. Neînțelegerile vizează în special regulile în domeniul concurenței pentru mediul de afaceri, guvernanța (cum va fi asigurată implementarea unui acord și cum vor fi soluționate eventualelle dispute) și drepturile pentru pescuit.

viewscnt
Afla mai multe despre
ursula von der leyen
acord brexit
brexit fara acord
negocieri brexit