Prin accesarea lichidităților de la SNB, Credit Suisse câștigă timp pentru reorganizare

Prin accesarea lichidităților de la SNB, Credit Suisse câștigă timp pentru reorganizare
Profit.ro
Profit.ro
scris 17 mar 2023

Credit Suisse vede accesul său la finanțarea de 50 de miliarde de franci elvețieni (54 miliarde de dolari) de la Banca Centrală a Elveției (SNB) ca o "lichiditate preventivă" pentru a permite băncii să continue reorganizarea sa, a afirmat Andre Helfenstein, directorul general al afacerii elvețiene a grupului bancar, într-un interviu acordat postului de televiziune SRF, transmite Reuters.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După criza de încredere care a dus miercuri la scăderea cu 25% a acțiunilor Credit Suisse, banca a căutat să obțină o linie de lichidități de urgență de la SNB. De la criza financiară din 2008, Credit Suisse este prima mare bancă globală care obține sprijin financiar masiv, iar dificultățile cu care se confruntă sporesc dubiile dacă și alte bănci centrale vor putea susține lupta lor contra inflației cu majorări agresive ale dobânzilor.

Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA o ieșire din piață a Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi CITEȘTE ȘI Ce efecte va avea pentru șoferi și prețul RCA o ieșire din piață a Euroins. Ce trebuie să facă șoferii în caz de accident sau dacă vor bani înapoi

"Vedem asta ca o lichiditate preventivă, astfel încât să se poată efectua transformarea Credit Suisse și să continuăm să funcționăm bine în această situație turbulentă. Desigur, suma de 50 de miliarde de franci elvețieni este mare. Totuși, ar trebui văzută ca un indiciu că vrem să continuăm transformarea cu succes și de asemenea trimitem un semnal clar către piețe și către clienții noștri", a declarat Andre Helfenstein.

Acesta a dat asiguri că Credit Suisse lucrează din greu pentru a stopa retragerile masive din depozitele bancare, scrie Agerpres.

"Lucrăm din greu la asta în fiecare zi. Dar nu este ceva ce se poate rezolva peste noapte. Încercăm să fim în legătură cu clienții noștri și să-i recâștigăm pas cu pas, prin discuții deschise", a adăugat oficialul Credit Suisse.

Joi dimineața, Credit Suisse anunța că va împrumuta până la 54 miliarde de dolari de la Banca Centrală a Elveției (SNB) pentru a-și spori lichiditățile și a recâștiga încrederea investitorilor, după ce declinul acțiunilor sale a intensificat temerile privind o criză bancară globală.

Anunțul a permis atenuarea turbulențelor pe piețele financiare globale, după declinul semnificativ de miercuri.

Marți, Credit Suisse a publicat raportul său anual pe 2022 în care arată că au fost identificate "deficiențe majore" în controalele privind raportările financiare și încă nu a oprit exodul de clienți.

Acțiunile băncii elvețiene Credit Suisse au înregistrat miercuri o cădere de peste 25%, după ce acționarul principal al băncii, Banca Națională din Arabia Saudită, la rândul său este deținută în proporție de 37% de fondul suveran de investiții din Arabia Saudită, a anunțat că nu mai poate oferi sprijin suplimentar, ceea ce l-a obligat pe directorul general de la Credit Suisse să dea noi asigurări cu privire la soliditatea financiară a băncii.

A doua mare bancă din Elveția caută să se redreseze după o serie de scandaluri, care au subminat încrederea investitorilor și a clienților. Retragerile de fonduri de către clienți în trimestrul patru au depășit 110 miliarde de franci elvețieni (120 miliarde de dolari).

viewscnt
Afla mai multe despre
snb
credit suisse