Profit Financial.forum - Mihalea Bîtu, CEO ING Bank: Pe termen mediu și lung, România stă foarte bine. Pe termen scurt, trebuie să fim prudenți / Sperăm că taxa bancară este temporară

Profit Financial.forum - Mihalea Bîtu, CEO ING Bank: Pe termen mediu și lung, România stă foarte bine. Pe termen scurt, trebuie să fim prudenți / Sperăm că taxa bancară este temporară
Mihai Baniţă
Mihai Baniţă
scris 27 nov 2023

Directoarea generală a ING Bank România spune că, în 30 de ani de când lucrează în sectorul bancar, economia României nu a fost niciodată atât de bine privită de investitori ca acum, dar că pe termen scurt se vede încetinirea economică, inclusiv la nivelul firmelor, motiv pentru care trebuie să fim prudenți și responsabili, inclusiv statul. Bîtu speră că taxa de 2% pe veniturile băncilor este temporară și că va dispărea cu noul Cod fiscal, și că intenția băncii nu este să crească comisioanele.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Reziliența mediului economic este una admirabilă. Toți jucătorii au resimțit această încetinire economică – cel puțin anul acesta, să sperăm că anul viitor vom vedea o revigorare. Suntem într-un scenariu de încetinire care aduce inevitabil scăderi de volume, de cifră de afaceri. Vedem acest lucru cam prin toate sectoarele. Situații mai grele probabil că sunt în imobiliare și construcții. În rest, celelalte sectoare par să evolueze bine. Au reușit să compenseze în prețuri acest impact al inflație într-o oarecare măsură sau într-o bună măsură în unele cazuri”, spune Mihaela Bîtu, la Profit Financial.Forum.

Directoarea ING România se așteaptă ca 2024 și 2025 să fie ani dificili în ceea ce privește riscurile externe pornite din cele două războaie – din Ucraina și Israel – și speră să nu vadă escaladări, dar și din mediul intern.

„Anul viitor vine cu presiuni suplimentare în context electoral. Presiunea asupra bugetului este semnificativă, vom vedea ce ne aduce anul viitor. Dar nu putem decât să ne dorim să avem un dialog cât mai onest, cu faptele pe masă, cu factorii decizionali”, spune Bîtu.

Profit Financial.forum - Florin Dănescu, ARB: Nu credeam că eu, ca bancher, o să devin mândru că profitabilitatea industriei bancare este pe ultimul loc. Asta spune totul despre anormalitatea în care trăim CITEȘTE ȘI Profit Financial.forum - Florin Dănescu, ARB: Nu credeam că eu, ca bancher, o să devin mândru că profitabilitatea industriei bancare este pe ultimul loc. Asta spune totul despre anormalitatea în care trăim

„Sunt multe incertitudini în jurul nostru. Avem și acest context electoral. Nu putem să fim extrem de încrezători, vor fi ani dificili, dar pe de altă parte, pot să fie derapaje pe termen scurt. Pe termen mediu și lung România stă foarte bine, România are niște fundamente economice foarte bune. Investitorii văd România foarte bine. Sunt în mediul bancar de 30 de ani, România nu a stat niciodată mai bine ca și imagine în rândul investitorilor instituționali străini”.

Argumentele Mihaelei Bîtu sunt acelea că România a avut cea mai puternică convergență din Europa Centrală și de Est către Europa de Vest și că avem în continuare un potențial de creștere peste media europeană și peste mulți dintre vecinii noștri.
„Mai mult decât atât, România împărteșește și arată niște valori proeuropene solide, comparativ cu alte țări vecine și a avut de câștigat în termeni relativi din acest peisaj regional”, adaugă Bîtu.

În ceea ce privește sectorul bancar, Bîtu spune că acum vede o revigorare a creditului ipotecar, după scăderile din prima jumătate a anului și că nu crede că vor fi scăderi de prețuri la imobiliare.

Băncile au beneficiat de un nivel scăzut al costurilor cu provizioanele de risc în ultimii doi ani – cu o rată a neperformantelor la un minim istoric de sub 3% -, ceea ce s-a văzut în creșterea profitabilității, alături de efectele inflației, explică Bîtu.

Pe de altă parte, băncile se confruntă cu presiuni multiple și dificile, cum sunt costurile de reglementare și cele cu investițiile.

„Orice măsură fiscală adițională nu face decât să adauge la acest puzzle”, adaugă Bîtu, cu referire la noua taxă bancară.

„Intenția noastră, pot să vorbesc de banca mea, nu este să creștem comisioanele abrupt. Mai ales că această măsură este una tranzitorie”, mai spune directoarea ING România.

Potrivit legii care va produce efecte de la începutul anului viitor în ceea ce privește băncile, taxa de 2% pe veniturile brute se aplică la acest nivel timp de 2 ani, după care va fi redusă la 1% pentru încă doi ani.

„Sperăm cu adevărat să fie doar temporară și să ne întoarcem la o normalitate”, adaugă Bîtu, care mai spune că este așteptat să apară un nou Cod fiscal, potrivit angajamentelor din PNRR.

viewscnt
Afla mai multe despre
mihaela bitu
ing bank